Majte sa.
Chov čmeláků v roce 2019
Ahojte.Dnes som čistil posledným 3 zemným čmeliny.Hniezda už ukoncene.Tento rok žiadny zavyjac .Asi som si to vybral minulý rok.Posledne hniezda 5 a 3 rolny funguju super dokonca vyletuju nové matky.Presne pred rokom som už mal po sezóne.
Majte sa.
Majte sa.
Já jsem včera zrušil úl skalních, poslední dělnice dolétala. Žádní parazité, hnízdo už začalo ale dost plesnivět. Z toho co jsem rozebral a identifikoval bylo 24 otevřených mateřských kokonů a 4 zavřené. Výsledek nic moc, hnízdo chovalo spíše samce, těch tipuji kolem 100. Ale zas na druhou stranu, snad to bude stačit k návratu alespoň nějaké matky.
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
Skalní to pořád nevzdávají(matka usazena 26.4.),občas přiletí nějaká s pylem a stále produkují samečky.
Taktéž v pěti úlcích polních vylétávají jak samečci tak i matky
.Z toho z úlku té zpočátku problematické matky z 8.4. měli asi týden pauzu a dnes se znovu matky objevily.Prolet je u nich pořád vysoký 35-37 za 1/2 hodiny.
Nejvíc jsou vidět na hluchavce bílé,dračíku Red Rocks(na jiné odrůdy mi nechodí),nízké nepetě fassenii,agastache Blue Boa,maliníku jednoletém-ještě kvete a ořechokřídlec je také dost navštěvovaný. 
Taktéž v pěti úlcích polních vylétávají jak samečci tak i matky

- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Nu já jsem od začátku září v lázních,ale jak se dostanu na zahradu,nakouknu a 15.9.jsem zrušil rolní v Domečku-byly tam poslední dv ěkrálovny a jedna dělnice,malátné hladem,tak jsem je přikrmil a když už se nevrátily,kromě dělnic,plesnivé hnízdo jsem zlikvidoval,krom larev much a neškodných larviček bylo komplet plesnivé.Odhad královen přibližně 30-40.
Rybí bašta a Čmelhotel v té době ještě měly kolem 10-ti mladých královen,a po asi stejném počtu dělnic a malé množství samečků.Při dnešní kontrole po dvou matkách,a pár dělnicích,většinou už nelétavých.Samečci žádní,tak nevím,kde seženou ženichy.U Bašty byla jedna matka na česně,docela netečná,tak jsem ji dal dovnitř a než jsem se vrátil s krmením,(Vypadalo to uvnitř dost hladově)-byla opět na česně.Tak nevím jestli byla nemocná,nebo čekala na nějaké pozdní rande.V obou hnízdech odhad mladých matek taky cca 30-40.
Hezký den z Čeladné.
Rybí bašta a Čmelhotel v té době ještě měly kolem 10-ti mladých královen,a po asi stejném počtu dělnic a malé množství samečků.Při dnešní kontrole po dvou matkách,a pár dělnicích,většinou už nelétavých.Samečci žádní,tak nevím,kde seženou ženichy.U Bašty byla jedna matka na česně,docela netečná,tak jsem ji dal dovnitř a než jsem se vrátil s krmením,(Vypadalo to uvnitř dost hladově)-byla opět na česně.Tak nevím jestli byla nemocná,nebo čekala na nějaké pozdní rande.V obou hnízdech odhad mladých matek taky cca 30-40.
Hezký den z Čeladné.

Ahojte.Dnes mi po dvore lietala kráľovná zemných a skalných.V č.5rolne som likvidoval melittobie.10 robotnic a 1 mladá kráľovná presunuté do mini cmelina na dožitie.Cmeli n nadzemny (posledný)zlikvidovaný.Este funguje č.3rolne.Čaute.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Moji rolní také ještě fungují. V hnízdě je ještě asi 30 jedinců a i zásob mají dostatek.
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/R ... 7984_n.jpg

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/R ... 7984_n.jpg
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Jak jsem už psal na jaře, objevil se u nás po dlouhých letech čmelák lesní. K usazení matky nakonec nedošlo, i když určitý zájem o úl projevila. Naštěstí se ale povedlo hnízdo volně v přírodě. Na přelomu srpna a září jsem pozoroval několik samců a i mladých matek. Tak snad je na budoucí generaci zaděláno a nové matky úspěšně přezimují. Jedinou starost mi momentálně dělá rozprodej jejich oblíbené louky na stavební pozemky... 
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Lesni_2019/

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Lesni_2019/