Chov čmeláků v roce 2026
Já mám první dělnice od druhé zemní.Jinak se mi vrací velké množství loňských lučních,samy okupovaly dva čmelíny,nevím,nevím co z toho bude.Zbylé čmelíny mám uzavřené,jinak by to byla samá luční.Čekám na rolní,včera a dnes jsem viděl první,ale ještě ne hledačky.Skalní jsou u nás vzácně k vidění,viděl jsem letos jednu a rokytky se už nejspíše nedočkám.
Opravdu, i tady se objevili skalní. Jedná královna byla přímo na zahradě, hned jsem ji usadil do zemniho hnuzda. Zájem mela veliký, pamatovaci let několik minut a do hodiny byla zpět. Tak snad ji aktivita vydrží. Bohuzel pak zalezlo slunce a bylo uz kolem páté, tak jsem žádnou dalsi skalní uz neviděl. Zotra ma prset, tak uvidime, kdy bude dalsi sance. Mam jeste 2 ulky volné.
Zdá se, že i na mně se usmálo štěstí. Jeden ze čmelínů, ten nový letošní, je očividně obsazený už druhý den a je v něm slušný provoz. Pravděpodobně tam je skalní matka, tu jsem usazovala v pátek večer.
A včera večer lítala nějaká tmavá matka okolo střechy naší unimobuňky. Přítel byl zrovna u toho a že je vysoký, s výskokem mávnul síťkou a chytil. Jako klasická hledačka to teda nevypadalo, ale chtěla jsem se aspoň podívat. Když se v zavaděči ukázalo, že je to tmavá forma rokytového, bylo jasné, že to hledačka být mohla a tak jsem ji ubytovala v loňském čmelínu.
Ale výsledek zatím neznám. Ukázalo se, že mi někdo přes noc žere značky. Používala jsem semena slzovky, mají dobrou velikost a příhodný tvar, ale bohužel je někdo dlabe i přesto, že jsou tvrdá a syrová, což mi došlo až dneska ráno. Takže dnešní chybění značky nic neznamenalo. A když jsem před chvílí chtěla nastražit kamínek, něco mi zabzučelo u hlavy a rychle to odletělo, takže jsem zpanikařila a utekla a neoznačkovala.
Moc bych o tu rokytku stála, tak jestli to byla ona, snad se vrátí. Připlížím se tam s kamínkem dnes až úplně za šera a budu si držet palce.
A včera večer lítala nějaká tmavá matka okolo střechy naší unimobuňky. Přítel byl zrovna u toho a že je vysoký, s výskokem mávnul síťkou a chytil. Jako klasická hledačka to teda nevypadalo, ale chtěla jsem se aspoň podívat. Když se v zavaděči ukázalo, že je to tmavá forma rokytového, bylo jasné, že to hledačka být mohla a tak jsem ji ubytovala v loňském čmelínu.
Ale výsledek zatím neznám. Ukázalo se, že mi někdo přes noc žere značky. Používala jsem semena slzovky, mají dobrou velikost a příhodný tvar, ale bohužel je někdo dlabe i přesto, že jsou tvrdá a syrová, což mi došlo až dneska ráno. Takže dnešní chybění značky nic neznamenalo. A když jsem před chvílí chtěla nastražit kamínek, něco mi zabzučelo u hlavy a rychle to odletělo, takže jsem zpanikařila a utekla a neoznačkovala.
Moc bych o tu rokytku stála, tak jestli to byla ona, snad se vrátí. Připlížím se tam s kamínkem dnes až úplně za šera a budu si držet palce.
Tak souboj zemní versus skalní vyhrála skalní. Dříve samousazenou zemní vyhnala skalní. Po třech dnech už nosí do úlu pylové rousky. Ze 6-ti úlů jsou už obsazené 4, ve zbývajících dvou shozené značky několikrát denně, ale nedaří se mně zahlédnout, kdo tam létá.
