Včera jsem nachytal luční,jak se vrací do čmelína,o kterém jsem si myslel,že ho opustila,ale byla nějaká unavená,dosedla na česno,spadla do trávy a znovu vyletěla a pak už zalezla.I rolní,jakoby se vrátila.
Dole v lesíku se samy usadily dvě.jedna rolní a jedna luční.Další dvě rolní a jedna skalní a jedna zahradní zatuhly,musel jsem je rozehřívat,aby odletěly.Usadil jsem taky jednu zemní,ta se uchytila hezky.Do jednoho čmelína slídí rolnička,několikrád denně tam vlezla a vyllezla,poletovala okolo dva dny,dnes ale už se neukázala,tak nevím,co se jí přestalo líbit.
O něterých lučních si začínám myslet,že jsou to piráti.Slídí okolo čmelínů,přeétají z jednoho do druhého,jakoby chtěly usazené matky vyhnat.Včera jsem tak pozoroval jednu,dnes druhou.
Chov čmeláků v roce 2022
Zdravím z Jižních Čech. Zatím velmi zklamaná. Letos včas a pečlivě nachystané 3 úlky a dosud prázdné. Pouze jeden zemní čmelák provedl ukázkový zapamatovací let, ale bohužel ani za 3 dny se nevrátil. Hledačky jsem zahlédla pouze dvě, ale byly moc rychlé. Čekám navrátilky skalních, ale zatím se neobjevily.
Pátrám jen v okolí zahrádky, kde jsem loni úspěšně lovila, ale žádný bzukot. Zatím se utěšuji, že loni jsem obsadila dva čmelíny až v půli května, i když asi posledními zoufalými hledačkami.
Moje každodenní výpravy jsou zatím neúspěšné.
Pátrám jen v okolí zahrádky, kde jsem loni úspěšně lovila, ale žádný bzukot. Zatím se utěšuji, že loni jsem obsadila dva čmelíny až v půli května, i když asi posledními zoufalými hledačkami.
Moje každodenní výpravy jsou zatím neúspěšné.
- Hugo.008
- Stálý člen
Ahoj Dag. Ani na severu na tom nejsem jinak. Snad jen navrátilka skalní zatím drží. Zemní jsem viděl jen jednu, asi před 3 týdny, ale nezkoušel jsem ji. Vlastně jsem to letos chtěl nechat trochu na později a nestresovat se, jestli chladno neukončí snahu usazených matek. Před týdnem jsem zkusil jedinou rolní, krásně se chytla, nosila asi 3 dny. Pak vyletěla už celkem pozdě večer, po 20 hodině a už se nevrátila. Včera jsem odstraňoval její dílo, ale nakladeno ještě neměla. Dnes jsem viděl pár rolních, ale jen se ládujou a nehledají. Rousky nemají, tak možná teprve začínají.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
To já jsem dnes zjistil,že se mi usadila další samozvaná luční,do druhého volného čmelínu jsem odchytil něco podobného zemní,tmavé formě,hlavičku to mělo ale vyloženě kulatou-jako trubec včely-už jsem myslel,že tam po 2 hodinách zamrzla,no neseděl jsem tam v kuse,ale nakonec mi to nedalo a vrchem jsem chtěl nakouknout a vyjela proti mně jak raketa,taktak jsem stihl zavřít strůpek.A u chaty mi stále léítá rolní,vleze...10 vteřin je uvnitř a tradá pryč.Už to dělá čtvrtý nebo pátý den.A zkoušel jsem tři zahradní,ale bez úspěchu,i když uvidím-jedna dělala trochu pamatovací let.ALe najít hledačky-to teda dá práce i štěstí...
to mě mrzí, že se vám nevede. U nás dneska vyloženě invaze zemních čmeláků. Na zahradě lezli pod nohy, byl tam pořád nějaký. Já tedy na chvíli vyběhl na louku kolem 16hod, to bylp slunce a cca 15°C. Přinesl jsem pěknou skalní, vyloženě přerostlou a hodně vzteklou . Chvíli jsem jí i zkoumal, zda to není pačmelda. Nakonec jsem jí vyhodnotil jako skalní a usadil do budky. Po 10 min vylezla ven, udělala slušný pamatovací let. Než jsem se od budky odsunul, byla zpět a hned zase dovnitř. Tak jsem pozoroval dál a po chvíli zase vylezla a předvedla další pěkný let. Pak ještě jednou vypadlý kamínek a do večera jsem jí už neviděl, nebyl čas sedět u budky. Takže za mě dobrý, pokud ji zítřejší déšť neodradí, mělo by být hotovo. Pokračování od pondělí na chalupě na horách, pokud počasí dovolí.
Zdravím všechny,
tak po loňském roce katastrof, to letos vypadá nadějně ťuk ťuk
Celkem z asi deset pokusů o ubytování do třech čmelínů, jsou dva obsazené krásnými královnami čmeláka skalního a vracejí se obě dvě. Nezavádím je přes vchod, ale rovnou do čmelína, kde mají vše připravené. Snad se jim bude líbit.
Celkem z asi deset pokusů o ubytování do třech čmelínů, jsou dva obsazené krásnými královnami čmeláka skalního a vracejí se obě dvě. Nezavádím je přes vchod, ale rovnou do čmelína, kde mají vše připravené. Snad se jim bude líbit.
Tak i takhle krásný pamatovací let asi bez úspěchu.
https://youtu.be/kWYGtQ0GMz8
https://youtu.be/kWYGtQ0GMz8
Brundibár píše: ↑sob 23. dub 2022 22:48:27Zdravím všechny,
Při zavedení vchodem si cmelak označí cestu feromony a pak lip trefi ven. Proto je to lepší a lety vyzkoušené řešení. I z počtu 10 zavedení je to vidět, že statistika je spis horší. U skalního je tuším 1:2, mel by byt velmi ochotny. Samozřejmě ale záleží na počasí a stavu připravenosti cmelaku. Minulý týden se jim ještě moc nechtělo a tento týden se zabydlel u mě skalní na první pokus.