Tak s elektrikou problém nemám, všechny čmelíny jsou v dosahu prodlužovačky. Topná tělíska jsem si taky vyráběl, a fungovalo to pěkně.

Honzo,není to moje tvrzení,nýbrž tvrzení odborníků.Honza79 píše: Niky, tady bych si dovolil trochu nesouhlasit. Stává se běžně, že matka přijde o čerstvě založené dílo (mráz, vytopení, myši...) Ale nové hnízdo je schopna založit. Občas jsou takové matky vidět na konci května i v červnu, pokud se zrovna nejedná o matky nemocné, které se marně snaží založit hnízdo celé jaro...
majla píše:Tak to je opravdu škoda když hezky založená kolinie skončí z neznámého důvodu. Těžko říci co je příčinou, otrava, nebo nemoc, to jsou asi jen spekulace.
Petro, možné je opravdu všechno co jsi napsala. Můžeme opravdu jen spekulovat.... Mohla být slabší, mohla mít třeba více parazitů a ta zima ji vzala poslední energii.Petra píše: Ahoj všem, zajímalo by mě, zda na uhynutí mohlo mít vliv to špatné počasí? Nedostatek potravy či zima? Nebo skutečně ta otrava/nemoc?
Moc děkuji.
Honza79 píše:Niky, který odborník toto tvrdí? Celkem jsi mě tímto tvrzení rozhodila, protože já žiju v přesvědčení, že matka nové hnízdo založit může. Abych to měl na 100%, zeptal jsem se taky odbornice, Mgr. Votavové z Troubska. A ta mi to potvrdila. Možné to je!
Janeku ano, bavíme se o prvotním stádiu - džbánku a buňce. Moje zemní hnízdo opustila po 10 dnech. Předpokládám tedy, že vajíčka už nakladla. Jsem přesvědčen, že se vrátila a létá dále. Vše musí postavit znovu. Těžko řící, každopádně z Troubska jsem obdržel jasnou odpověď. Jinak souhlasím, že královna může vniknout do hnízda jiné matky a toho se zmocnit. Alespoň máme o čem diskutovat.Janek92 píše:Som si 100 percentne istý že královna po druhé hniezdo nedokáže založiťteraz je ale otázka či sa bavíme o založení hniezda v zmysle vybudovania džbánku a nakladenia vajíčiek, alebo len vybudovania džbánku ..... ak královna postavila džbánek príp. bunku do ktorej nenakládla vajíčka a úl opustila, teoreticky je možné že by si to vybudovala ešte raz a nakládla vajíčka...
![]()
Určite je však jasné, že keď už raz nakladie vajíčka /1.generáciu dělničiek/ a hniezdo opustí, je koniec. Nič viac nepostaví, nevybuduje an nezaloží..jej posledná šanca je nájsť už fungujúce hniezdo a usmrtiť královnu...toto majú celkom v obľube čmeláci skalní, královna mi takto vnikla do úlu čm. lesního a vyhnala ho ...