Chov čmeláků v roce 2026
Taky už jsem začala hledat zavaděč, který se přes zimu poděl bůhvíkam. Blíží se to.
Ale mám malou krabičku Lepinoxu, protože zavíječ mně loni dost štval. Jenže teď, když už je čas vyhrabat čmelíny ze sklepa, jsem zjistila, že vlastně nevím, co s ním dělat. Něco málo jsem si tu přečetla, ale ta představa foukání Lepinoxu brčkem do rozdováděného květnového čmelínu je nějak neradostná.
Používáte někdo Lepinox, a pokud ano, tak jak?
Ale mám malou krabičku Lepinoxu, protože zavíječ mně loni dost štval. Jenže teď, když už je čas vyhrabat čmelíny ze sklepa, jsem zjistila, že vlastně nevím, co s ním dělat. Něco málo jsem si tu přečetla, ale ta představa foukání Lepinoxu brčkem do rozdováděného květnového čmelínu je nějak neradostná.
Používáte někdo Lepinox, a pokud ano, tak jak?
Šárí,už jsem to tu někde psal.Jde to dobře,cca 2centimetry do brčka,lehce zanořím do výstelky a fouknu.A se čmeláky není žádný problém,aplikuje se při zjištění prvních dělnic,čmelín je ještě téměř prázdný.
Díky, Luboši, to by snad šlo. Nakonec vosí žihadlo už jsem do nosu dostala, čmeláčí nemůže být snad horší.
Vydrží pak účinek celou sezónu? Máme tentokrát nějaké dovolené a nebude nikdo, kdo by čistil klapky.
Ode dneška mám první čmelín venku, vyvoněný loňskou výstelkou i s příkrmem. Ale lovit ještě nebudu, jedině když náhodou uvidím navrátilku na místě loňského čmelína, to by za ten risk stálo.
Vydrží pak účinek celou sezónu? Máme tentokrát nějaké dovolené a nebude nikdo, kdo by čistil klapky.
Ode dneška mám první čmelín venku, vyvoněný loňskou výstelkou i s příkrmem. Ale lovit ještě nebudu, jedině když náhodou uvidím navrátilku na místě loňského čmelína, to by za ten risk stálo.
Aplikace by se měla opakovat asi za dva měsíce,ale k tomu jsem se nikdy nedostal.Hnízdo roste,v pohodě dojde do stadia nových matek,potom se dostane za zenit a pomalu dožívá.Při podzimním čištění čmelínů jsem nikdy nezjistil zavíječe,přestože jsem provedl aplikaci jenom jednou.
Dneska mně soused přinesl čmeláka (ví, že se o ně zajímám), byl zeslablý, sotva lezl. Dal jsem ho do krabičky na sluníčko a dal jsem mu trochu medové vody. Dlouho se krmil, pak odpočíval. Asi po hodině odletěl, snad jsem mu pomohl.
Měl na sobě roztoče, kteří s ním přezimovali.
-
jaramikulazadnitreba
Zdravím všechny cleny
loňský rok nestal za nic tak doufám že tento rok bude lepší. zatím jsem vydel 1 cmelaka. držím Vám všem palce.Jarda
loňský rok nestal za nic tak doufám že tento rok bude lepší. zatím jsem vydel 1 cmelaka. držím Vám všem palce.Jarda