Janeku,to bude určitě čmelák lesní.
A předtím létaly na pastvu nebo se to stalo po usídlení,dávaš do vchodu na noc trochu bavlny,aby tam přímo neproudil studený vzduch,nebo máš alespoň zavřenou klapku?
Matka leží na povrchu nebo na stěně po usídlení,když ztratí hledací pud,a nevyleze ani ven,aby odletěla.Proto je opravdu lépe do dvou hodin zkontrolovat,aby neztrácela energii zbytečně,protože se stejně neubytuje.Já kontroluji raději podle situace rychleji,když jsem je začala umisťovat vchodem a ne přímo do čmelínu.
Chov čmeláků v roce 2016
Niky, ano, trochu ma pomýlilo on bol totižto celý žltý od pylu z pampelišky..
Stáva sa mi to keď skúšam dát královnu do úlu, t.j. pokus o ubytování odchytenej královny...čakám vždy tak 15-20 minut, ak nevyleze dám tam kameru a potom si to zrýchlene prehrám..presne ako píšeš, najneskôr po 2 hod. skontrolovat a vypustit von, akurát ja nechápem príčinu...keby sa to stalo 1x za čas tak ok, ale proste 3 královny v jeden den po sebe? ...
Nemôže to byť tím že čmelák sa snaží instinktívne dostať smerom hore akoby von a uviazne na výstelke..
Stáva sa mi to keď skúšam dát královnu do úlu, t.j. pokus o ubytování odchytenej královny...čakám vždy tak 15-20 minut, ak nevyleze dám tam kameru a potom si to zrýchlene prehrám..presne ako píšeš, najneskôr po 2 hod. skontrolovat a vypustit von, akurát ja nechápem príčinu...keby sa to stalo 1x za čas tak ok, ale proste 3 královny v jeden den po sebe? ...
Nemôže to byť tím že čmelák sa snaží instinktívne dostať smerom hore akoby von a uviazne na výstelke..
Janek92: a jakou máš světlost chodbičky? Zkus u vchodu do chodbičky uvnitř čmelína udělat větší místo, aby se čmelák mohl lépe orientovat a taky zkus čmeláka opravdu šetrně do čmelínu umisťovat. Snad by mohlo něco s toho pomoc. Hodně štěstí.
Tomáš, díky myslím že asi 2,5 cm, podel dvoch stien, nepoužívam umelé husie krky ..
problém bude asi v strate hledacího pudu královny, pretože som ich odchytával na lúke a viezol v aute naposledy som takto ubytoval 2 královny čm. zemního, tak som myslel že by to mohlo fungovať ale asi to nie je tak jednoduché, jednoznačné .. pri druhom premiestňovaní z krabičiek do úlov ich to už vystresuje úplne a to by celé odpovedalo tomu ako sa potom královny správajú ...
Budem sa musieť vrátiť k starej metóde kedy som používal 2 mini úly, odchyt na lúke, otvorenie na balkóne a po prijatí úlu královnou presťahovanie po cca týždni, to je asi pre mňa najjednoduchšie. Na chalupe to bolo vždy jednoduché, odchyt na záhrade a do minuty už boli v úloch , snáď budúci rok
problém bude asi v strate hledacího pudu královny, pretože som ich odchytával na lúke a viezol v aute naposledy som takto ubytoval 2 královny čm. zemního, tak som myslel že by to mohlo fungovať ale asi to nie je tak jednoduché, jednoznačné .. pri druhom premiestňovaní z krabičiek do úlov ich to už vystresuje úplne a to by celé odpovedalo tomu ako sa potom královny správajú ...
Budem sa musieť vrátiť k starej metóde kedy som používal 2 mini úly, odchyt na lúke, otvorenie na balkóne a po prijatí úlu královnou presťahovanie po cca týždni, to je asi pre mňa najjednoduchšie. Na chalupe to bolo vždy jednoduché, odchyt na záhrade a do minuty už boli v úloch , snáď budúci rok
Přesně na to stejné jako Petra jsem se chtěla zeptat.Může královna v úlku pobýt bez vylezení třeba několik dní , než se zlepší počasí/pokud před tím už létala a byla zabydlená? A pamatují si čmeláci,co jsem ubytovávala v sobotu/ a vypadalo to nadějně/ a mohou se vrátit třeba za několk dní a usadit se? U nás /kousek od Lbc/ má snad večer dokonce sněžit!.Ubytovaná královna je zabedněná mechem a úlek pod zemí/ale jen kousek,spíš nahrnutá hlína navrch/, snad jí to bude stačit.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Petro, královny mají nadělanou určitou zásobu, tak cca na dva. Jinak drobný déšť( mrholení a přeháňky) ani chladnější počasí jim při sbírání tolik nevadí. Problém může způsobit třeba trvalý déšť, kdy je dlouhodobě vše mokré a nastane nedostatek čerstvého pylu. Největší problém je momentálně ranní teplota kolem nuly nebo i mráz. Královna potřebuje udržet ke zdárnému vývoji plodu teplotu cca 28 - 30 stupňů. Což může být v té ranní zimě problém a představuje to pro královnu velkou zátěž i energetický výdej. Záleží na zateplení a umístění čmelínu, dostatku teplodržné náplně a samozřejmě taky na štěstí......
Ta moje luční létá na pastvu i při 3 stupních nad nulou.
Ta moje luční létá na pastvu i při 3 stupních nad nulou.
To chladné počasí jim dává hodně zabrat a do pátku to nevypadá líp.
Před třemi dny jsem viděla zemního jak přistál na listech bršlice na sluníčku a seděl tam nějakou chvíli.Říkala jsem si,že je to asi jeden z těch co nemůžou založit hnízdo,ale pak jsem si všimla,že má na nožkách hrudky pylu.
Před třemi dny jsem viděla zemního jak přistál na listech bršlice na sluníčku a seděl tam nějakou chvíli.Říkala jsem si,že je to asi jeden z těch co nemůžou založit hnízdo,ale pak jsem si všimla,že má na nožkách hrudky pylu.
Tak já ano,ale 1.dubna.
Dnes se mi odpoledne po zahradě potuloval čmelák zemní a hledal..Pamatovací let provedl stoprocentně,ale co z toho-stejně se nevrátil a to letos u zemního není poprvé. Nechápu důvod,snad jen,že je to takový,který není schopný založit hnízdo.
Dnes se mi odpoledne po zahradě potuloval čmelák zemní a hledal..Pamatovací let provedl stoprocentně,ale co z toho-stejně se nevrátil a to letos u zemního není poprvé. Nechápu důvod,snad jen,že je to takový,který není schopný založit hnízdo.