Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
jans

Myslím že zemní,na druhu mi celkem nezáleží,jde jen o to aby byli na zahradě, opylovávali a úspěšně se rozmnožili.Vloni mi je sežrala můra,potvora,to jsem měl jen zakopaný 2-litrový baňoček na vodu a kousek hadice z vysavače,bylo to bez klapky,jen jsem doufal že si je nenajde.Letos mám 1 budku i s 2cm polystyrenem,a z 10-litrového baňoku,sřezaného asi na půl, rozděleného napůl deskou 2 čmelíny v jednom,zakopané,nad tím plexi,přikryté koženkou a hlínou aby byla možnost pozorování,všude přimontované klapky a větrání.Jsem zvědavý jak to dopadne.Teď skoro všechno kvete a teď by jich bylo třeba jao máku.Minulý týden jsem jich viděl ze 6 jak se krmili na hluchavce,buď už měli hnízdo nebo se jen krmili,jednoho jsem zkusil ale se ani neotočil.Ještě jeden do toho baňoku a budou sousedi jen přes desku.
Niky1
TOP člen
TOP člen

majla píše:Někdy neskutečně trpím, když se objeví hledající čmeláčice a já jsem daleko od čmelínů a jen musím na ní koukat... Jako právě teď, sedím v kanceláří v přízemí v Pardubicích a najednou přímo pod oknem cca 6 metrů ode mě poletuje čelák skalní hledá a hledá sedne zaleze do trávy a zase vzlétne a znova hledá sedne a pořád dokola a já to sleduju a říkám si hochu jak bych tě chytil a nabídl ti čmelín, jenže jsem v práci a čmelín je doma v Hradci Králové...
Majlo,úplně tě chápu.Já bych trpěla stejně. :mrgreen:
Niky1
TOP člen
TOP člen

Jansi,na opylování by byly ještě lepší včelky samotářky.V Polsku či Německu prodávají startovací kokony a včelky se ti pak na zahradě množí,jen je třeba mít pro ně také ubytování.Kolikráte jsem na švestce neviděla žádného čmeláka jen malinké včelky samotářky. :) Nevím proč se i u nás někdo nezabývá prodejem těch startovacích kokonů.
Raduška

Ahoj máme doma domeček od zelenédomácnosti a chtěla bych poprosit o radu, zda je potřeba hned po uzavření klapky alespoň trošku otevřít větrací okénko aby čmelák mohl dýchat?
julio
Nový člen
Nový člen

Tri týždne som doma na záhrade striehol na rokytových a videl som tak jedného, ktorý sa mi aj tak neusadil. Cez víkend sme boli na chate a tam snáď okrem jedného lúčneho boli všetci rokytový. Prevážať ich 120 km by asi nebolo k ničomu a tak som len v tichosti pozoroval hľadajúce kráľovné. Myslím, že keby som tam mal čmelíny, ubytujem všetky len tieto.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Raduško,já mám také čmelín od zelené domácnosti od minulého roku a letos jsem si vyvrtala stejně velký otvor jako je vchodový ve stejné výšce,ale pod horním větracím otvorem.Zrovna jsem dnes už úplně zavřela klapku,tak jsem dolní náhradní otvor(samozřejmě opatřený síťkou)trošku pootevřela,jen takovou škvírku.Myslím,že bys mohla také trošinku pootevřít,ale opravdu jen škvírku,aby tam nějaký vzduch přicházel,ale přitom se čmelín zbytečně neochlazoval.Počkej raději i na odpověď ostatních,co si myslí oni. ;)

edit:ještě jsem zapomněla dodat,když nechám škvírku u dolního otvoru,tak si ji můžou eventuálně ucpat.U toho horního takovou možnost v případě potřeby nemají,proto jsem vrtala ten dodatečný dolní otvor!
Naposledy upravil(a) Niky1 dne úte 19. dub 2016 9:01:49, celkem upraveno 1 x.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Julio,asi je tam pro ně zrovna vhodná oblast. :) U nás letos vídávám ty se dvěma žlutými pruhy-tedy zemní a zřejmě hájový,ale po skalním zahradním a rokytovém ani vidu ani slechu.Luční už teď také nejsou vidět,ti už jsou zřejmě ubytování.Co mě ale překvapilo,takový polní byl vždy hojný a letos jsem jednoho ubytovala a vyjimečně jsem nějakého zahlédla na květu. ;)

Dnes jsem přinesla jednoho zemního a jednoho pravděpodobně hájového.Hájového jsem musela umístit do čmelínu čekajícího na zhradního a zemního jsem umístila do vnitřního čmelínu.Překvapivě,což jsem vůbec nečekala,se oba vrátili,až na to že jsem je musela opětovně oba odchytit a umístit jelikož měli problém najít vchod.Tím se ale poučili a při odletu si tentokrát opravdu pečlivě kontrolovali jak vchod tak i okolí.Oba poodlétli a hned se vrátili dovnitř a za chvíli zas odletěli.Vypadá to,že jsou oba ubytováni. :D
Teď už budu čekat jen na bonusy to je skalního,zahradního a rokytového. :mrgreen:

