Včera jsem objevil dělnice u hájové.

Máš pravdu s těma lesníma,vloni jsem se dočkal dělnic,ale brzy na to se matka ztratila,hnízdo osiřelo a zaniklo.Letos mám jednu přes dva týdny a předevčírem jsem usadil druhou-ve čmelíně byla pár minut,po otevření hned vyletěla a dělala krásné pamatovací lety...dvě hodiny nic a pak najednou se kvečeru objevila,obletovala,lezla dovnitř...paráda.Dnes jsem udělal pokus se třetí,ale ta zájem neměla.Zahradní zkouším usazovat třetí rok a ani jedné se u mne nic nezalíbilo.kaos píše: ↑čtv 16. dub 2020 23:33:30Se zahradní to vypadá zle. Druhý den mrtvo a po poklepání bez reakce. Zas se mi dnes povedlo usadit lesní a po hodině se vrátila a léta. Jenže už jsem nějaký pesimista. Druhý, kterých jsou tu mraky létají a jediný zahradní co jsem viděl za celé jaro je sezobnut. Dokud ta lesní nebude mít alespoň dělnice, není nad čím jásat a ani pak není vyhráno.
Julio,u mne stále dost rolních,jen za dnešek asi 4 zemní,ale to už ani nechytám a ani vlastně nemám kam bych je dal,rolní se usazují samy....asi po loňské úrodě ze 3 silných hnízd je jich tady asi nadbytek a čmelíny samy vyhledávají.Včera jsem viděl docela dost skalních-dnes nějak mi unikly.Mám obsazeno 14 čmelínů a z jednoho malého se ztratila matka,tak tam něco malého ještě přidám...julio píše: ↑sob 18. dub 2020 19:52:22Kaos, to, že sa počty hľadajúcich zmenšujú som zistil dnes, za celý deň ani jeden. Mám obavu, že dva voľné čmelíny môžem odložiť. Ešte skúsim neďaleký les možno budem mať šťastie. Tento rok som videl zatiaľ iba jedného skalného, jedného rakytového a asi dvoch roľných.
Jakube,vloni jsem měl krásné hnízdo úhorových,zdálo se mi před dvěma týdny,že se objevila jedna navrátilka-ale nic z toho...až dne jsem poprvé viděl druhou,trochu poletovala po květech,sem tam sedla a nic nedělala...tak nevím,jestli se teprve probudila,nebo už má hnízdo...jo,pačmeláci už se objevili před dvěma týdny...kaos píše: ↑sob 18. dub 2020 19:31:24Máš super lokalitu rapo. Sorojskeho jsem viděl jen jednou a to na květech.
Já jsem nechytil hledající zahradní (podletěla mi síťku) a neusadil krásnou uhorovou, už druhou hledající na mé zahradě (předtím jsem je nikdy neviděl) vyletěla bez zájmu. Pořád tu otravují navrátilci lučních, před úlem je to jak když se rojí včely (občas se 3 potkají a útočí na sebe), jedna mi lezla k lesní, tak jsem jí strčil do zatím neobsazeného úlu pro navrátilce zemní (už se nevrátí a pokud ano ať se utká raději se zemní, než s lesní) . Jinak už létají pačmeláci a počty hledajících čmeláků se zmenšují.