Ahoj,
souhlasím s jans. Podle mě pačmeláci tohoto druhu budou vyhledávat až tak za měsíc. Takže v tomto případě to takhle malý pačmelák asi nebude. Ale jinak je to celkem zvláštní. Možná nějaká mladá matka čmeláka skalního z hnízda, které nemělo minulý rok dostatečný přísun potravy. Vydrž ještě na další názory někoho tady.
Chov čmeláků v roce 2016
Kavcao,a nebylo to něco takového? https://www.google.cz/search?q=Coelioxy ... kQ_AUIBygC
jans píše:Já si myslím že pačmeláci ještě nelítají,podle info, až měsíc po čmelácích,nejsou totiž hnízda s dělnicemi.
jans, obvyklý začiatok pačmelákov na prelome IV. a V. mesiaca, t.j. na prelome mesiacov apríl/máj ..niektoré druhy začínajú už v polovici apríla /dubna/ ... pačmeláci už lietajú, síce v malom počte ale je to tak. Najjednoduchšie to je pre nich, keď je v hniezde prvá-druhá max. tretia generácia dělnic. Videl som ich už niekoľko na pampeliškách, teraz sa ešte len krmia a podobne ako čmeláci dopĺňajú po prebudení zásoby. Pačmelák dokáže sledovať královnu čmeláka z kvetu až do úlu, takže je čas pomaly zavrieť klapky
Niky 1 : Byly to asi opravdu Pískorypky.jak mi tady psal Tomáš.
U nás dneska první zachycení návratu do úlku v 8 ráno ..pak během dne ještě 2x/co jsem zachytila/.Ale před vlezem ještě poletuje po okolí a jakoby hledá?...Není to rovný přílet a usednutí.Je to normální? Doufám, že ještě nehledá něco lepšího?Navíc si do vchodu nastrkala mech, takže prakticky není vidět vchod do úlku.
Ostaní pokusy zatím neúspěšný.Dřevěný čmelím mám pocit, že se jim fakt nelíbí.Už jsem ho i upravila a odebrala trochu výplně.
Toho včerejšího /co nevylezl ani po hodině/ ,jsem opravdu ráno našla uvnitř,úplně mimo pelíšek a vchod, nevím jak se do těch míst dostala.Dala jsem jí ráno domů ohřát, pod nos utržený kytky na kterých se krměj, když začala poletovat po okně dala jsem jí ven, kde se chvíli hřála na sluníčku a pak frnkla.Takže pro příště opravdu po hodině otvírám úl a pouštím.
Udělala jsem další úlek pod zemí, ale i s klapkou.Tam jsem zkusila dát asi skalního/rezavá prdelka/,krasavice.Vyletěla celkem brzy, nebyl to úprk, pár koleček dala,ale proti tý usazení slabej odvar..tak s tím moc nepočítám.Navíc teď navečír prší..to se asi vůbec nevracejí ne?
No je to krásná zábava.
U nás dneska první zachycení návratu do úlku v 8 ráno ..pak během dne ještě 2x/co jsem zachytila/.Ale před vlezem ještě poletuje po okolí a jakoby hledá?...Není to rovný přílet a usednutí.Je to normální? Doufám, že ještě nehledá něco lepšího?Navíc si do vchodu nastrkala mech, takže prakticky není vidět vchod do úlku.
Ostaní pokusy zatím neúspěšný.Dřevěný čmelím mám pocit, že se jim fakt nelíbí.Už jsem ho i upravila a odebrala trochu výplně.
Toho včerejšího /co nevylezl ani po hodině/ ,jsem opravdu ráno našla uvnitř,úplně mimo pelíšek a vchod, nevím jak se do těch míst dostala.Dala jsem jí ráno domů ohřát, pod nos utržený kytky na kterých se krměj, když začala poletovat po okně dala jsem jí ven, kde se chvíli hřála na sluníčku a pak frnkla.Takže pro příště opravdu po hodině otvírám úl a pouštím.
Udělala jsem další úlek pod zemí, ale i s klapkou.Tam jsem zkusila dát asi skalního/rezavá prdelka/,krasavice.Vyletěla celkem brzy, nebyl to úprk, pár koleček dala,ale proti tý usazení slabej odvar..tak s tím moc nepočítám.Navíc teď navečír prší..to se asi vůbec nevracejí ne?
No je to krásná zábava.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak u mě 2 čmelíny se zemním a lučním + skalní v květináči ok. Druhá zemní zatím nevím. Dnes lezl nějaký zemní před tímto čmelínem, jakoby něco hledal a nemohl také moc létat. Nakonec zalezl do dřevníku, vedle čmelínu. Byl nějaký divný (asi nemocný nebo nějak pochroumaný), Jen doufám, že to nebyl z mého čmelínu...
