Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Ty ztráty mě moc mrzí. :(
Majlo,a nemáš možnost ji přestěhovat hned nebo tam klapku nějak nainstalovat?

Mě se zdá nějak divný luční ve čmelínu z 2cm silného dřeva.Za normálních okolností by už také měl mít dělnice,ale včera vyletěl až k večeru a zdá se nějaký slabší. ;)
Včera jsem byla dost pesimistická,protože jsem odpoledne viděla vylézt na česno dělničku a byla tak slabá,že se nedokázala ani vrátit zpět.Podařilo se mi ji nakrmit a vložit do vchodu.No a hned na to jsem uviděla další na zemi,netečně ležící s pylovými rousky(štěstí,že jsem ji omylem nezašlápla).Tak jsem ji také vložila do otvoru a obě se spolu "odbelhaly" dovnitř.V tom jsem zjistila,že se i z vedlejšího čmelínu vylíhly dělnice a nebyla jsem si jistá,zda jsem tu ze země vložila do správného čmelína. :roll: A dnes lije jako z konve.

Ikdyž odpoledne začalo svítit sluníčko(ale byl vítr)nikde žádní čmeláci ani včely.A noční teploty budou zas nižší i s mínusovými hodnotami ze čtvrtku na pátek. :x
majla
Stálý člen
Stálý člen

Přestěhovat jí není až takový problém, je ale problém na jaké stanoviště. Pokud by to šlo do čmelínu vnitřního nebo venkovního na stejné zahradě udělám to bez rozmyslu. Jenže pokud jí přemístím v rámci naší zahrady bude vždy hledat v původním místě kolem ptačí budky. Musel bych jí přestěhovat několik km daleko, aby se nedokázala vrátit na místo kde to zná. Taková je má zkušenost. Možná když bude čas vyrobím klapku a dám jí na vletový otvor, jenže to zase nebude budka větrat a hlavně budka má pár mezer, kterými stejně asi můra zavíječe pronikne. Když nad tím přemýšlím usadila se tam sama je to příroda nechám tomu volný průběh a budu sledovat jak se ji daří.
otas

Ahoj z Brna,
tak u mně zatím dobrý, ale jsou to nervy ....
Mám obsazeno 8 z 10 úlků - 2x luční 23 dní, 1x luční + 1x zemní 22 dní. zbytek cca 15 dní - všechny maminy lítají v pohodě - dělnice zatím nic, ale letos to bude asi později. Loni jsem měl luční už po 19 dnech.
Taky jsem zjistil čmeláka lučního v budce, kterou jsem nechal v dřevníku a zapomněl na ni , tak jsem tam umístil klapku a uvidíme ...
V jednom úlku mám lučního a rolního - obě lítají, asi mají dvojdomek :D
Skalního jsem zatím viděl jen jednoho - třeba se ještě zadaří - všichni povinně tlačit teploměry nahoru !!!
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

no už by to chtělo lepší počasí. ;) 10 úlků si nedovedu představit osídlovat. :o Paráda! To musí bzučet jako u pana Čížka na balkoně. ;) Přeji hodně štěstí.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Ahoj Otasi,pěkně obsazené a hlavně,že se daří. :)
Mám obavy,že v "dvojdomku" to nedopadne pro některou z matek dobře,až se první z nic vylíhnou dělnice. ;)

Moje luční asi včera neměla potřebu vylétávat.Dnes létá na pastvu i v tom dešti,ještě že je mírný.
josef569
Nový člen
Nový člen

Již několikrát zde padla zmínka o panu Čížkovi. Viděl jsem pouze krátké video o jeho práci. Nemáte někdo více informací nebo odkazů ohledně jeho činnosti s čmelákem pruhovaným? Myslím si, že by to bylo přínosem pro všechny, kteří navštěvují tyto stránky.
Jinak jsem dneska viděl čmeláka zemního, jak se vrací za vydatného sněžení do čmelínu. Kdyby mi to někdo vyprávěl, tak mu nevěřím !
Niky1
TOP člen
TOP člen

Josefe,tak to je fakt neuvěřitelné. :shock:
Také bych ráda více o tomto chovu věděla,velmi mě to zaujalo,někde jsem četla krátký článek. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím přátelé! Tak jsem se skoro po třech dnech dostal zase ke čmelákům a musím říci, že jsem po kontrole mile překvapen. Luční a skalní jsou po těch mrazech v pořádku a pilně létají. Na dělnice od lučního však stále čekám. Mám nově usazeného toho zahradního, tak jsem rád, že po letošních nezdarech se zemními zkusím taky jiný druh. A největší překvapení mě čekalo v posledním čmelíně (ten, co matka zemního opustila po 10 dnech). Zrovna si sedám do dřepu, že dám pro kontrolu něco do česna a v tom přiletí krásná královna zemního. Vůbec se nepolekala a šup, už byla uvnitř....Zřejmě tedy samousazení, protože jsem tam žádného čmeldu nedával. Takže uvidíme, co se bude dit dále.

Dneska ještě jedna chladná noc a snad už se bude oteplovat. To nejhorší je doufám už za námi! ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

A když tak přemýšlím o té zemní, tak tu mám jednu možnost, sice málo pravděpodobnou, ale proč ne? Ta dnešní je ta samá, co hnízdo opoustila. Když jsem ji viděl jak zmateně leze před čmelínem, tak nemusela být nemocná, otrávená nebo zraněná. Jen ji došla v té zimě energie a už se nedostala domů. Zalezla tedy po dříví a teď se probrala a zkouší založit hnízdo na stejném místě komlet znova. Nechce se mi věřit, že by si v těch minulých dnech, kdy vidět hledajícího čmeláka byl téměř zázrak, našla královna čmelín sama. Pro tuto verzi hovoří i fakt, jak s přehledem a nerušeně do čmelínu vlétla....
jans

Tak jsem se byl podívat na zahradě,11°C,v třešni lítali jen čmeláci,dal jsem trávu pod klapky,ještě nejsou úplně dovřené,chybí 1-2mm,u jednoho nic,u druhého tráva spadla,ale nevím jestli to nebyl vítr,u třetího vylítla samička jak torpédo,snad přežili všichni.Takže by se měli do několika dní vyklubat mladí.
Odpovědět