Chov čmeláků v roce 2019
V sobotu večer jsem čistila tři hnízda co se mi nezdála. Jedno bylo čisté asi 10 samečků malé hnízdo po královnách ani ťuk, zato pár mrtvých dělniček a tři matky těžko říct jestli to byly loňské navrátilky nebo nové. Druhé hnízdo jen matka a pět dělnic, jinak vše sežrané zavíječem, hnízdo jsem vyčistila a uvidíme, třetí hnízdo slabé ani samečci, kvůli tomu jak se mi praly navrátilky nemám přehled kdy se který čmelín uklidnil s jednou královnou. S čím si nevím rady, že ve čmelínech nacházím mrtvé královny a dělničky, mám pocit jako by nenašly cestu ven, už jsem ubrala vystýlku na minimum, prozatím mám dva čmelíny skalních kde jsou nové královny zdravé a nahoře na vystýlce jsem jich napočítala kolem 10. Jsem ráda i zato . V dalším už jsou samečci a viděla jsem jednu královnu jinak pohyb mizerný, no letos, že se mi rvaly o čmelíny a měla jsem jich 12 tak nic moc úspěch. Povedly se akorád dva luční a dva skalní. \Kaosi dej fotky zahrádky ať nás inspiruješ. Mějte se. Honzo brzo se uzdrav.
Už jsem letos viděl případ, kdy se housenky zavíječe zakuklily v chodbičce a čmeláci se pak nedostali skrz, ale to pak neprošly ani dělnice a hromadily se na klapce. Já myslím, že spíše to bude něco jiného, nějaká nemoc nebo vada. Loni se mi to stalo u rokytových a letos jsem to viděl u dvou známých u zemních. Některé matky normálně létají, jiné ale umřou na výstelce.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Mám 4 úlky v domě přes stěnu, chodbička tak 45cm, tři jsou OK a čtvrtý byl napadený. V domě je to fajn, nemusím hlídat ani zimu ani horko. Ty má myslím 4 úlky pod stříškou, jak daleko od sebe?
Blanko děkuji,mě právě zajímalo jestli bylo napadení zavíječem i v úlku s chodbičkou.Takže můžu mít čisté svědomí když nepoužívám chodbičky-jak je vidět chodbička nijak nezvýší ochranu.
Já mám úlky v regálu,od vchodu ke vchodu cca 50cm 2x2( vedle sebe a nad sebou).
Já mám úlky v regálu,od vchodu ke vchodu cca 50cm 2x2( vedle sebe a nad sebou).