Dobrý večer, obávám se, že už i na mě došlo. Připadá mi, že jeden úlek přestává prosperovat. V jednom úlku dělnice přibývají a hlavně všechny nosí rousky. Průletů za hodinu měli i 59. V druhém úlku průlety citelně ubývají. V pondělí jsem napočítala 14 čmeláků večer když už se jen vraceli. dnes ve středu lítali už jen asi dva. Oba se dost rychle vracejí a bez rousek.Klapky mám stále nadoraz, větrání s lepovou pastí. Úlek jsem už asi třikrát kontrolovala, ale jen na pohled shora a nic podezřelého. Bohužel ani bzučení. Jak zjistím, zda je matka přítomna? Jedině jsem si všimla, že vyprázdnili zkumavku s příkrmem. Napadlo mě, že se krmí doma a proto rousky nenosí. Je to možné? A proč jich najednou létá tak málo? Několikrát jsem měřila průlety vždy celou hodinu a mívali jich kolem 27-30. Dnes jen 10 a asi jen ve dvou. Co se mohlo stát? Hloubkovou kontrolu hnízda nezvládnu. Nemám žádné zkušenosti a nechci hnízdo poškodit. Bojím se do toho šťourat.
Poraďte, prosím. Děkuji Dagmara
Zkontrolovala jsem i druhý úlek a tam byla zkumavka s příkrmem netknutá. Krmítka jsem tedy z obou úlků odebrala. Mám jim je vůbec dávat a kdy?
Chov čmeláků v roce 2021
Myslím že nemá smysl to teď řešit. Pokud by byl s hnízdem nějaký problém tak není nic co se dá udělat. Příkrm určitě pryč, teď to nemá smysl počasí je ok. Možná pak začnou zas létat a třeba byli jen líní, když měli dost cukru doma.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
- František
- Nový člen
- Kontaktovat uživatele:
Nazdar Dag,Dag píše: ↑stř 30. čer 2021 21:11:30Několikrát jsem měřila průlety vždy celou hodinu a mívali jich kolem 27-30. Dnes jen 10. Bojím se do toho šťourat.
Poraďte, prosím. Děkuji Dagmara
Zkontrolovala jsem i druhý úlek a tam byla zkumavka s příkrmem netknutá. Krmítka jsem tedy z obou úlků odebrala. Mám jim je vůbec dávat a kdy?
je mi Tvého hnízda líto, je zřejmě ztracené. Možnou příčinou by mohla být nevítaná návštěva jiné čmeláčí královny v minulosti, které se podařilo uštědřit domácí královně píchnutí, nežli byla sevřeným náporem domácích čmeláků vyhnána. Po takovéto příhodě domácí královna jen tu a tam naklade vajíčko, hnízdo jen živoří a ztrácí na obrátkách. Sám bych hnízdo klidně přikrmoval - v naději že se některá z dělnic rozhodne klást vajíčka, ze kterých se pak budou rodit trubci. Jestliže ale namísto původních 30/hod. se koná jen 10 průletů za hodinu, pak je pramalá naděje i na trubce. Přikrmováním poskytneš zbývajícím čmelákům hospic: vymírání beze stresu. Invazivní kontrola není na místě, už není co zachránit, je možno jen doufat (na některého trubce).
František
https://www.cmelak.info
https://www.youtube.com/watch?v=O_wcI5InJhA
https://youtu.be/O_wcI5InJhA
Zdravím všechny a mám dotaz. Vyskytl se mi problém u skalních. Od počátku hnízdo fungovalo a prosperovalo. Posledních pět dnů pozoruji, že se mi dělnice začínají shromažďovat za klapkou. Zpočátku to byly 3 až 4, ale poslední dny úplně zablokují vchod. Je vidět, že snášejí, rousy mají plné. Dnes ránu jsem je z vchodu vypudil a zjistil jsem, že si dělají ve vchodu dílo. Bylo tam několik naplněných buněk . Po chvíli se opět vrátily na stejné místo Jinak hnízdo je živé, po zaklepání na čmelín se ozývá bzučení. https://josef569.rajce.idnes.cz/ .Setkali jste se již s podobným chováním čmeláků? Děkuji za odpověď.