- Hugo.008
Měl jsem samousazené 3 luční. Sice tu a tam vynechaly třeba i celý den, ale v posledních dnech to už bylo stabilní. jenže jednu mi vyhnala skalní a druhou navrátilka rokytka. Takže jsem měl obsazené 3 čmelíy a v každém jiný druh. Včera jsem na první pokus usadil jednu zemní a ještě jednu skalní. Obě do zemních úlků. Takže mi zbývají ještě 2 volné čmelíny. Vypadá to skvěle, ale zatím je to ve stádiu, kdy není zdaleka rozhodnuto. Snad bude snesitelné počasí. Teď je tu 8°C, takže v noci očekávám 4°C max.
To je skoro vzdy takhle. Skalní jsou proste vic akční. Nejdřív vyžene zemní a pak po tydnu zmizí taky. Bohuzel typicky scénář.Vojta píše: ned 19. dub 2026 17:04:26 Tak souboj zemní versus skalní vyhrála skalní. Dříve samousazenou zemní vyhnala skalní. Po třech dnech už nosí do úlu pylové rousky. Ze 6-ti úlů jsou už obsazené 4, ve zbývajících dvou shozené značky několikrát denně, ale nedaří se mně zahlédnout, kdo tam létá.
- Hugo.008
Mě se vícekrát stalo, že skalní úlek zkoukne, projeví zájem, několikrát se vrátí a pak je pár dní mrtvo. Následně se vrátí (že je to ta samá je moje domněnka) a začne fungovat. Jsou to takové chaotičky. Teď zrovna si dává jedna skalní 2. den pauzu. Jestli se vrátí nevím. Každopádně nechávám tento úlek neobsazený pár dní, aby byla jakási jistota, že už se nevrátí.
Tak druhý čmelín budu mít letos asi prázdný
Dnes jsem ho dopoledne chtěla vyvětrat otevřený na slunci, že zkusím ještě něco usadit. Ale značka z kamínku byla shozená, tak jsem to odložila. Další shození se ale už nekonalo, tak nevím. Nevypadá to na vážný zájem a může to být klidně i ta myš, co mi minulý týden žrala značky.
Ovšem během dne jsem si uvědomila, že se mi už do dalšího lovu moc nechce. Navíc jsem letos intenzivním chytáním síťku doslova prošoupala, má díru a budu potřebovat příští jaro novou. Takže opřu nouzově zašitou síťku o skleník a když náhodou něco proletí kolem, třeba to chytím, když ne, smůla.
V druhém čmelínu matka, pravděpodobně skalní, létá pilně. Tak snad si nějaké čmeláky letos přece jen užiju.
Dnes jsem ho dopoledne chtěla vyvětrat otevřený na slunci, že zkusím ještě něco usadit. Ale značka z kamínku byla shozená, tak jsem to odložila. Další shození se ale už nekonalo, tak nevím. Nevypadá to na vážný zájem a může to být klidně i ta myš, co mi minulý týden žrala značky.
Ovšem během dne jsem si uvědomila, že se mi už do dalšího lovu moc nechce. Navíc jsem letos intenzivním chytáním síťku doslova prošoupala, má díru a budu potřebovat příští jaro novou. Takže opřu nouzově zašitou síťku o skleník a když náhodou něco proletí kolem, třeba to chytím, když ne, smůla.
V druhém čmelínu matka, pravděpodobně skalní, létá pilně. Tak snad si nějaké čmeláky letos přece jen užiju.
Tady uz je to samý pacmelak. Nevim, zda jeste nějakou skalní potkám. Dneska byly idealni podmínky a nic. Včera jsem odchytit jednu, ale neměla zájem. Dvě létají cca tyden tak snad to bude ok. Zemní, co jsem měl v budkach se ztratily. Je bohuzel poměrně reálné, ze nevyjde nic. Je pravda, ze na to nemam moc cas. Uvidíme no