Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Karel píše:
úte 06. srp 2019 19:24:57
Niky1 píše:
úte 06. srp 2019 12:00:07
Blanko děkuji,mě právě zajímalo jestli bylo napadení zavíječem i v úlku s chodbičkou.Takže můžu mít čisté svědomí když nepoužívám chodbičky-jak je vidět chodbička nijak nezvýší ochranu. ;)
Já mám úlky v regálu,od vchodu ke vchodu cca 50cm 2x2( vedle sebe a nad sebou).
Niky to si dovolím nesouhlasit - nelze takto paušalizovat, protože na délce a nejen na ní záleží.
40cm je běžná délka chodby (i ve vnitřních úlcích bývá zhruba k 30cm-40cm pokud je provedení do L) tam sama o sobě taková vnitřní chodba na ochranu nestačí a ani ji nijak nezvyšuje.

Vnější chodby kolem 1m (tj 2x toho co uvádíte) dle mne protektivní vliv mají.
1) hlavní efekt je především v odvádění pozornosti parazita od úlu. Efekt výrazně umocňuje pokud je úl samotný vybaven pachovou pastí. Pak max pachu z úlu jde z pachové pasti, nikoliv z chodby a rizikového místa u klapky. I fyzikálně maximum pachu a feromonů lákavých pro parazity tvoří hnízdo, z něj jde pach difuzně do prostoru a prouděním ven netěsností, propustností stěn a otvory. Se vzdáleností tato stopa klesá. Pokud je chodba vnější dostatečně daleko a naopak past pachová co nejblíže úlu, je maximum pachové vůně směrováno do pasti (nejčastěji je to systém sloužící jako větrání). Pozor vnitřní chodba tento efekt nemá, neboť ta tvoří s celým úlem jeden vnitřní celek. Dostatečně daleko beru min 1m vyústění klapky od úlu.
2) u dostatečně dlouhých chodeb kolem 1m se prodlužuje doba cesty parazita k samotnému hnízdu a zvyšuje se šance, že jej zlikvidují některé z dělnic. (to je ale vždy loterie a nelze na to sázet - jen bonus, maximum efektu je bod 1 a fakt, že větší část pachově orientovaných parazitů jako je aphomia a melittobie prostě jdou hledat jinam než ke klapce)
3) u těchto dlouhých chodeb dochází k hromadění odpadu v chodbě, pokud dojde k nakladení aphomii u klapky, larvy zavíječe nedolezou až do hnízda, ale konzumují odpad (pokud je pro ně vhodný) v chodbě nebo v chodbě cestou zahynou. To mám i zdokumentované z loňského roku, kdy hnízdo bylo čisté a za klapkou jsem v chodbě našel 3 vykrmené larvy aphomie.
4) ostraha je u dlouhých chodeb naprosto stejná jako u krátkých chodeb, ale druhy , které rády stěhují výstelku na noc a ucpávají jí vchod (čímž ale většinou i znehodnotí klapku) (často skalní např) u chodeb kolem 1m to nedělají a tak klapku ohrožují jen strážní.
Má to i svá negativa - především nezbytný větší průměr, já doporučuji 3cm průměru vnitřního kvůli odpadu, technika usazování odpojením chodby a riziko toho, že v chodbě u silných kolonii založí u klapky či v chodbě těsně za ní část dělnic po switch pointu oddělek. (stalo se mi jak u skalních tak letos u zemních) - ten je třeba zlikvidovat jinak vede k lákání parazitů a ucpávání chodby.

Zatím mi jedou ještě všechna hnízda krom 1 skalního a zemní dožívá pár posledních dělnic, tak nemám zhodnocení letošního roku, ale orientačními kontrolami mám letos zcela čisto (myšleno na likvidátory hnízda aphomia, brachycoma a melittobia), rozbor celého díla včetně chodeb zdokumentuji a výsledky pak přinesu, jakmile kolonie zcela končí. Dneska jsem chtěl už zrušit zemní, cestou až k hnízdu jsem měl jen čistou od čmeláku krásně zpracovanou výstelku, ale těch pár posledních dělniček co mi šlo z hnízda naproti - no vyměk jsem, neměl jsem na to je zlikvidovat, tak jsem ukončení zemních ještě odložil, i když mysím, že už nic nevychovají a jen dojedou zásoby co jsou v úlu.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Karle,nejspíš budeš mít s tou 1m chodbičkou pravdu ,i když určitě není vhodná pro všechny druhy(jsem zvědavá na hodnocení).
Já bych delší chodbičky než 40cm stejně nedělala jelikož nemám takovou možnost umístění jak to máš ty,proto ta moje poznámka. ;)
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Já mám chybu asi v klapkách, použila jsem odlehčené, jsou bezva protože se neztrácejí rousky, mám je zavěšené na skobičkách a mám podezření, když jich jde více ven nebo dovnitř, tak mi to netěsní nahoře. Příští rok to zavěsím na uhelon, jen musím hledat,kde se dá koupit, už jsem to zapomněla, pomůže mi někdo, díky.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Vracím se ke květinám. Nejvíc se osvědčila levandule a hluchavka skvrnitá
https://blanka06.rajce.idnes.cz/hluchavka/
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
stř 07. srp 2019 8:45:42
Já mám chybu asi v klapkách, použila jsem odlehčené, jsou bezva protože se neztrácejí rousky, mám je zavěšené na skobičkách a mám podezření, když jich jde více ven nebo dovnitř, tak mi to netěsní nahoře. Příští rok to zavěsím na uhelon, jen musím hledat,kde se dá koupit, už jsem to zapomněla, pomůže mi někdo, díky.
https://www.chov-cmelaku.cz/produkt/uhe ... -10x10-cm/

Z toho odhadem min na 5 klapek 1ks
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak dnes první nová matka polních v dalším hnízdě z 8.4. :) .Mám dvojnásobnou radost,jelikož toto hnízdo vypadalo od počátku na odpis :( .Nedělala jsem si velké naděje,že se bude hnízdo zdárně vyvíjet a už vůbec ne,že se dočkám i nových matek :D :D :D .I když s mou pomocí a dokrmením rousky od rokytových a lučních,kteří je ztráceli na klapce. :) Teď už zbývá počkat na poslední dvě hnízda polních,jestli budou nové matky i u nich :) .
kaos
TOP člen
TOP člen

U mě rolním kulminuje aktivita. Průletem překonají už i skalní, ale matek jsem si ještě nevšiml. Škoda že mám jediné, ze 4 usazených matek je to bída. Doufám, že příště se mi s nimi zadaří lépe.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
kaos
TOP člen
TOP člen

Blanko tak na tvůj dotaz, fotografie zahrady jsou zde:

https://www.facebook.com/22150352351905 ... 2749679499/
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Letos se polní opravdu vydařili.Dnes vylétly matky z posledních dvou úlků :D .Měla jsem jich usazených 8 a ve všech se vylíhly nové matky :D :D .Prozatím všechny funkční s matkami.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Krása.👍
Odpovědět