Ahoj.Vetranie mám nastavené na plno u všetkých čmelinov.To je všetko v nadstavbovej časti.Cele hniezdo je v zemi v betónovej tvarovke takže prievan tam nemajú.
Chov čmeláků v roce 2020
Jak já ti závidím polní, já mám 7 skalních. Kde máš úlky, musíš mít hrozně velkou zahradu, mě pere celý den sluníčko, nemám nikde stín, pod rododendronama mě stín nepřipadá dostačující. Moc ti gratuluju, to bude běhání. Niky kontroluješ čmelíny během sezony. Myslím jestli se díváš dovnitř, vloni jsem u dvou našla zavíječe pod střechou. Mějte se.Niky1 píše: ↑stř 29. dub 2020 17:15:12Tak já mám také obsazeno,i když ne tak jak bych si přála.Nejvíc polních což jsem po loňsku už nechtěla.4 jsem usadila,jedné se mi dnes zželelo když hledala v hromadě desek a to jsem netušila,že pár hodin nato si další sama obsadí úlek.S ní se samovolně usadily 3.
8 polní
2 skalní
1 luční
1 zahradní
1 rokytový
2 zemní ale ten jeden nejspíš neuspěje(buď bitva s polním nebo nárazový vítr či jiná příčina)
Vidíš Blanko,já bych zas radši těch 7 skalních .Ale ne stačilo by 4-5 ,7 je už trochu moc.Taktéž polních,no a už jich mám 9 ,jelikož ta polní k zemnímu začala zas létat,když jsem úlek po dvou dnech vrátila na místo(zemní bohužel nakonec uhynula i když se jí noha zahojila )Doufám,že se vydaří zahradní a příští rok se matky budou vracet.Na zahradě létá jenom ta moje,kde jsou doby kdy jich tu létalo plno.
Úlky kontroluji,ale jenom povrchně.Pouze když je zcela zjevné,že je něco v nepořádku,se zkusím podívat hlouběji-například když se rapidně sníží prolet dělnic.Jinak hloubkové kontroly vůbec nedělám,zbytečně to čmeláky ruší.
Úlky kontroluji,ale jenom povrchně.Pouze když je zcela zjevné,že je něco v nepořádku,se zkusím podívat hlouběji-například když se rapidně sníží prolet dělnic.Jinak hloubkové kontroly vůbec nedělám,zbytečně to čmeláky ruší.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Jejda Niky,já mám těch rolních 11,jen jedu skalní,jednu luční a dvě lesní.Jednu rolní ale budu muset odvézt pryč-ke kamarádovi cca 2 km,hned,jak budou dělnice,protože úlek byl odložený na chvilku u grilu a hned se tam nastěhovala matka...Blanka píše: ↑ned 03. kvě 2020 19:13:48Jak já ti závidím polní, já mám 7 skalních. Kde máš úlky, musíš mít hrozně velkou zahradu, mě pere celý den sluníčko, nemám nikde stín, pod rododendronama mě stín nepřipadá dostačující. Moc ti gratuluju, to bude běhání. Niky kontroluješ čmelíny během sezony. Myslím jestli se díváš dovnitř, vloni jsem u dvou našla zavíječe pod střechou. Mějte se.Niky1 píše: ↑stř 29. dub 2020 17:15:12Tak já mám také obsazeno,i když ne tak jak bych si přála.Nejvíc polních což jsem po loňsku už nechtěla.4 jsem usadila,jedné se mi dnes zželelo když hledala v hromadě desek a to jsem netušila,že pár hodin nato si další sama obsadí úlek.S ní se samovolně usadily 3.
8 polní
2 skalní
1 luční
1 zahradní
1 rokytový
2 zemní ale ten jeden nejspíš neuspěje(buď bitva s polním nebo nárazový vítr či jiná příčina)
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Včera se mi poprvé objevily dělničky u dvou rolních-ale málem jsem se lekl,že tam lítá nějaká menší matka,jak jsou velcí.A málo jich zrovna asi nebude,jsou v garsonce a ta je před chatkou,abych na ně měl při kafíčku výhled...jen během 15ti minut jsem jich viděl nejmíň 5.A matka lítá taky jak strhaná...
