Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Dnes mi udělali skalní opět velkou radost,po osmidenní pauze dnes začala vylétávat další várka matek :D :D :D .V pondělí to budou 4 měsíce od ubytování zakladatelky.A matičky polních také krásně létají. :)
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

letos mám na zahradě mrtvo, sem tam nějaký sameček. Včera přelet skalní královny, na kypreji malincí lesní a pár drobných polních. Čistila jsem další čmelín , zavíječ pod střechou, hnízdo slabé. Letos je to smutné. Myslím, že příští rok dám z 12 jen 8 čmelínů, abych to stihla uhlídat a to čištění zaber hodně času a mám vždy nervy, že jim více ubližuju než pomáhám. Niky kdy sadíš podruhé svazenku. Ta moje nasazená koncem července bude kvést tak v listopadu, ještě nanasadila na květy.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,svazenka začíná za normálních okolností kvést cca za 2 měsíce.Tudíž podle toho kdy chceš,aby kvetla musíš přizpůsobit výsev.Já jsem kromě jarního výsevu vysévala kolem konce května a pak před koncem června.
Letos jsem měla ale velkou smůlu,koupena semena nevyklíčila,tak jsem koupila u nás v semenářství a také nevyklíčila.To se mi stalo za celou dobu poprvé a nevím jestli nebylo osivo v pořádku nebo proč.Přitom na místě kde jsem měla loni poslední osev bez problémů letos vyklíčila vykvetla a znovu vyklíčila,i když mi už teď nebude k ničemu ;) .

K prodloužení sezóny je opravdu dobré mít podle možností 2-3 hnízda polních a s usídlením nijak nespěchat.
kaos
TOP člen
TOP člen

Blanko já si musím pochválit trubkový systém. HT 50 trubky mám tak, že ve větracím okénku je komponenta T, jeden otvor zajišťuje větrání a má první lepovou past, druhý otvor je na trubce až přes 1 m daleko a druhá lepová past. Od instalace jsem zatím neměl problém s melittobií a příští rok plánuji spojit delší odvody z více hnízd. Pachová stopa daleko od úlků mate parazity a ty i když se nedostanou dovnitř to mají k úlku pořád daleko.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak u mě se sezóna pomalu chýlí ke konci. Zemní a luční dolétali už na začátku měsíce. Skalní po více než měsíci , kdy sem tam proletěla nějaká matka už také končí. Ve hnízdě je posledních cca 20 dělnic a většina díla už je opuštěná. Našel jsem tam ale sekci, kterou stále obhospodařují a tam bylo nacpání 6 krásných samečků s žlutými proužky, kokony a dokonce ještě i larvičky.

Nádherné je hnízdo rolních, jsou tam čerstvé mateřské kokony a napočítal jsem přes 40 dělnic v hnízdě. Ti se tu mají docela dobře, po zahradě konstantně vidím tak 10 - 15 dělnic. Kvetu tu hodně jetelu lučního, rozkvetly v létě nařízkované hluchavky a pak jsou ještě hodně na šantě a saturejce.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Mám tu dvě zajímavá videa z letošního léta. Jedná se o vzácného čmeláka proměnlivého /B. humilis/ v tmavé formě. Dále pak o čmeláka sorojského /B. soroeensis/ v také dosti zajímavé tmavé formě. Škoda, že jsou tak daleko od mého bydliště. Hned bych jim nabídl na jaře úl.

https://www.youtube.com/watch?v=S5tuQFlOubI

https://www.youtube.com/watch?v=87m3Wleey7Q
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
stř 28. srp 2019 12:04:26
Mám tu dvě zajímavá videa z letošního léta. Jedná se o vzácného čmeláka proměnlivého /B. humilis/ v tmavé formě. Dále pak o čmeláka sorojského /B. soroeensis/ v také dosti zajímavé tmavé formě. Škoda, že jsou tak daleko od mého bydliště. Hned bych jim nabídl na jaře úl.

https://www.youtube.com/watch?v=S5tuQFlOubI

https://www.youtube.com/watch?v=87m3Wleey7Q
Čau Honzo.Tych sorojskych som u nás videl dosť.3x som ho usadzoval ale 0 bodov aj keď jeden mal trošku záujem ale nevrátil sa.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Druhy čmeliakov čo som u nás žijú:
Zemny-hojny druh
Skalny-hojny druh
Rolny-hojny druh
Lučny-slaby druh
Zahradny-biedny druh
Uhorovy-slaby druh
Lesny-slaby druh
Sorojsky-slaby druh
Rokyt.-1x som videl
Hajovy- biedny druh
Uvidíme čo nachovame .😜
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak to Rapo můžeš sorojského dále zkoušet. ;) Vyskytuje se místy spíše od středních poloh výše, rozhodně ne plošně. U nás jsem ho nikdy neviděl. :(
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
stř 28. srp 2019 17:04:51
Tak to Rapo můžeš sorojského dále zkoušet. ;) Vyskytuje se místy spíše od středních poloh výše, rozhodně ne plošně. U nás jsem ho nikdy neviděl. :(
👍Som cca 360+.
Odpovědět