Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

U nás dnes také prší,ale zneklidnily mě ty nízké noční teploty. ;) Ve čtvrtek 0°C,ale i některé noci až do konce dubna jen 1°C. :(
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Raduško, čeká nás velice chladný týden. Mám z toho celkem strach. Rozhodně, neotvírej naplno žádné větrací otvory. Maximálně jen malinkou škvírku. Myslím, že by to v tuto chvíli vydrželo i bez patřičného větrání. Budeme potřebovat každý ušetřený kladný stupeň...

Moje tři čmelandy lítají, tak jsem rád. Jen jsem myslel, že už se konečně oteplí a ono bude ještě hůře... :shock: Budeme doufat, že to zvládnou. Asi čmelíny na noc nějak dodatečně zakryju.

Teď malý příběh. Byl jsem přes víkend pracovně v Hamburku. Bylo zde typické počasí pro tuto dobu. Teplota kolem 10 stupňů, sluníčko střídal déšť. Ale hlavně foukal opravdu silný vítr od moře. Musel jsem si vzít kulicha, jinak se to nedalo vydržet. No a v tomto nečase jsem viděl hledat dvě královny od zemního. Jedna v parku, druhá na poli. Nejvíc mě zaujalo, jak se dovedou vypořádat se silným větrem - pomalý let těsně nad zemí, vůbec jim ten vítr nevadil. U nás bychom v tomto nečase na čmeláka asi čekali marně. Tady je jasný důkaz, že se čmeláci dovedou přizpůsobit prostředí. Ono taky, co jim jiného v této lokalitě zbývá....
majla
Stálý člen
Stálý člen

U nás o víkendu hlavně v sobotu bylo počasí nepříznivé. Musím říci, že jsem si ty odchycené samičky teď o víkendu opravdu vydřel, protože jsem byl venku skoro celé oba dny a stále chodil po zahradě nebo na ní něco dělal a jedním okem pokukoval po čmelácích. Například v sobotu skoro celé odpoledně mrholilo a i přesto čmeláci létali na kvetoucích meruňkách a i několik hledalo příbytek. V neděli už bylo počasí lepší protože pršelo méně. Základem je být opravdu venku skoro celý den a pak v průběhu dne se obvykle jeden či dva někde ukáže. Mít akorát to štěstí je chytit. Já je chytám rukama když sednou, ale chce to opravdu vyčkat jestli se někde zastaví nebo posadí. Jeden mi náramně pomohl když vletěl do zahradní konve. Když kolem krouží skalní tak si říkám by to chtělo asi síťku na motýly a úspěšnost by byla o mnoho vyšší.

Když je chladněji podle mě usazené samičky skoro nelétají, zásoby mají takže 1 - 2 dny je nerozhodí a hlavně když vylétnou je to opravdu na nezbytnou dobu třeba jen 10min, zřejmě aby jim nevychladla první buňka (to vysvětluje, že je není skoro vidět). U vnitřních čmelínů se sice zimy obávat nemusím, ale ani u vnějších mi to nedělá starosti, když máte čmelín těsný, že do něj nefouká a uvnitř jemný teplodržný materiál myslím, že není se čeho bát. Když v přírodě vidím v čem jsou schopny vytvořit hnízdo, tak si myslím, že to mají mnohdy mnohem těžší. Viděl jsem hnízdo jen pod převisem "koberce" skalničky a taky si poradili.
Nebo skalní druh v budce, kde byl skoro jen v mech a otvorem táhlo dovnitř mnohem více.
Kdo má stěny z tenkého dřeva může přes čmelín hodit pro sichr starý kabát na noc jinak bych to neřešil.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Majlo, já takový optimista nejsem. Už jsem letos o jednoho zemního při ranním mrazu přišel. A to mám čmelíny z prken o síle 3cm, náležitě sešroubované a plné teplodržného materiálu. Pravda je, jak píšeš, že čmeláci vydrží v budce, v trsu trávy atd. Ale podle mě, takto založené hnízdo vzniká později než začátkem dubna nebo mají štěstí na počasí. Když se kouknu na předpověď do konce měsíce, tak nás čekají často deštivé dny s teplotami do 10 stupňů, ranní teploty kolem 1 stupně s možností mrazíků. Nic moc výhled. Může být problém i se sbíráním pylu. Doufám, že se ta předpověď úplně nevyplní...
Niky1
TOP člen
TOP člen

