Paráda!wombatik píše: ↑pon 24. kvě 2021 9:04:05O víkendu jsem vyrobil nový kryt na větrání s lepivou pastí. Je to opět 3D tisk. Kdyby měl někdo zájem, můžu poslat gcode. Velikost větracího otvoru je 25, tohle na obrázku je tištěné o 20% zvětšené pro díru 30mm. Mám ještě v plánu udělat stejné řešení na 2 větrací otvory najednou.
Lepenka na moly se vkládá do vybrání na konci válce, takže tam docela pěkně drží. Přepdoklad je, že i větrací díra ve čmelínu má taky svojí mřížku. Kdyby měl někdo nápady jak to vylepšit, tak mi klidně napište.
https://postimg.cc/gallery/VnN3dPS
Chov čmeláků v roce 2021
Když tady tak čtu každý den o jobovkách s čmeláky, bojím se každého návratu na chalupu, že budou úlky opuštěné, nebo obsazené vetřelcem. O víkendu jsem obě skalní natrénovala na zavřené klapky a zvládaly to docela dobře. Jsou usazené ve stejnou dobu. Jedna už nosila rousky, ale druhá jen pilně létala, avšak bez rousek?!! Všem milovníkům čmeláků zdar a úspěchy. Dag.
Koukam ze Rokytove budou zachranou hodne chovatelu tento rok
Ja hlasim prvni delnice u jedinne Zemni - po 6 tydnech od usazeni a to je pro tuhle sezonu vse (leda ze by se stal zazrak a nejake Skalni by se preci jen jeste objevily).
Prosím o názor. Dnes ráno jsem se podíval do čmelínu. Na výstelce ležel fragment hlavy (s kusadly a rozštěpeným jazykem) viz. foto. Odpoledne jsem se podíval znova a výstelka je čistá a prázdná. Mám dělnice už druhé a další generace. Jsou čilé a v hojném počtu. Nevíte někdo čí kusadla by to mohla být? Je tohle běžné při zbavování vetřelců? Děkuji za názor. CHOVU ZDAR!
- Přílohy
-
- DFEA4587-DF40-472B-A2C2-4DF5463D6439.jpeg
- (213.85 KiB) Zatím ještě nestaženo
-
- D3B758D1-9AE2-44D7-9BDE-E1F5325567FE.jpeg
- (283.42 KiB) Zatím ještě nestaženo
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím přátelé! Prožíváme velmi náročnou sezónu. Po loňském pro mě takřka ideálním roce je to letos návrat do tvrdé reality. Můj současný stav je 1x zemní dalmatinus už s dělnicemi, 1x rokytka těsně před dělnicemi, 1x zahradní těsně před dělnicemi, 1x lesní usazen 15 dní, 2x luční samousazené v ptačích budkách - jedna z budek připravena přímo pro čmeláky.
Nyní ke ztrátám. V průběhu dubna jsem ztratil tmavou zahradní, buňky byly napadeny roztoči a hnízdo zničeno. Měl jsem zřejmě usazenou nádhernou humenní, za 29 dní měla dělnice, ale o víkendu zmizela. Další usazené zahradní se začaly líhnout dělnice, ale během víkendu matka a dvě dělnice uhynuly. Vypadá to na otravu, na 500m vzdáleném poli byl prováděn postřik řepky....
Letošní rok úly spíše zejí prázdnotou. Čekal jsem návraty matek od humenních, ale nevrátila se ani jedna. Skalní mít zřejmě nebudu, neboť se mi do jejich úlu nastěhovala zahradní a tu si nyní hýčkám. Několik dotírajících skalních matek jsem odchytl a odvezl. Jedné jsem nabídl náhradní úlek, který přijala. Začala se však chovat jako bludička a hnízdo zde nezaložila. Párkrát za den přiletěla a po 14 dnech nadobro zmizela.
Letošní rok je fakt náročný. Ať se vám v rámci možností daří.
Nyní ke ztrátám. V průběhu dubna jsem ztratil tmavou zahradní, buňky byly napadeny roztoči a hnízdo zničeno. Měl jsem zřejmě usazenou nádhernou humenní, za 29 dní měla dělnice, ale o víkendu zmizela. Další usazené zahradní se začaly líhnout dělnice, ale během víkendu matka a dvě dělnice uhynuly. Vypadá to na otravu, na 500m vzdáleném poli byl prováděn postřik řepky....
Letošní rok úly spíše zejí prázdnotou. Čekal jsem návraty matek od humenních, ale nevrátila se ani jedna. Skalní mít zřejmě nebudu, neboť se mi do jejich úlu nastěhovala zahradní a tu si nyní hýčkám. Několik dotírajících skalních matek jsem odchytl a odvezl. Jedné jsem nabídl náhradní úlek, který přijala. Začala se však chovat jako bludička a hnízdo zde nezaložila. Párkrát za den přiletěla a po 14 dnech nadobro zmizela.
Letošní rok je fakt náročný. Ať se vám v rámci možností daří.
U dvou lučních mám redukce vchodu, takže se mi k nim nedostaly navrátilky skalních a už mají dělničky, jednu zemní dnes jsem viděla tři malé vylétat z úlu.5 skalních, tady je problém nosily rousky a teď nenosí, myslím si, že tam došlo k výměně královen, uvidíme. Tento rok je fakt divný. Mějte se.
Honzo skoda ze jsi to nenapsal driv - hned bych si prijel pro nejakou Skalni. Vsechny 4 cmeliny pro navratilce mi zeji prazdnotouHonza79 píše: ↑stř 26. kvě 2021 13:40:06Letošní rok úly spíše zejí prázdnotou. Čekal jsem návraty matek od humenních, ale nevrátila se ani jedna. Skalní mít zřejmě nebudu, neboť se mi do jejich úlu nastěhovala zahradní a tu si nyní hýčkám. Několik dotírajících skalních matek jsem odchytl a odvezl. Jedné jsem nabídl náhradní úlek, který přijala. Začala se však chovat jako bludička a hnízdo zde nezaložila. Párkrát za den přiletěla a po 14 dnech nadobro zmizela.