Chov čmeláků v roce 2022
- Hugo.008
- Stálý člen
Nechci nikoho odrazovat od této metody, ale nejsem zastánce "myšího substrátu". Pokud není hnízdo dobře větrané, může s narůstající vlhkostí docházet k tvorbě plísní. Originál myší hnízdo bude asi lépe větrané a vlhkost pojme i zem.
Tak se s klapkou u druhého čmelínu zatím trochu pereme.
https://youtu.be/7oVDzS9Vv0o
Určil jsem správně druh?
Díky
https://youtu.be/7oVDzS9Vv0o
Určil jsem správně druh?
Díky
Po návratu na chalupu z úlku s dvěma matkami už létá dle očekávání jen skalní. Jinak ve všech třech budkách matky již nosí rousky. U všech již klapka nadoraz. Jelikož mě vítaly včera další hledačky, "spíchla" jsem narychlo ještě jeden čmelín. Plastový box, celý obložený něco jako polystyrenem. Zatím bez klapky -( je objednaná) a s větráním s lepovou pastí.
Dnes jsem ho umístila mezi ostatní čmelíny a hned na první pokus je obsazený. Zase skalní.
V jednom úlku mám asi zahradní. Moc ji neznám, spíše si to myslím. Dám foto, jestli mi to potvrdíte.
Dnes jsem ho umístila mezi ostatní čmelíny a hned na první pokus je obsazený. Zase skalní.
V jednom úlku mám asi zahradní. Moc ji neznám, spíše si to myslím. Dám foto, jestli mi to potvrdíte.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak mně se ztratila na začátku dubna usazená luční,každým dnem jsem už čekal mladé a najednou mrtvo.Jen nevím přesně,jak dlouho už je hnízdo opuštěné,včera jsem tam dal hledající rolní,půl hodinku nechal zavřenou a po vypuštění delala docela slibný pamatovací výlet,tak uvidím...
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Neodstraňoval jsem nic,zkusil jsem věřit tomu,že hnízdo ještě totálně nezachladlo-ale pravděpodobně bylo po smrti.Vchod byl bez pohybu celý den.Tak jsem buňky vybral,nechal jen džbáneček s nektarem a zkusím další.Vypadá to teď,že dost hledá těch,co o hnízda třeba přišly po dešti.Třeba jsem kontroloval jednu divokou rolní-hnízdo měla hodně pod povrchem-a nezdá se,že by pokračovala.Buď přišla o život,nebo prudký déšť ji rušil a vyhnal ven.
- Pavels
- Nový člen
Dnes jsem zaregistrovat první dělnice u zemní. Krása!!! Jedna ne a ne se zpátky dostat, ale nechci nadzvednout klapku, protože jsem zahlédl nějakou vosičku. Ostatní ( větší asi) se vracejí bez problému. Nemám asi zasahovat co?
Chtěl jsem připojit foto, ale zapoměl jsem jak.
Chtěl jsem připojit foto, ale zapoměl jsem jak.
Pavels