Hezké ráno.
Tak jsem náhodou jsem se šel podívat a zrovna přilít ale do čmelínu nevlezl ale cpal se víčka ten roztok cukru co jsem mu tam dal. Pak vylétl dělal pamatovací let a odletěl.myslíte že mám šanci že se usadí.A jak mám dlouho čekat.Mám sice druhý čmelín volný tak zatím budu čekat.Stejně mám velkou radost.A moc děkuji za rady.
Jarda
Chov čmeláků v roce 2020
-
Tak dnes jsem dal i druhý čmelín byl i pamatovací let. Po zahradě hledalo za den 6 čmeláku lezli do děr a já je nemohl usadit .Dal jsem do vletového otvoru kousek kury tak uvidím.podle Vašich rad mám čekat 3 dny zda přilétnou.Nechci riskovat jak píšete souboj matek.Hezký den Jarda.
U mě to vypadá opět trochu radostněji. V úlu po loňských lučních vypadla značka a fotopast zaznamenala luční a později jsem jí viděl vyletavat. Snad se tedy zabydlela loňská matka. Odpoledne hledala hájová, tam předpokládám že z toho nic nebude. Jel jsem kousek na lokalitu, kde se vyskytuje lesní ale také zahradní a hledali tam jen 3 zemní a jedna skalní. Jaké překvapení bylo, když jsem po návratu našel hledající matku zahradní mezi náprstníky (které jsem sázel pro zahradní), byla to moje úplně první zavedená zahradní do úlku a udělala pěkný orientační let. Bohužel jsem neměl čas sledovat, zda se vrátila, snad uvidím zítra.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Gratuluju Jakube! Aspon nekomu to jde, kez by mi ty zahradni a lucni v me lokalite letaly… U me bohuzel k nalezeni jen zemni a ty jsou velmi vybirave - ani jeden z pokusu nevysel. Videl jsem jiz i me oblibene skalni, ale zatim nehledaji.kaos píše: ↑stř 08. dub 2020 20:06:15U mě to vypadá opět trochu radostněji. V úlu po loňských lučních vypadla značka a fotopast zaznamenala luční a později jsem jí viděl vyletavat. Snad se tedy zabydlela loňská matka. Odpoledne hledala hájová, tam předpokládám že z toho nic nebude. Jel jsem kousek na lokalitu, kde se vyskytuje lesní ale také zahradní a hledali tam jen 3 zemní a jedna skalní. Jaké překvapení bylo, když jsem po návratu našel hledající matku zahradní mezi náprstníky (které jsem sázel pro zahradní), byla to moje úplně první zavedená zahradní do úlku a udělala pěkný orientační let. Bohužel jsem neměl čas sledovat, zda se vrátila, snad uvidím zítra.
Co se tyce navrativsi zemni, kaminek se dnes nehnul, ale zato vypadl ve druhem cmelinu vedle - mam dojem ze se stehuje jak se ji zachce, nemam bohuzel cas sledovat.
-
Já dnes jednoho zemní ale udělal nějaký krátký pamatovaci let.Dal jsem kamínek a byl spadlý tak zítra uvidím. Ten druhý drží dva dny ale jak jsem zjistil ten cmelak se jde akorát napít cukerneho roztoku a dovnitř nevleze. Tak jsem mu ho dal dovnitř lítal jak blázen hledal ale dovnitř nevlezl.Tak zítra uvydim. Hezké velikonoce Všem.
Tak u mě to bylo dnes dost divoké. U loňských lučních je provoz, ale je divný, matky létají okolo, dovnitř, odpoledne padá kamínek několikrát za sebou, ale později odpoledne konec a žádný pohyb. Jako by se jim nový úl nelíbil. Zato do úlu po rolních suverénně vlezla loňská matka a udělala za chvíli orientační let. Nevím jestli už funguje, jakýsi pohyb tam byl.
Zahradní ze včera se před polednem vrátil a začal létat.
Odpoledne se hledačky zbláznily, hlavně luční a hájové, sotva jsem chytil jednu, už mi pod rukama létala další.
Jedna hájová udělala orientační let, to je první z asi 50 pokusů, co jsem s tímto druhem historicky měl. Pak později jsem usazoval první skalní a sotva byla uvnitř usatuji další luční. Obě vylezly zároveň a dělaly orientační let ve stejný čas.
Zatím z dnešních usazených jsem neviděl žádný návrat, uvidím zda začnou fungovat. Povzbuzující je i to, že jsem viděl na květech prvního rokytového.
Odpoledne se hledačky zbláznily, hlavně luční a hájové, sotva jsem chytil jednu, už mi pod rukama létala další.
Jedna hájová udělala orientační let, to je první z asi 50 pokusů, co jsem s tímto druhem historicky měl. Pak později jsem usazoval první skalní a sotva byla uvnitř usatuji další luční. Obě vylezly zároveň a dělaly orientační let ve stejný čas.
Zatím z dnešních usazených jsem neviděl žádný návrat, uvidím zda začnou fungovat. Povzbuzující je i to, že jsem viděl na květech prvního rokytového.
Jakube uplne mi ctes slova z jazyku - dnesek byl asi nejvetsi blazinec co jsem zazil. Zemni mi delaji starosti-zacina se vracet mnoho matek (mel jsem jich minuly rok nekolik desitek) a kaminky padaji nahodne ve trech cmelinech-nemam vubec prehled kde kdo je. Kaminky vratim, nejakou dobu nic a pak padnou opet vsechny tri. Kaminky opet vratim a za pul hodiny opet dva dole-mam dojem ze se lonske stehuji mezi cmeliny. Vcera pres noc urcite nebyla uvnitr zadna (na poklepani hrobove ticho).kaos píše: ↑čtv 09. dub 2020 20:08:33Tak u mě to bylo dnes dost divoké. U loňských lučních je provoz, ale je divný, matky létají okolo, dovnitř, odpoledne padá kamínek několikrát za sebou, ale později odpoledne konec a žádný pohyb. Jako by se jim nový úl nelíbil. Zato do úlu po rolních suverénně vlezla loňská matka a udělala za chvíli orientační let. Nevím jestli už funguje, jakýsi pohyb tam byl.
Jak casto vracis kaminky (resp. tu cizrnu) zpet k otvoru ty?
Na zahrade to zije, ale hledaji ve velkem jen zemni - par pokud o usazeni probehlo, ale myslim ze opt neuspesnych. Take jsem poprve v zivote zahledl hledajici rolni u listi pod habrem-bohuzel se mi ji o fous nepovedlo chytit
Oblibene skalni jsem zatim hledat nevidel, ale to jiste brzy zacne!
Já vracím značku ihned jak si všimnu že spadla. Dnes mi taky popadaly značky u toho úlu s loňskými lučními a v úlu vedle. Přitom tam pak už žádný pohyb nebyl. Na fotopasti jsem chytil matku jak lezla do úlu a za minutu ven, nevím co dělají
Diky - delam v podstate to same. Ted jsem byl venku dat kaminky zpet-na poklepani ani v jednom odezva, takze jsou myslim stale prazdne