Opravdu bych někdy chtěla tu ztrátu rousky vidět.
Já mám teď ale horší starosti než poztrácené rousky. Totiž místo, které si na podzim vyberete pro čmeláky na další rok a pak v březnu vypadá jako pěkné stinné místečko, nemusí být takové v půlce června. Nejsem zrovna ranní ptáče, takže až dnes jsem objevila, že v osm ráno mi na čmelíny slušně svítí slunce. Doteď to problém nebyl, ale už od zítřka by to asi nešlo. Takže mám teď u čmelínů nevzhledné velké stínící desky, protože jinak to tam nejde, a pozorování čmeláků teď bude docela komplikované. Jsem docela naštvaná, příští rok musím vybrat líp.
Chov čmeláků v roce 2026
Měla bych dva dotazy, pokud někdo bude ochotný.
Za prvé, čmeláci větrají na výstelce i v devět večer, ale moc platné jim to asi není. Dokážou to v těchto teplotách uchladit? Větrání mám samozřejmě otevřené.
Za druhé, dělnice vynáší malé larvičky, viděla jsem dnes dvě. Bohužel je nesly bůhvíkam, takže nevím, jestli byly živé. Může to být vedrem, nemo jen redukují stav třeba kvůli nedostatku krmení?
Za prvé, čmeláci větrají na výstelce i v devět večer, ale moc platné jim to asi není. Dokážou to v těchto teplotách uchladit? Větrání mám samozřejmě otevřené.
Za druhé, dělnice vynáší malé larvičky, viděla jsem dnes dvě. Bohužel je nesly bůhvíkam, takže nevím, jestli byly živé. Může to být vedrem, nemo jen redukují stav třeba kvůli nedostatku krmení?
Šárí, také jsem našel na česnu nekolik larev a hledal jsem proč. Čmeláci vynášejí larvy z úlu nejčastěji proto, aby odstranili nemocné, mrtvé nebo poškozené jedince a zabránili tak šíření nákazy. Dělnice také tímto způsobem regulují početnost (např. omezují vývoj samčích larev) nebo reagují na špatné podmínky v úlu, jako je přehřátí nebo kolonie strádá.
Ahoj, za mě to vypadá na mrtvé larvy, které mohly být přehřáté. V těchto vedrech mají čmeláci s chlazením hnízda opravdu problém, i když intenzivně větrají. Pokud dělnice larvy vynášejí, bývá to často proto, že jsou uhynulé.
Jiným důvodem u čmeláků je příchod vývojové fáze, které se říká „bod zvratu“. Dochází k němu po několika týdnech, přičemž o jeho příčinách se odborníci přou. Je však zřejmé, že po určité době přestává v čmeláčí rodině dominance královny nad dělnicemi a nejsilnější dělnice se začnou pokoušet o převzetí nadvlády v hnízdě. Důvodem je zrání jejich vaječníků. Tyto dělnice začnou různým způsobem omezovat plodnost královny, někdy požírají její vajíčka a začnou klást vlastní, ovšem neoplozená vajíčka. Silné dělnice požírají také vajíčka ostatních dělnic. V této etapě je možné pozorovat i to, že dělnice odstraňují z hnízda živé larvy.
Jiným důvodem u čmeláků je příchod vývojové fáze, které se říká „bod zvratu“. Dochází k němu po několika týdnech, přičemž o jeho příčinách se odborníci přou. Je však zřejmé, že po určité době přestává v čmeláčí rodině dominance královny nad dělnicemi a nejsilnější dělnice se začnou pokoušet o převzetí nadvlády v hnízdě. Důvodem je zrání jejich vaječníků. Tyto dělnice začnou různým způsobem omezovat plodnost královny, někdy požírají její vajíčka a začnou klást vlastní, ovšem neoplozená vajíčka. Silné dělnice požírají také vajíčka ostatních dělnic. V této etapě je možné pozorovat i to, že dělnice odstraňují z hnízda živé larvy.
Šárí píše: pát 19. čer 2026 21:23:14 Měla bych dva dotazy, pokud někdo bude ochotný.
V těchto vedrech je chov čmeláků velmi náročný. Dnešní čmelíny jsou krásné a sám jich mám také spoustu, ale opravdu doporučuji, pokud máte možnost, instalovat čmelíny do sklepa a následně relativně dlouhou trubkou vyvést vstup přes fasádu, například přes větrací otvory. Na konec trubky umístěte klapku. V takovém případě přehřátí prakticky nehrozí.
Samozřejmě přístup ke čmelínu může být méně pohodlný, ale čmeláci tak mohou mnohem lépe zvládat vysoké teploty.
