Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

Pačmeláci nikdy nemají žlutý pruh na zadečku. Jen vestalis má žluté zakončení bílého zadečku, tohle bude matka zakladatelka co šla umřít. Ošoupaný zadeček a pruh na zádech. Jinak určitě zemní.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Rapo píše:
sob 29. čer 2019 21:55:39
Presne ako Pepan hovorí.Nemohla ani lietať čo bola komplet opsypana od spodu po vrch(lúčna).Par ich na nej zostalo ale evidentne jej odblsovanie pomohlo.
Rapo ,Pepne:stejně to jako zkušení chovatelé snad znáte ne?Cigaretový kouř fouknout do skleničky s matkou...
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Pepan píše:
pon 01. črc 2019 22:11:58
Když se tak dívám na tu první fotku, tak ty křídla a holý zadek asi pačmelák ?
Pepane,tutově pačmelouch...bez váhání...
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Zdenda píše:
úte 02. črc 2019 1:54:09
Rapo píše:
sob 29. čer 2019 21:55:39
Presne ako Pepan hovorí.Nemohla ani lietať čo bola komplet opsypana od spodu po vrch(lúčna).Par ich na nej zostalo ale evidentne jej odblsovanie pomohlo.
Rapo ,Pepne:stejně to jako zkušení chovatelé snad znáte ne?Cigaretový kouř fouknout do skleničky s matkou...
Jasné aj keď nefajčím tak som sa obetoval. :D
Niky1
TOP člen
TOP člen

Zdendo,je to tak jak napsal Kaos,pokud je žlutý pruh v černé části zadku a ne na konci černé části-vždy je to čmelák.
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Ahoj všem. Já jsem letos zaznamenala větší výskyt různých pačmeláků. Vybarvení nikdy úplně neodpovídalo obrázkům ( www.bombus). Pro mě jsou směrodatná hnědá křídla a hodně hluboké bzučení při pomalém létání nad zemí.
Skalní usazené jako druhá generace nevydržely, po několika dnech se už neobjevily.
Moje tři skalní hnízda prosperují zatím dobře. Zemní na divoko taky. Luční ubývají.
Teď chodím po zahradě a hledám místo, kde bych ještě vysázela stachys- čistec- zaječí ouško, protože je celý den hojně obsypán čmeláky hlavně zemními a lesními. To je prostě nádherný pohled, sedím u nich a nemůžu se nabažit.
Zatím se mějte Jarka
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím, zřejmě fakt stará královna. Přes noc jsem jí měl v krabičce a jak jsem přišel dnes z práce tak jsem jí dal cucnout Apifondu
(včera nechtěla) a dal jsem jí na česno a otevřel klapku. Ještě si to rozmyslela se smrtí a pomalu zalezla přes kordon hlídaček dovnitř.
Uvidím večer co bude...
Díky všem za postřehy.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tady je to krásně vidět rozdíl mezi čmelákem zemním a pačmeláky. http://www.bombus.cz/barvy1_cs.html
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dobrý večer . Tak to byla jen "labutí píseň", k večeru jsem jí našel mrtvou :( těsně u čmelína. Mám ji doma.Připadá mi,že je to trochu brzi ?
Teď nastane v hnízdu pomalu anarchie...
Blanko, co šrůcha , jak ti kvete ? Mi hodně, ale žádný hmyz na ní není.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Pepane,záleží na tom kdy si ji usídlil.Kdysi jsem někde četla,že bod zvratu nastává cca po 52 dnech,ale jak dlouho pak ještě žije stará matka nevím.
Odpovědět