Chov čmeláků v roce 2020
Už třetí den mám u dvou skalních dělničky, lítají jak o závod.U 6ti úlů čekám každým dnem, ale teď budou zmrzlíci, tak se to opozdí. Jako novou medonosnou rostlinu jsem pořídila čimišník pendula a osvědčila se. Koupím ještě jeden místo lísky, tu čmeláci už třetí rok nestihli, odkvetla dřív, než se probudili. Mějte se.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Jasně,určitě drvodělka fialová,taky mi na vistárii lítá celé hejno...vloni kolikrát i 10 najednou se sešlo...Blanka píše: ↑pon 11. kvě 2020 13:29:12Možná drvodělka, když na ni zasvítí sluníčko je fialová, silně bzučí.jaramikulazadnitreba píše: ↑čtv 07. kvě 2020 20:21:11Moc děkuju všem za rady mám hroznou radost už létají dělnice nemůžu se vynadivat. Bohužel druhy cmelin mám prázdný ale nevadí. Prosim ještě o radu vykvetla mi vistarie a létají tam velké jak cmelak celé černé žádný žlutý pruh nevíte co to může být?
Děkuju za odpověď. Jarda.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
No tak u práce si člověk nemusí všimnout,jestli přiletí,nebo odletí,lesní jsou rychlé a vcelku přehlédnutelný bzukot...mně se kolikrát zdržela ve čmelíně minutu-dvě a hybaj zase ven...jinak lesních se u mne na zahradě vyskytuje víc,tak doufám,že i těm divokým se bude dařit zdárně vyhnízdit...kaos píše: ↑pát 08. kvě 2020 22:51:11To je mi líto Zdendo, ale ani u mě to není o moc lepší, druhá lesní sice existuje, ale dnes jsem pracoval celý den u úlu a dovnitř vlezla jen jednou a celkem na 5 minut. Obávám se, že toto k ničemu kloudnému nepovede.
První létá jak o život, usazená byla 16.4. teď je to vše na ní. Trvá jim to déle asi proto, že se normálně budí později, hledat mají nejpozději ze všech čmeláků, ale tento blbý způsob jara je budí dříve a pozdější ochlazení jim nesedí a dost je brzdí.
Ale u mě dnes dvě dobré zprávy, objevily se dělnice u rolní (usazené 7.4.) a hájové (usazené 11.4.).
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
No to mi povidej Jakube,vloni lítala s mladýma tak dlouho,až se ztratila a hnízdo zaniklo...už teď mi ta moje zbylá dolétává na česno jakoby z posledních sil...sice ven zase vystřelí jak raketa,ale přílety jsou těžce unavené.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Jestli máš vyzkoušeno,že 5 mm je na dělnice málo a 6 stačí,určitě to bude s "odřenýma ušima"-matka je dost větší,prolézt by neměla.Jen aby neztrácely v průchodu pylové rousky...
Ten zůžený prostor je kulatý,nebo hranatý?Já to řešil špalíkem z bezu...takový jen špuntík s vyvrtaným malým otvorem...
Já jsem si nechal vytisknout na 3D tiskárně, viz video:
https://youtu.be/YF7p8qP-jKI
U mě je to zajímavé, hájové létají dělnice, matka patrně už delší dobu nelétá. První luční má velice silné hnízdo, provoz je obrovský. Stejně tak první usazená rolní, léta to sem a tam, navíc je velice zajímavě vybarvená, dost tmavá takovou jsem ještě neměl. Lesní dnes v té zimě vůbec nelétaly, jedna dělnice vylezla na česno a pak zase hned zpátky.
Pak mám snad ještě 2 skalní, rolní a 3 luční, ale venku je moc zima a značky nedávám, tak nevím co žije a co ne. Ale dělnice tam ještě nejsou.
https://youtu.be/YF7p8qP-jKI
U mě je to zajímavé, hájové létají dělnice, matka patrně už delší dobu nelétá. První luční má velice silné hnízdo, provoz je obrovský. Stejně tak první usazená rolní, léta to sem a tam, navíc je velice zajímavě vybarvená, dost tmavá takovou jsem ještě neměl. Lesní dnes v té zimě vůbec nelétaly, jedna dělnice vylezla na česno a pak zase hned zpátky.
Pak mám snad ještě 2 skalní, rolní a 3 luční, ale venku je moc zima a značky nedávám, tak nevím co žije a co ne. Ale dělnice tam ještě nejsou.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)