Bohužel ale u toho vnitřního čmelínu(tedy uvnitř domu umístěného)nemám klapku.
Majlo,ty u něho klapku máš?Doufám,že jim tam zavíječ nevnikne,když vlastně cítit by je mělo být uvnitř. :?: :?: Pán Stuchl myslím také neměl klapky u těch co byli umístěni uvnitř,akorát měl myslím možná tu vchodovou hadici delší,já ji mám 80cm.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Máte už někdo úplně zavřenou klapku?Já mám u těch prvních zemních a u lučního.
U lučního to proběhlo bez problémů,ale možná proto,že jsem plexisklo na zkoušku zaměnila kouskem lehkého plastu.
První umístěna zemní sice klape klapkou,ale zvádla to také celkem bez problému.Možná proto,že ji to klape i když vchází dovnitř(dovnitř jim to jde vždy líp)a proto ji nejspíš neodstrašuje to klapání když vylézá. :?:

Bohužel ta druhá o něco robustnější má problém vylézt.Klape klapkou,u toho nazlobeně bzučí a neví jak ven.Dovnitř leze bez problémů a klapání.Takže ji musím při vylézání klacíkem trochu klapku nadzvednout,aby věděla "kudyma" a zbytek nechat na ní.To samé mi právě minulý rok dělala také jedna ze dvou zemních.To jsem zvědavá jak to dopadne. :roll: Také mívate takový problém?
Naposledy upravil(a) Niky1 dne pon 18. dub 2016 4:23:36, celkem upraveno 1 x.
majla
Stálý člen
Stálý člen

Ač bylo tento víkend hůavně včera deštivé počasí, byl jsem překvapivě úspěšný. Konečně mé usazování přineslo nějaké viditelné radosti. Všechny oba ;o) vnitřní čmelíny mám obydlené. Potvrdilo se mi usazení jednoho zemního a jednoho asi úhorového které bylo minulou neděli. Sice jsem je prakticky neviděl létat, ale teď po týdnu jsem jim otevřel čmelíny a po zahýbání s výstelkou oba bzučely jak podsvinčata. Myslím, že napadení zavíječem hrozí asi dost podobně a je jedno zda-li jsou úly uvnitř nebo venku. Jde o to že vstupním otvorem pachy vychází a zavíječ se bude snažit za ním jít. Já mám na obou vnitřních klapky, právě dnes jsem je osadil a nechal je asi na 2cm otevřené. Zrovna po osazení jsem viděl jak vylétl zemní. Ze zvědavosti jsem čekal na návrat a musím říct, že mu to dalo zabrat byl z toho pěkně vedle, musel si znovu odletět a zase přiletět zkoušel hledat i úplně pod česnem. Pak přistál na česně ale otvor nemohl najít protože by musel nahoru po šikmině což ho nenapadlo. Asi po třetím znovu nalétnutí se mu to konečně podařilo a vlezl dovnitř. Takhle jim to nechám asi 2-3 dny (aby si zvykli, že musí nalétat pod klapku) a pak začnu postupně přivírat.

Hlavně jsem byl na dalších dvou stanovištích kde jsem zkoušel usadit co se v okolí hnulo. Nakonec z toho byl zase jeden úhorový, kterého jsem chytil na kanadské boruvce a on překvapivě provedl pamatovací let, pro jistotu jsem pak ještě chytil nádherně hledajícícho zemního u kompostu, který také provedl pamatovací let tak uvidím, kdo znich si to zabere (dofám že aspo'ň jeden) Nakonec jsem přejel na druhé stanoviště k rodičům a zkusil jedhoho zemního, také provedl pamatovací let takže to bylo slibné. A ješte doma do třetího venkovního úlu jsem usazoval zase zemního a také provedl pamatovací let = pokud by to všechno vyšlo byl by to velmi úspěšný víkend.

Co se týká skalních lítají je to tak 70% : 30% (zemní ku skalním) viděl jsem jich několik brousil jsem si na ně zuby, ale i přesto že hledali se mi nepodařilo je chytit. Jeden dokonce zalétl skoro až do garáže, další hledal až vysoko u okapu. Ještě na ně určitě čas bude...
josef569
Nový člen
Nový člen

Já už tři dny nechytil ani mouchu.Počasí je nepříznivé - zima, déšť, vítr.Neviděl jsem ani ty moje usazené, doufám, že příští týden bude lepší :cry:
Odpovědět