Chov čmeláků v roce 2016
Na vaši radu jsem čmeláka vyndal na sluníčko a nabídl mu cukr. Po minutě vyhřívání se zvedl a uletěl. Roztok ani neochutnal.Dnes se mi podařilo chytit krásného čmeláka skalního. Nevidím to ale růžově. Při opuštění čmelínu se sice otočil a prohlédl si vchod, udělal dvě zatáčky a pak vystoupal nad strom a byl pryč.
Josefe,právě tomu říkám "zatuhnutí" a když čmelák nevyletí poprvé ani po dvou hodinách,tak opatrně zkontroluji a pokud někde sedí,tak ho vyndám a dám na květ.On pak za chvilku odletí.Minulý rok nevylézal zemní,ale nikde na stěně neseděl,zahýbala jsem jemně výplni a po chvilce se ozvalo silné bzučení.Čmelín jsem bezhlučně zavřela a po několika minutách čmelák vylezl a provedl krásný pamatovací let,ubytoval se.
Letos mi nevylézal jeden luční a když jsem se podívala dovnitř seděl na boční stěně.Dala jsem ho na koniklec a po minutce odletěl.
S tím skalním to nevypadá nadějně,škoda zrovna skalní,ale čmeláci jsou někdy nevyzpytatelní.
Letos mi nevylézal jeden luční a když jsem se podívala dovnitř seděl na boční stěně.Dala jsem ho na koniklec a po minutce odletěl.
S tím skalním to nevypadá nadějně,škoda zrovna skalní,ale čmeláci jsou někdy nevyzpytatelní.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak usazení čmeldové jsou po těch chladných a deštivých dnech v pořádku. Pilně sbírají. Dnes se oteplilo, je však stále pod mrakem. Zemní jsem viděl jen na jívách. Zahlédl jsem i jednoho skalního, ale chytit se nedal - prohlédával římsu u domu. Snad tedy zítra.
Dnes som nastavil k jednému čmelínu statív s fotoaparátom. Po prezretí záznamu je jasné, že je v ňom zemný. Na nožičkách mal veľký náklad peľu. Pri druhom čmelíne som zaznamenal pohyb nejakého menšieho druhu. Zajtra ak mi počasie dovolí, nastavím statív k nemu.
Zrovna jsem si prohlížela německé fórum a podívejte co nadělaly sýkorky u Petry v neděli u třešně,pokud jsem to dobře pochopila.Také tu mám dost sýkorek,ale mají v krmítku ořechy,tak doufám,že nechají čmeláky na pokoji. http://www.hummelfoto.de/anzeige.php?bi ... -3729a.jpg , http://aktion-hummelschutz.de/forum/thr ... 94&page=14
Julio,dobrý nápad s tím fotoaparátem.To ti nějak reaguje na pohyb jako ty kamery co se zapnou když někdo kolem projde?
Julio,dobrý nápad s tím fotoaparátem.To ti nějak reaguje na pohyb jako ty kamery co se zapnou když někdo kolem projde?
Z piatich čmelínov mám dvakrát zemného a jedného lúčneho. Dnes som prvýkrát videl skalného. Podarilo sa mi ho odchytiť, ale nebude z neho nič. Čakám ešte na rokytových, ale toho som tento rok videl iba jedného.
V pondělí 11.4. jsem zkoušel asi 3 zemní jeden provedl opravdu přesvědčivý pamatovací let. Druhý den (včera) byl pro mě naprosto nejlepší den na usazování, samičky kolem domu létaly hojně skoro všude jsem narážel na čmeláky. Nejprve jsem odchytil pátrající samičku nejspiš Úhorového, protože sice vypadala podobně jako Skalní, ale byla menší, nabídl jsem jí úl a provedla asi nejlepší pamatovací let co jsem v tomto roce pozoroval tak doufám, že se bude vracet. A večer jsem viděl zalétnout do prvního úlu čmeláka Zemního, nebyl to přesvědčivý návrat na jistotu, takže si nejsem jist, zda to byl návrat osazované samičky den předem nebo si našel cestu jiný kus. A ještě odpoledne na zahradě šmejdila samička Skalního nádherná byla, jenže mi nešikovností ulítla, chytám je do ruky a držel jsem ji společně s větvičkou a nějakou skulinou mi frnkla, to mě mrzí.