Velká škoda, těch čmeldů, co jsme ztratili. Počasí nám letos nepřeje.
Co se týká rozboru pačmelák/čmelák, tak to nedokážu s určitostí říci. Pravdou je, že se zmíněný jedinec chová divně, tak trochu slídivě jako vosa. Což je jeden ze znaků, co by ukazoval na pačmeláka. Ale na druhou stranu máme několik druhů čmeláků, které vypadají jak ten z videa takový ten typ "malý skalní". Může to být i jistá forma lučního bez žlutého pruhu, jak už zmínila Niky. Doporučuju počkat, co bude tento jedinec dělat. Budˇzaloží hnízdo, pak je to čmelák. Pokud je to pačmelák, tak se brzy odstěhuje, nemá funkční hnízdo ani dělnice.
Velká škoda, těch čmeldů, co jsme ztratili. Počasí nám letos nepřeje.
Co se týká rozboru pačmelák/čmelák, tak to nedokážu s určitostí říci. Pravdou je, že se zmíněný jedinec chová divně, tak trochu slídivě jako vosa. Což je jeden ze znaků, co by ukazoval na pačmeláka. Ale na druhou stranu máme několik druhů čmeláků, které vypadají jak ten z videa takový ten typ "malý skalní". Může to být i jistá forma lučního bez žlutého pruhu, jak už zmínila Niky. Doporučuju počkat, co bude tento jedinec dělat. Budˇzaloží hnízdo, pak je to čmelák. Pokud je to pačmelák, tak se brzy odstěhuje, nemá funkční hnízdo ani dělnice.
Chtěla jsem se zeptat, může být klapka neprůhledná, černý plast? Nakonec jsem vyrobila ještě novou průhlednou, ale ta černá perfektně sedí.
Paní čmeláková má úplně zavřený mechový dveře.U nás prší...škoda.
Paní čmeláková má úplně zavřený mechový dveře.U nás prší...škoda.
Ahoj, určitě bych neprůhlednou klapku neinstaloval. Na stránkách www.cmelaci.cz je krásně popsáno z jakého důvodu je potřeba, aby klapkou prosvítalo světlo v místě, kde čmelák klapku nadzvedává při odletu.
Honza79, dúfajme že zvládnu najbližšie dny, tu už je teraz pekná kosa...snáď to nie je tvoj zemní ...
Súhlas, rozmýšlal som o tom čo písala Niky, je to tiež jedna z možností ale nemôžem si pomôcť proste, s týmto krásavcom mám už skúsenosti
Dnes som otvoril úl čm. zdobeného .... královna bola na výstelke, kde akoby usla, bez energie takže som mal možnosť ju v kľude prezkúmať, zistil som že je to farebná varianta čmeláka lesního.
Dnes mi to spravili aj ďalšie 3 královny, /1x čm. zemní/, /1x čm. lesní/, /1x čm. asi úhorový/.....má niekto podobné skúsenosti? dosť ma to mrzí, kedysi sa mi to občas stávalo a pripísal som to netesnosti strechy kedy tam presvítalo svetlo a lákalo to královnu ....nové úly ale tesnia dokonale tak ja fakt nevím. Zachvíľu pridám foto, poznali by ste o aký druh ide?
Obsadenosť stále len 2/6, štve ma že s lesními som fakt počítal, ta královna je tak šikovná
http://janek92.rajce.idnes.cz/cm._lesni/#IMG_1008.jpg
slabá kvalita, foceno mobilem
Súhlas, rozmýšlal som o tom čo písala Niky, je to tiež jedna z možností ale nemôžem si pomôcť proste, s týmto krásavcom mám už skúsenosti
Dnes som otvoril úl čm. zdobeného .... královna bola na výstelke, kde akoby usla, bez energie takže som mal možnosť ju v kľude prezkúmať, zistil som že je to farebná varianta čmeláka lesního.
Dnes mi to spravili aj ďalšie 3 královny, /1x čm. zemní/, /1x čm. lesní/, /1x čm. asi úhorový/.....má niekto podobné skúsenosti? dosť ma to mrzí, kedysi sa mi to občas stávalo a pripísal som to netesnosti strechy kedy tam presvítalo svetlo a lákalo to královnu ....nové úly ale tesnia dokonale tak ja fakt nevím. Zachvíľu pridám foto, poznali by ste o aký druh ide?
Obsadenosť stále len 2/6, štve ma že s lesními som fakt počítal, ta královna je tak šikovná
http://janek92.rajce.idnes.cz/cm._lesni/#IMG_1008.jpg
slabá kvalita, foceno mobilem