Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Petro,nevěšej hlavu,zítra a další dny uvidíš jak se bude chovat a jestli do dvou dnů bude nosit i pyl.Máš jenom jeden čmelín?
A jak se chovala když jsi ji chytala?Ty nakažené matky se většinou cpou i tam kde není jasná díra dolů.Zdravá prozkoumává otvory a do škvír se nesnaží vlézt.

Pučmeloude,to jsem ráda,že odletěla a neuhynula.Já nemyslela,že byla celou dobu zavřená,ale pokud nevylétávala,obávala jsem se jestli tedy "nezatuhla" jak se někdy stává.Určitě ještě nebyla připravená na hnízdění,jinak by se vrátila.
Tak ať ti to s další vyjde. :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Pučmeloude, tak to jsem rád, že si rozumíne. Ona ta Tvá zpráva byla taková dost obecná, tak jsme dostal obavy. Já osobně, ale matku déle, jak den ve čmelínu nenechávám. To většinou nevede k úspěchu. Ať se daří!
Niky1
TOP člen
TOP člen

Majlo,Josefe tak jak to vypadá u vás?Začali už čmeláci také více létat nebo jste měli nevhodné počasí?Známí bydlí pod horami a už jim také létají,nad.v. kolem 440 m.

Trochu mi dělá starosti momentální teplota 0°C,snad si matky husí krk zevnitř ucpaly,aby jim tam tolik neproudil studený vzduch. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak to jsem prozatím ještě nikdy nepozorovala. :o Začalo svítit sluníčko,ale na rostlinách je jinovatka,2-3°C(nevím jak spolehlivý mám teploměr) a matička se už vracela v 8,15 z pastvy.
Petra

Niky, tak jsi měla pravdu, čmelák už v domečku není. Pravděpodobně asi opravdu nehledal místo pro založení hnízda. Od včerejška přes klapku nic neprošlo a dnes jsem zkontrolovala vnitřek domečku a nikdo tam nebyl.Mám strach, že vnitřek domečku bude nějak kontaminovan trusem, jak jsem se dočetla teď někde na internetu. Je to možný? Ahoj
Niky1
TOP člen
TOP člen

Petro,myslím že ne.Ty hlistice se dostávají do země až po úmrtí matky.Mám dojem,že nosema bombi se přenáší slinami,ale tou čmelák určitě nakažený nebyl.
josef569
Nový člen
Nový člen

Tak u nás se to také rozjelo. Usazováno bylo 6 čmeláků zemních a 2 luční. Vypadá to, že jeden zemní se ujal hned na 1. pokus, dnes jsem ho viděl, jak odletěl na pastvu a vrátil se. Jeden zemní, co jsem ho dal do skalky , udělal pamatovací let jako z partesu, uvidím zítra, zda se vrátil. Toho lučního jsem asi odradil sám. Byl mu nabídnut čmelín s přívodním husím krkem dlouhým cca 80 cm a to je pro tento druh moc.Zítra mám naplánováno obhlídku všech lovišť, tak snad něco přinesu. Tak ať čmeláci létají a my máme plné čmelíny!!! :lol:
Niky1
TOP člen
TOP člen

Josefe,mám radost i za tebe. :) Jsem nejvíc zvědavá jak se bude dařit zemnímu ve skalce.

U nás to moc valné nebylo,čmeláci létali buď vysoko nebo se vyhřívali na listech na zemi.Sluníčko svítilo,ale byl studený vítr.Doufám,že dnes bude líp.Hlavně,že ubytovaní zemní už nosí pyl. :D
josef569
Nový člen
Nový člen

Tak potvrzeno, 2 zemní čmeláci jsou ubytovaný, dnes několikrát letěli na pastvu. V 10.00 hod. jsem usazoval lučního, prohlédl si čmelín, zakroužil a do večera se 2 x vrátil, tak to vypadá taky nadějně. Jinak jsem zkoušel ještě 2 luční a 2 zemní, ale neměli zájem.
Ubytovaní zemní čmeláci byli usazeni hned po těch studených dnech a ujali se na 1. pokus. Ostatní zemní následující dny již čmelín nepřijímají. Nevím, zda to má nějakou souvislost nebo je to jen náhoda?
Luky

Už používáte někdo letos plně přiklopenou klapku :?:
Odpovědět