- Hugo.008
- Stálý člen
V sobotu mě navštívila hledající zemní v dílně. Opatrně jsem jí vyprovodil ven, protože už tu budu jen o víkendech a svátcích a musela od skuliny ve vratech cupitat po zemi ve tmě až k hnízdu, což je bez nácviku celkem náročné. Za chvilku tam byla znovu, tak jsem jí odchytl a zkusil nabídnout poslední volný úlek. Byla extrémně klidná a při otevření úlku byla hned na kraji a vyletěla. V dílně byla rychleji než já , tak jsem jí tam nechal zkoumat. Akorát jsem musel hlídat abych na ni nešlápnul, protože se motala všude možně. Nakonec nešla něco za stolem u zdi, kde je opřeno spousta prken o zeď. A pak už to začlo. Venku byla vžda jen tak do deseti minut, zato uvnitř 15 - 20 minut. Za tmy (unitř) jsem jí pak našel 2x jak bloudí úplně mimo trasu mezi vybraným místem a otvorem ve vratech. Po rozsvícení jednou odletěla a podruhé doletěla ke stolu a šupajdila na vybrané místo. Později večr jsem ji už neviděl. Ráno jsem jí pozoroval jak prolezla vraty a chodila po podlaze, ale neskutečně bloudila nebo to tak aspoň vypadalo. Po rozsvícení popoletěla k cíli a zalezla. Když pak odletěla, znovu jsem zavřel vrata a položil dva silné kabely vedle sebe čímž vznikl koridor od vrat ke stolu kam chodila. Když řiletěla a prolezla skrz vrata, krásně putovala mezi kabely až ke stolu odkud už to zná i po tmě. Odrážela se jak kulečníková koule a až na pár otoček zpět to celkem dala. Doufám že až ve čtvrtek přijedu bude to už zvládat bravůrně.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahojky,mám dotaz-moje skalní 3 týdny hnízdící byla vyhnána druhou skalní.Co se stane v takovém případě s původním hnízdem?Obsadí ho nová matka,nebo si založí nové?
Ta moje první začala mít trochu porouchané křídlo,protože měla takový jiný zvuk...ta nová lítá zčerstva a rychle.Proto vím,že se vystřídaly.
Ta moje první začala mít trochu porouchané křídlo,protože měla takový jiný zvuk...ta nová lítá zčerstva a rychle.Proto vím,že se vystřídaly.
U skalních je běžné, že hnízdo převezmou. Já jsem zvědavý jak dopadne ta moje. Měl jsem 2 a asi je něco otrávilo jeden den zmizely obě matky. Jedno hnízdo jsem nechal a obsadil další skalní, larvy se mohly už kuklit. Pokud by je nová matka dochovala mohla by mít dělnice každou chvíli, pokud ne, tak až někdy po půlce května.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak to mne Jakube potěšils,doufám,že to vyjde a za týden se dočkám potomstva.Pravděpodobně tady ani neodšlo k zabití matky,ale jen vyhnání,protože jsem šel na kontrolu a původní matka zrovna vyletěla,jakmile jsem otevřel úlek,vevnitř byla druhá a strašně se vztekala,ale ven nevyletěla,i když ji bylo vidět.Lítá v pohodě..kaos píše: ↑pon 04. kvě 2020 23:04:36U skalních je běžné, že hnízdo převezmou. Já jsem zvědavý jak dopadne ta moje. Měl jsem 2 a asi je něco otrávilo jeden den zmizely obě matky. Jedno hnízdo jsem nechal a obsadil další skalní, larvy se mohly už kuklit. Pokud by je nová matka dochovala mohla by mít dělnice každou chvíli, pokud ne, tak až někdy po půlce května.