Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Jansi,čím máš čmelíny uvnitř vyplněné a za jak dlouho si jim otevřel?Když spadla,tak byla uvnitř asi dlouho a oslabená! ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky, tak to jsme na tom podobně. Zbytek rodiny opravdu tak zapálený do chovu čmeláků není. Ale pozoruju malý posun k lepšímu, protože usazeným čmelandám přidělili jména.... ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

To vypadá na nadějný posun když je pojmenovali. :D

Pučmeloude,aby se ti tam omylem nezabetonovala. :lol: Já jsem kdysi zemnímu v zemním čmelínu dala pozdě večer do vchodu i trochu kolem vchodu trochu vyprané,nastříhané a rozcupované ovčí vlny.Matka si v ní udělala malý otvor,když vylézala ale už si moc nevzpomínám jestli ho i po odletu na pastvu zakryla,je to dávno. ;)
majla
Stálý člen
Stálý člen

Já jsem dříve chytal do plastového sáčku, na výrobu síťky na tyčce jsem se nedopracoval, byl jsem moc línej, ale čím dále o tom uvažuju z důvodu odchytu výše pátrajících druhů.
Nakonec se mi chytání rukama osvědčilo nejvíce. Přiklopit dlaněma nad zemí a podobně. Je důležité je chytit a nepustit tzn. nemačkat, nechat jim prostor v dlani, ale ani nepovolit když se snaží procpat ven. Mají docela sílu a člověk má instinktivně pocit, že jim musí povolit když hodně zabejčí ;o) a hlavně nepustit když píchnou.
Moje strategie je už vychytaná v tom, že čmeláka kterého jsem chytil a držím ho v dlani dokážu jednoduše přendat do injekční stříkačky. Stačí mu udělat šterbinku přiložit k ní stříkačku a on hladce přeleze za světlem přímo do stříkačky bez zbytečného povyku oproti nahánění v igelitovém pytlíku.

Výlety vnitřních čmelínů mám také přímo do koridoru průchodu na chodník okolo baráku. Takže přímo se budeme křížit s jejich dráhou letu. Když budou hodný bude to v pohodě, ale jedny zemní co jsem měl loni byly pěkný potvory, asi i protože jsme jim často načumovali do úlu. Někdy nás proháněli i dost daleko od úlu jeden synáček dostal do pusy i žihadlo a vypadal jako kačer ;o). Třeba si naopak na pohyb lidí zvyknou a bude jim to fuk. Třeba skalní byly naopak hodní i při častém koukání dovnitř nebyli nijak dotěrní ani agresivní.
jans

Niky já je nezavírám,,vleze dovnitř a za nějakou minutu i dýl vyleze,ale v zemi je chladno a mám to ve stínu,příště zakopu na sluníčko.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Na odchytnutí používáme bývalou síťku na ryby, ale místo síťky tam mám tylovou záclonu. Je jen mírně provislá.čmelda v ní nemůže vzlétnout.A na přenášení máme krabičku velikosti velké krabičky zápalek.Vrchní víčko je ale skleněné a posunovací.Výborně se přemisťuje do krabičky i do vchodu.Takže jen přiložím ke vchodu , posunu na půlku víčko a čekám.Poprvé ,jsme manipulovali ručně a to jsem byla možná ve větším stresu než čmelda..až jsem si říkala, jestli to není kontraproduktivní.Takhle vím, že ji netrápim a nakonec vleze sama.Tak snad to ocení a ubytuje se..Jsem jak malá holka..pořád myslim na čmeláky..jestli nemaj špatný bydlení, co budou sbírat v tom špatným počasí...Takový vily Vilekuly jsme vyrobili, tak snad nám nedaj košem :lol:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem se dnes rozhodl úplně uzavřít klapku pro lučního a až překvapivě dobře to zvládá ;) Video je z asi třetího příletu po uzavření klapky...

