Ahoj Františku, co se týká pačmeláků, tak klapka jistou ochranu poskytuje, není sice 100%, ale sám jsem na vlastní oči viděl, jak byl od hnízda lučních odehnán pačmelák lesní, snažící se pod klapku dostat, pačmelák, který klapku neumí potřebuje nějaký čas k průniku, dělnice které prolétají sem a tam ale pačmeláka velice obtěžují a ten to po chvíli vzdá, případně jsem viděl několik svědectví, kdy byl pačmelák nalezen mrtvý pod klapkou (dělnice se patrně zalarmovaly a na klapce jej zabili). Případů, kdy pačmelák pronikl do úlu chráněného klapkou znám všehovšudy 2.František píše: ↑sob 10. črc 2021 18:03:25Dosud pracuji jen s budkami bez ochranné klapky a vůči zavíječi čmeláčímu se bráním bio metodou (Lepinox Plus/ Bacillus thuringiensis). Tato metoda neposkytuje žádnou ochranu ani vůči pačmelákům, ani vůči nebezpečným mouchám, nicméně dle Vašich příspěvků ani klapka takovýmto atakám nezabrání. Tedy spatřuji jistou výhodu v mé metodě:
Klapka také chrání proti průniku vos, které se zvláště v pozdním létě mohou pokusit čmeláčí hnízdo vykrást.
Zdánlivě nefunkční je klapka proti melittobii, ta pokud se dostane na klapku se většinou dovnitř protáhne, jelikož klapku neustále zvedají dělnice. Ovšem výhoda klapky v tomto případě je v omezení tahu vzduchu z chodbičky a tak melittobii více láká větrací otvor (kde jí lze polapit lepovou pastí). Klapka tak hraje zásadní roli v ochraně před tímto parazitem. Ten by rozhodně neměl být podceňován, jelikož se jedná o celkem teplomilného parazita (létá - šíří se pouze při teplotách nad 20°C), teplejší klima mu přeje a stejně tak všudypřítomné domky pro samotářky na kterých se snadněji zmnožuje. Počet hlášení napadení tímto parazitem rok od roku stoupá a výskyt je hlášený napříč celou ČR, především v teplejších oblastech.
Bohužel já s ní zápolím už třetím rokem a dnes po návratu z dovolené jsem zjistil napadení hnízda lučních, v tom bylo posledních 10 dělnic a už končilo, ale ve výstelce lezly desítky, možná stovky právě narozených melittobií. Nemělo smysl dělat nějaké záchranné práce a tak jsem pouze odebral dělnice na dožití a zbytek zlikvidoval biolitem.