chci se jen zeptat, za jak dlouho cca od prvního dne máte plně přiklopenou klapku? Jen orientačně prosím.
Díky za odpověď.
Tomáš

Už se Vám stalo, že královna odchycená v přírodě úlek během snižování klapky opustila? A měla v něm již nakladená první vajíčka, nebo byl úlek zatím úplně prázdný? Opustila ho někdy i v případě prvních létajících dělniček, dokud s nimi létá ven? Děkuji za každou zkušenost. Rady tady na fóru, kdy začít s přivíráním, se hodně liší - od třetího dne, po 2 týdnech, s prvními dělnicemi....Pavlík píše: ↑sob 06. dub 2019 23:05:53Na otázku "kdy začít zavírat klapku" nelze jednoznačně odpovědět. Záleží např. na tom, zda učím otevírat klapku královnu chycenou v přírodě, nebo zda učím otevírat klapku přivezenou královnu s dělnicemi z Troubska. V prvním případě, kdy odchytnu královnu v přírodě a v úlku zůstane jí nechám 3 až 5 dnů klapku zcela otevřenou, aby nepociťovala žádné druhotné tlaky a úlek hned neopustila. Poté jí ob den postupně přivírám, aby si královna zvykla na postupný tlak a samostatné otvírání klapky. Toto postupné zavírání klapky trvá zhruba 10 až 15 dnů. Původně dříve jsem vždy klapku při setmění zcela uzavřel a ráno při rozednění otevřel od prvního osídlení úlu královnou. Dnes, kdy jsem v důchodu pohodlnější a není záruka včasného ranního otevření klapky, postupuji podle výše uvedeného. Je-li deštivé počasí čas přizavírání mírně prodlužuji. Jestliže přivážím královnu s dělnicemi z Troubska, na cestu domů uzavřu napevno výletový otvor špuntem, aby mě dělnice svým případným výletem neomezily v řízení. Po usazení doma na stanovené místo špunt z výletového otvoru odstraním. Jelikož královna již úlek neopouští a stará se o potomstvo, klapku nechám pro dělnice málo přiotevřenou a zhruba po třech dnech jí zcela uzavřu. Mám zkušenost, že dělnice si s otvíráním klapky lépe poradí a úlek neopustí, než to je u odchycené královny v prvním případě. K rychlejšímu uzavírání klapky mě již donutil případ, že čím déle je obydlený úl na stanoveném místě, vytváří se v úle i stále více pachových stop, tím je větší šance napadení predátorem obzvláště zavijačem.