- František
- Nový člen
- Kontaktovat uživatele:
Nazdar Josefe,
jen jedna domněnka, když jiné důvody nevidím:
byla budka přehřáta?
Larvy se pak v budce stěhují na místo, které je nejlépe klimatizováno a čmeláci je následují a podporují seč mohou.
Dej mi prosím vědět, zda a jakou příčinu jsi odhalil,
S pozdravem
František
U skalních se to stává celkem běžně, že jak dojde v hnízdě ke zvratu, oddělí se skupina dělnic a založí si oddělek klidně v trubce, nebo na klapce, chová se lehce nepřátelsky k ostatním a ti se tak často bojí skrz oddělek procházet..pokud způsobuje velké problémy, je lepší oddělek odstranit.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
- František
- Nový člen
- Kontaktovat uživatele:
Nazdar Josefe a Jakube,
děkuji za zajímavý poznatek, ke kterému prosím o bližší údaje. Pokoušel jsi se ohraničit důvody k takovému chování? Jakkoli beru na zřetel, že u více čmeláčích druhů dochází ke zvratu a k zakládání vlastních čmeláčích kolébek ze strany dělnic proti vůli zakladatelky hnízda anebo po jejím skonu, dosud jsem pozoroval jen převrat v jádru hnízda, nikdy mimo hnízdní kouli.
Pozoroval jsi něco podobného častěji a případně u různých druhů?
Sám jsem jednou uhnízdil zemní královnu v budce postavené na prosluněném místě, pak jsem ale musel na několik týdnů odjet a po návratu zjistil, že budka je vymřelá a že v hnízdním materiálu jsou roztroušené odumřelé kukly. Nejednalo se o obvyklý shluk kukel, nýbrž o jednotlivé kukly rozlezlé po celém prostoru budky. Domnívám se, že tato má bolestná zkušenost z dávných dob může souviset s dotazem Josefa.
S pozdravem
František
kaos píše: ↑pát 09. črc 2021 11:55:31
U skalních se to stává celkem běžně..
Pokud se týče přehřátí čmelínu, tak to bych z největší pravděpodobností vyloučil. Mám je umístěné pod přístřeškem a po celý den se na ně slunce nedostane. Letos při příchodu horkých dnů jsem měl již stříšku čmelínu zvednutou a pod ní mám jen síťku s uhelonem a ve spodní části ještě větrací otvor. Nepozoroval jsem také dělnice, které by u klapky mácháním křídel zajišťovaly proudění vzduchu. Posledně jsem nenapsal, že dílo za klapkou jsem odstranil. Lítaly kolem podrážděné, ale u klapky zůstaly. Dnes opět je viděl pár vystavěných buněk. Na doporučení Kaose zítra je opět odstraním. Musím i potvrdit informaci, že dělnice za klapkou nechtějí ostatní pouštět do čmelínu a snaží se je pořád odhánět. Mám ještě dva čmelíny se skalníma usazevé zhruba ve stejné době, zde problémy nejsou.
Jinak díky moc za vaše informace.
U skalních se to stává celkem běžně..
Pokud se týče přehřátí čmelínu, tak to bych z největší pravděpodobností vyloučil. Mám je umístěné pod přístřeškem a po celý den se na ně slunce nedostane. Letos při příchodu horkých dnů jsem měl již stříšku čmelínu zvednutou a pod ní mám jen síťku s uhelonem a ve spodní části ještě větrací otvor. Nepozoroval jsem také dělnice, které by u klapky mácháním křídel zajišťovaly proudění vzduchu. Posledně jsem nenapsal, že dílo za klapkou jsem odstranil. Lítaly kolem podrážděné, ale u klapky zůstaly. Dnes opět je viděl pár vystavěných buněk. Na doporučení Kaose zítra je opět odstraním. Musím i potvrdit informaci, že dělnice za klapkou nechtějí ostatní pouštět do čmelínu a snaží se je pořád odhánět. Mám ještě dva čmelíny se skalníma usazevé zhruba ve stejné době, zde problémy nejsou.
