Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,tak to je velká škoda a zkoušel si večer pohýbat jemně výstelkou?Tak se nejlépe zjišťuje jestli tam matka je.
Já vždycky netrpělivě čekám až matka přestane vylétávat,protože do té doby se může mnohé přihodit,buď nějaký predátor,srážka s autem nebo jedovaté postřiky v době květů ovocných stromů. ;)
Tak ať vyjdou ti ostatní.

Petro můžeš,můj první zemní se také vrátil až druhý den jelikož jsem ho chytla až večer.Každopádně by bylo dobré den-dva počkat kdyby se vrátil.Ale stalo se mi nejednou,že matka velmi nadějně kroužila a přesto se z nějakého důvodu nevrátila.
Většinou se vrací týž den do hodiny.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky, večer jsem zkoušel samozřejmě s výstelkou zatřást, bohužel žádná odezva... Mám podezření na možnou otravu. V úterý byl zemědělci proveden postřik na přilehlém poli. Bohužel na okraji pole rostou hluchavky nachové, které čmeláci hojně navštěvují--- :cry:
Niky1
TOP člen
TOP člen

U nás prší,je jenom 6°C.Doufám,že si matky stačily postavit džbáneček a hlavně ho naplnit,dnes se jim na pastvu asi nepodaří vyletět.Zítra by už mělo být líp. :) Včera bylo hrozné vedro a dnes zas toto,no prostě aprílové počasí.
Včera už byl na zahradě i čmelák polní jen na květinách a rokytový něco hledal nahoře u okapů a štítu domu,dolů se mu nechtělo. :mrgreen:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

U nás mrholí, 8 stupňů. Teď v deset hodin jsem viděl do druhého čmelínu přiletět zemního, tak už vím kdo tam bydlí...Je usazen tedy asi 4 dny. Mám o něj ale strach, tohle počasí je strašný. Musí lítat ven, asi buduje nebo má hlad...
Petra

Tak čmelda se mi vrátil druhý den. Jen mě zarazilo, že když jsem přišla k úlu akorát vyletěl a asi 15 min létal na zahradě kolem a prohledával všechny možné škvíry a občas přistál na nějakou květinu a pak zase prolézal všechno možný. Myslela jsem, že když už se vrátil, že nepotřebuje hledat další úkryt. Asi za 15 min zaletěl zpátky do mého úlku. Nevíte, proč se tak choval :?:
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,hlavně že nemrzne a nenapadal sníh.pokud jsi ho viděl létat tak by mělo být vše v pořádku a zítra by zas mělo být tepleji. :)
Zrovna jsem se vrátila ze zahrady,na 15 minut vysvitlo slunko a oteplilo se na 8°C.Měla jsem štěstí a viděla jsem obě matičky přiletět do čmelínů. :D

Petro,já jsem si nikdy nevšimla,že by matka po prvním návratu pak ještě prohledávala škvíry.Většinou odletěla do dáli nebo šmejdila kolem horní části thuji.Jsem si říkala jestli třeba nesbírá pryskyřici. :?: Docela by mě zajímalo co tam doopravdy dělají,protože jsem to pozorovala u více nově ubytovaných matek. ;)
Uvidíš jak se bude chovat zítra,pak nám dej vědět.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Taky se už se oteplilo, teď jsem zemního viděl přiletět. Měl už na nohách krásné kulíčky pylu. Tak je vše ok. Odjíždím do práce, čmelákům se zase budu věnovat až v pondělí...
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,tak to je napůl vyhráno. :)

Petro,nejdříve jsem ti nechtěla kazit z prvního letos ubytovaného čmeláka radost,ale nakonec jsem se rozhodla,že napíšu možnou ale ne jistou příčinu podobného chování matek.Je možné,že je nakažená hlísticemi Sphaerularia bombi.Takové matky pořád jakoby hledají místo k ubytování i v době když už jsou všechny matky ubytované a nakonec se zahrabou do hlíny,kde hlístice opustí tělo matky a mohou tak dál infikovat nové matky,které se tam uloží k zimnímu spánku. :(
Ale ber to jenom jako možnost,ne jistou věc.
Petra

:( :( to je teda smutná zpráva. Je nějaká možnost, jak zaručeně poznám, že čmelák je opravdu nemocný?
Pučmeloud
Kontaktovat uživatele:

Jj. Nesmíte si informace dotvářet :-) nebo domýšlet ;)
Niky, ano ve čmelínu byl cukrový roztok, ale královnu nezajímal, zato ji zajímal květ kočičky. :-)
Nikde nebylo psáno, že je zavřená. Čmelín byl celou dobu otevřený a mohla kdykoliv ven. :-) Ale nedivím se, když bylo tři dny 6°C, že tam tři dny byla zavrtaná. ;)
Podestýlkou jsem hýbat nemusel, každý večer jsem ji byl dát dobrou noc :) a královna byla úplně nahoře v nejteplejším místě, zavrtaná, jen hlava jí koukala. Ve čtvrtek vysvitlo sluníčko a jak jsem předpokládal, zdrhla :(
Honzo, nedělám si legraci. To, že je zavřená a hladová jsi se domníval ty..... :D Já psal pouze, že druhý den se ochladilo a byl vítr, takže královna zůstala ubytovaná uvnitř. Celou dobu byl vchod otevřen (mimo 10 minut první den....)
Takže doufám, že si už všichni rozumíme :-)
Odpovědět