Majlo,tak si mě zviklal a myslím,že dobře. :) Dnes před polednem,když matka odletěla a pak se vrátila s pylem,jsem nasadila klapku,protože jsem věděla,že jí to bude dost trvat než vyletí znovu. :lol: Když vylezla,provedla důkladné zapamatování vchodu a odletěla.Neměla vůbec žádný problém s vlezením do klapky,tak jsem klapku hned dala do vodorovné polohy.Matka nosí takové bakule pylu,že to nejspíš bude silné společenství.Z toho mám trochu obavy,pokud bude v létě silný prolet,tak mě nejspíš i s čmeláky vyhostí z domu. :mrgreen: :mrgreen: Jak už jsem psala jejich prolet se bude křížit s našim vycházením a vcházením z domu.Trochu mám z toho obavy,ale chtěla jsem vyzkoušet to umístěni uvnitř. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Když dnes vysvitlo na pár minut slunce,jsem se šla poohlédnout po čmelácich.Viděla jsem zemní,které už nemůžu ubytovat a objevila jsem hledající polní.Tak jsem se s ní vracela a odzadu asi 5 metrů přede mnou přistál skalní na zemi.Bohužel se hned bez hledání vznesl,proto jsem ani neměla možnost ho chytit. :(

Ubytovala jsem polní a čekala až jí otevřu a okolo začal běhat luční.Nic se mu nepodařilo najít,tak odletěl.Polní dlouho nevylézala a pak zůstala nehybně ve vchodu.Neměla jsem ji jak vyndat,tak jsem šla pro roztok,ale ona mezitím odletěla.Za nějakou dobu zase přiletěl ten luční a znovu hledal,tak jsem ho do toho čmelínu zkoušela dát.Vždy kousek vlezl,ale hned se vztekáním vylezl do injekční stříkačky,asi cítil pach té polní.Nakonec se mi ho tam podařilo vložit.Otevřela jsem mu už po čtyřech minutách,po osmi vylezl,po deseti se vrátil a je ubytovaný i klapku má ve vodorovné poloze. :D

Sice jsem raději chtěla dva polní protože končí hodně pozdě a luční už většinou v červnu.Ale když byl tak usilovný v hledání místa přímo v blízkosti čmelínu,tak ho přeci neodmítnu. :lol: Kdyby všichni byli tak žhaví do ubytování,to by bylo. :D
jans

Včera jsem zkusil 3 čmeláky do čmelína zakopaného v zemi,v zemi je určitě větší chlad,1.pokus,po chvíli vylez,spadl z bidla,pak se trochu asi ohřál,chvilku pokroužil a zmizel.2.pokus,další do toho samého,po chvíli vylez,pokroužil a zmizel,3.pokus,další znovu do té samé díry,jestli má zadek do červena skalní,tak to byl on,po chvíli vylez,zakroužil a zmizel.Pak jsem zpozoroval že asi skalní se vrátil,ale jelikož je bidlo kousek nad zemí,přistál na zemi a šmejdil,oběhl okolo patky,znovu se vznesl,a znovu na zem a hledal.Chtěl jsem mu pomoct rukou že ho na ruce nadzvednu ale se splašil a frnknul.Buď je trochu slepý a splynulo mu to bidlo se zemí,je to z desky,pod tím suhá hlína,je to možné,takže uvidím jestli se ztěch 3 některý vrátí.Dal jsem kousek trávy,jestli to vítr nevyfoukne.No a ještě v šopě mám silonový pytel s kamennou vatou,je vidět že si tam někdo udělal pelíšek,a k mému údivu si tam ten skalní šmejdil v té vatě a hledal,tam jsem ho chytil a dával do díry.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky, no co se může stát? Maximálně polezeš v létě do domu oknem... :lol: Za tu radost ze čmeláků to stojí! ;)
Pučmeloud
Kontaktovat uživatele:

Tak náš čmelák, teda čmeláčí královna :-), nějak vytušila že se má ochladit a rozhodla se dnes zateplit vchod. Teprve po hodinovém snažení, kopání, hrabání a kutálení byla spokojena s hromadou hlíny u vchodu :-) a šla spát. Opravdu celou hodinu lezla kolem vchodu a hrabala a hrabala. Byl to hezký zážitek. :D Bylo už docela pozdě když končila, ale ještě nakonec na 10 minut odletěla. Vrátila se a bylo už 8 hodin, za chvilku potom už se setmělo. (Čmelák zemní).
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,o mně nejde ale další členové rodiny už tak zapáleni nejsou.Snad to nebude tak zlé. :mrgreen:

Majlo,kdybych měla chytat čmeláky do ruky,tak nejspíš budu bez jediného.Jednak mám respekt a pak bych se i bála,že bych je mohla stisknout moc.
Sítka na motýly není dobrá,sice mám zkušenost jen ze zelené,možná bílá bude lepší? ;) Dobře se osvědčil kruh z drátu na tyčce,ale místo síťky ten běžný pevnější průhledný pvc sáček asi 40-45 dlouhý.Když se čmelák na zemi přiklopí,tak se vznese nahoru a lze ho opatrně po sklopení sáčku nabrat do velké 50ml injekční stříkačky.Kdežto u síťky se nevznese,ale snaží se hned spodem utéct. ;)
Odpovědět