Jinak díky moc za vaše informace.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak moji luční ukončili hnízdění,dělnice skoro všechny vymizely,ale stará královna je pořád docela čilá,i když minimálně měsíc už nekladla žádné vajíčka,kukly nejsou už žádné,plíseň ovládá zbytky,počkám,až se ztratí poslední život a kouknu,kolik mladých královen mohlo být.
Druhé hnízdo je zakrnělé,velikosti malého vlašského ořechu a mám pocit,že i královna zmizela.
Druhé hnízdo je zakrnělé,velikosti malého vlašského ořechu a mám pocit,že i královna zmizela.
- František
- Nový člen
- Kontaktovat uživatele:
Nazdar přátelé,
dnes jsem provedl opakovaný zákrok vůči zavíječům čmeláčím. Tentokrát (letos poprvé) s Lepinoxem.
Po první aplikaci (viz https://www.cmelak.info) jsem své čmeláky od 12.05. ponechal 8 týdnů v klidu a dnes aplikaci opakoval:
• ani jedna z budek, do kterých mají samičky zavíječů volný přístup, nebyla zavíječem ohrožena (viz. přiložené snímky),
• ve všech 5 budkách jsem našel samičky zavíječe nebo jejich tělesné schránky,
• všechna hnízda čmeláků se vyvíjejí bez nejmenšího náznaku napadení zavíječem
(https://youtu.be/SyzS3xXrPs4).
Všem čmeláčím přátelům má alternativa k čelení nebezpečí ze strany Zavíječe čmeláčího:
Ke dni objevení prvních novoročních čmeláků nabrat do silnějšího nápojového brčka cca. 3 cm prášku Lepinoxu a vefouknout do hnízdního materiálu poblíž místa, kde se zřejmě nachází hnízdní zárodek.
To je vše.
Nicméně u silně se vyvíjejících a dlouho přetrvávajících hnízd je dobře aplikaci Lexinoxu po objevení prvních mladých královen opakovat. V opačném případě je nutno po zániku hnízda při kontrole jeho zbytku pátrat po ojedinělém výskytu housenek zavíječe, které sice vývoj hnízda nikterak neohrozily, jejichž zakuklení a reprodukci je ale nutno zabránit.
Dosud pracuji jen s budkami bez ochranné klapky a vůči zavíječi čmeláčímu se bráním bio metodou (Lepinox Plus/ Bacillus thuringiensis). Tato metoda neposkytuje žádnou ochranu ani vůči pačmelákům, ani vůči nebezpečným mouchám, nicméně dle Vašich příspěvků ani klapka takovýmto atakám nezabrání. Tedy spatřuji jistou výhodu v mé metodě:
• maximální výtěžek s nejnižšími výdaji (bedýnky vhodné k úpravě pro čmeláčí budku je možno zakoupit za zlomek cen požadovaných za hotové čmeláčí budky),
• není nutno draze pořizovat nebo ale s nemalým kutilským fortelem zhotovovat ochranné klapky, když ochranu vůči nejhoršímu nebezpečí (zavíječ) poskytne důsledně Bacillus thuringiensis,
• vůči predátorům jako je pačmelák, rejsek nebo hlemýžď se mi klapka jeví jako neúčinná.
(https://youtu.be/5bIgFOZHPho
https://youtu.be/Cb2Y2IIXduw)
• vosám je v době zahnízďování čmeláků bezpochyby možné dobře čelit malou papundeklovou krabičkou (cca. 15 x 15 cm) beze dna, kterou je obklopen základní přístupný hnízdní materiál, a kterou je možno po vylíhnutí prvních dělnic šetrně vyjmout, vosa nenajde dostatečný prostor k založení svého hnízda a zakládající čmelák dokáže v zúženém prostoru lépe kontrolovat klimatické podmínky, klapka chrání před vosami málo.