https://www.youtube.com/watch?v=vg_R-Y8Pujg
jans

Pro Niky, jsem zapoměl,na jaře vyhrabu nějaký mech,na sluníčku vysuším,doprostřed mechu přidám ze starého vatelínu-podšívky do bund-,rozeberu a vyškrábu z toho jenom tu vatu,kterou ještě rozstříhám,dám doprostřed takovou kouli.Na zahradě si nadělám díry asi tak 10-13cm do hloubky,takový kus větve z lísky ,dole s hrbolem aby se to dalo přišlápnout nohou,jde jen o to ty čmeláky zdržet co nejdýl,abych si jich stačil všimnout.Vleze do díry,zaklopím síťkou ze záclonoviny,konec síťky zvednu nahoru,on vyletí do síťky,je v nejvyšším bodě,záclonovinu přehnu přes okraj síťky aby neuniknul.Pak ho natlačím do malé štamprle,ve které je strčený kousek papírového tubusu,kvůli tmě,zespodu strčím kousek papíru,přeneseu k otvoru,přiložím,palcem přikryju dno štamprle.Vleze dovnitř,sice mručí,chvíli podržím,poodtáhnu a když je někde vevnitř,odcházím dál a čekám.Dnes je celkem chladno,neviděl jsem žádný pohyb,dal jsem do otvoru kousek trávy přehnutý napůl do podkovy,ne přelomený,aby to drželo a vítr to nesfouknul dovnitř.Než jse odjížděl tak bylo pohnuto travou takže to vypadá že jsou ve všech třech.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak vidím,že máme každý nějakou svou techniku odchytu,která nám vyhovuje. :)

Majlo,kdyby mě bodla,tak vyskočím z kůže a ruka mi silně oteče,děkuji ne. :lol:
Já mám zkušenosti s otevíráním hnízd u skalních i zemních stejné,oba druhy při určitém způsobu rušení zahájí pronásledování,ale chodit kolem nich můžu jak chci aniž by je to provokovalo.O rokytových se říká,že můžou atakovat v blízkosti hnízda. ;)

Honzo,hezké video. :) Já už mám u všech i nováčků klapku s minimálním otevřením,bez problémů.Problém začíná teprve až se klapka zavře úplně.
Druhá zemní už také docela zvládá úplně zavřenou klapku až na občasné výjimky.U nás už bude dnes v noci jen 1°C. :roll: Doufám,že to holky zvládnou bez újmy. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak přátelé, po dnešku mám zase zážitek s čmeláky na celý život... Odpoledne si takhle sekám trávu, když v tom přiběhne můj osmiletý syn, že prý někde za domem hledá velký čmelák. Odpovídám mu, že už máme přece všechny čmelíny obsazené. On tak smutně koukal, tak mu říkám jen tak z legrace, že když ho chytí, tak něco vymyslíme. Sekám si dále trávu a za chvíli přiběhne synek a ve sklenici od okurek nese parádního skalního... Všeho jse nechal a začal boj o čas, přece ho jen tak nepustíme, musíme něco vymyslet. Vzal jsem květináč, dovnitř nacpal vatu a trochu suché trávy, pak napojil kus husího krku. Květináč jsem zakopal do haldy hlíny, co má sloužit na vyrovnání terénu na zahradě. Celé hotovo tak za 10 minut. Vpustil jsem tam skalního, zavřen 15 minut, vylezl za 10 minut, provedl pěkný pamatovací let. No a za dalších 15 minut se vrátil, za odpoledne jsem ho viděl ještě 3x. Je to neuvěřitelné, syn skáče radostí a já taky.... :lol: Abych tento těžko uvěřitelný příběh mohl doložit, natočil jsem krátké video, je to ale špatná kvalita, čekal jsem večer skoro hodinu až skalní přiletí a nakonec jsem nebyl moc připraven....Tak to prosím omluvte.

https://www.youtube.com/watch?v=cEQ6DkgP8QY
Odpovědět