Samozřejmě přístup ke čmelínu může být méně pohodlný, ale čmeláci tak mohou mnohem lépe zvládat vysoké teploty.
Děkuji všem za odpovědi.
Tak bod zvratu by mohl být, čmelín dnes slaví už 64. den od založení. To by byla ta lepší možnost.
Bohužel bych si ale tipla hlavně to přehřátí. Nemám ještě s vedrem u čmeláků zkušenosti, můj první čmelařský rok byl loňský a to u nás bylo v létě jako na Čukotce.
Promyslela jsem to a bohužel mi nezbývá než doufat, že to nějak dají a neuvaří se všichni. Chudinky čmelinky, vážně mi jich včera bylo líto, přestože když jsem jim chtěla večer vyvětrat stropem, dvě se na mně vrhly a nestačila jsem v krátkých šatičkách utíkat. A ještě pěkných pár takových dní mně čeká, jak koukám na předpovědi.
Víc než plný stín, napajedlo a doufání v nejlepší udělat nemůžu. Uvažovala jsem o pasivním chlazení stropu tím mrazicím obdélníkem z mrazáku, ale nepůjde to. Vnitřní plášť čmelína by byl otevřený škůdcům a to chci riskovat teprve po narození královen kvůli odvětrání vlhkosti horem, to už se dá zavíječ risknout. Jak vím z loňské zkušenosti, zavíječ v meziprostoru (mám ty dvojplášťové čmelíny z Chovu čmeláků) rovná se zavíječ přímo v hnízdě.
Sklep ještě pořádně obejdu, jestli by se nenašlo nějaké místo s vhodným průchodem ven, ale dost pochybuju. Už jsem se trochu dívala loni. Jo, bylo by to ideální...
Tak bod zvratu by mohl být, čmelín dnes slaví už 64. den od založení. To by byla ta lepší možnost.
Bohužel bych si ale tipla hlavně to přehřátí. Nemám ještě s vedrem u čmeláků zkušenosti, můj první čmelařský rok byl loňský a to u nás bylo v létě jako na Čukotce.
Promyslela jsem to a bohužel mi nezbývá než doufat, že to nějak dají a neuvaří se všichni. Chudinky čmelinky, vážně mi jich včera bylo líto, přestože když jsem jim chtěla večer vyvětrat stropem, dvě se na mně vrhly a nestačila jsem v krátkých šatičkách utíkat. A ještě pěkných pár takových dní mně čeká, jak koukám na předpovědi.
Víc než plný stín, napajedlo a doufání v nejlepší udělat nemůžu. Uvažovala jsem o pasivním chlazení stropu tím mrazicím obdélníkem z mrazáku, ale nepůjde to. Vnitřní plášť čmelína by byl otevřený škůdcům a to chci riskovat teprve po narození královen kvůli odvětrání vlhkosti horem, to už se dá zavíječ risknout. Jak vím z loňské zkušenosti, zavíječ v meziprostoru (mám ty dvojplášťové čmelíny z Chovu čmeláků) rovná se zavíječ přímo v hnízdě.
Sklep ještě pořádně obejdu, jestli by se nenašlo nějaké místo s vhodným průchodem ven, ale dost pochybuju. Už jsem se trochu dívala loni. Jo, bylo by to ideální...
Ještě k tomu větrání stropem. Riziko jev tom, že malé dělnice nebo mladé matky, pokud vyletí poprvé horním víkem, už při návratu nemusí najít cestu zpět, pokud víko po jejich odletu znovu zavřete. Proto je vhodné s horním větráním manipulovat opatrně ideálně mít tam nějakou síťku aspoň. 
Admine, já samozřejmě nebudu mít nikde díru. Objednala jsem si vnitřní větrací víka z Chovu čmeláků, která by měla zlepšit vlhkost v čmelínu, která se mi tam loni objevila po narození nových matek. Ta víka mají otvor s mřížkou a uhelonem. Jen se při jejich používání trochu zvedne horní stříška kvůli větrání, což prý poněkud zhorší ochranu proti melittobii. To už se dá po narození královen risknout, melittobie jsou tu vzácné.
Dnes kupodivu čmeláci větrali výrazně míň a larvičky jsem také vynášet neviděla. Že by se aklimatizovali?
Dnes kupodivu čmeláci větrali výrazně míň a larvičky jsem také vynášet neviděla. Že by se aklimatizovali?
Mřížka musí být opravdu velmi jemná, aby přes ni nepronikli škůdci. A také bych doporučil používat toto řešení spíše krátkodobě, pouze v obdobích opravdu vysokých teplot. Pokud čmeláci fungují normálně a není vidět známky přehřátí, je lepší do hnízda zbytečně nezasahovat. Držím palce