Tolik především k mé letošní zkušenosti s nasazením Lepinoxu vůči zavíječům.
S přátelským pozdravem
František
dnes jsem provedl opakovaný zákrok vůči zavíječům čmeláčím. Tentokrát (letos poprvé) s Lepinoxem.
Po první aplikaci (viz https://www.cmelak.info) jsem své čmeláky od 12.05. ponechal 8 týdnů v klidu a dnes aplikaci opakoval:
• ani jedna z budek, do kterých mají samičky zavíječů volný přístup, nebyla zavíječem ohrožena (viz. přiložené snímky),
• ve všech 5 budkách jsem našel samičky zavíječe nebo jejich tělesné schránky,
• všechna hnízda čmeláků se vyvíjejí bez nejmenšího náznaku napadení zavíječem
(https://youtu.be/SyzS3xXrPs4).
Všem čmeláčím přátelům má alternativa k čelení nebezpečí ze strany Zavíječe čmeláčího:
Ke dni objevení prvních novoročních čmeláků nabrat do silnějšího nápojového brčka cca. 3 cm prášku Lepinoxu a vefouknout do hnízdního materiálu poblíž místa, kde se zřejmě nachází hnízdní zárodek.
To je vše.
Nicméně u silně se vyvíjejících a dlouho přetrvávajících hnízd je dobře aplikaci Lexinoxu po objevení prvních mladých královen opakovat. V opačném případě je nutno po zániku hnízda při kontrole jeho zbytku pátrat po ojedinělém výskytu housenek zavíječe, které sice vývoj hnízda nikterak neohrozily, jejichž zakuklení a reprodukci je ale nutno zabránit.
Dosud pracuji jen s budkami bez ochranné klapky a vůči zavíječi čmeláčímu se bráním bio metodou (Lepinox Plus/ Bacillus thuringiensis). Tato metoda neposkytuje žádnou ochranu ani vůči pačmelákům, ani vůči nebezpečným mouchám, nicméně dle Vašich příspěvků ani klapka takovýmto atakám nezabrání. Tedy spatřuji jistou výhodu v mé metodě:
• maximální výtěžek s nejnižšími výdaji (bedýnky vhodné k úpravě pro čmeláčí budku je možno zakoupit za zlomek cen požadovaných za hotové čmeláčí budky),
• není nutno draze pořizovat nebo ale s nemalým kutilským fortelem zhotovovat ochranné klapky, když ochranu vůči nejhoršímu nebezpečí (zavíječ) poskytne důsledně Bacillus thuringiensis,
• vůči predátorům jako je pačmelák, rejsek nebo hlemýžď se mi klapka jeví jako neúčinná.
(https://youtu.be/5bIgFOZHPho
https://youtu.be/Cb2Y2IIXduw)
• vosám je v době zahnízďování čmeláků bezpochyby možné dobře čelit malou papundeklovou krabičkou (cca. 15 x 15 cm) beze dna, kterou je obklopen základní přístupný hnízdní materiál, a kterou je možno po vylíhnutí prvních dělnic šetrně vyjmout, vosa nenajde dostatečný prostor k založení svého hnízda a zakládající čmelák dokáže v zúženém prostoru lépe kontrolovat klimatické podmínky, klapka chrání před vosami málo.
Tolik především k mé letošní zkušenosti s nasazením Lepinoxu vůči zavíječům.
S přátelským pozdravem
František
- Přílohy
-
- 20210710_142612.jpg
- (84.32 KiB) Zatím ještě nestaženo
-
- 20210710_141358.jpg
- (41.63 KiB) Zatím ještě nestaženo
-
- 20210710_140728.jpg
- (44.66 KiB) Zatím ještě nestaženo