[Kavcao,zřejmě se jedná o čmeláka polního]
Děkuju Niky. Ty tu celkem lítají.Jsou celkem často vidět i na květech.
My dneska částečně úspěšní, další asi zemní se ubytovala, vrátila se hned,snad za 5-7min,ani jí nevadilo, že jsem kolem zrovna něco hrabala, byla soustředěná jen na tu díru .Celé odpoledne lítala.Je v podzemním úlku s klapkou.Mám pocit, že ty podzemní nějak dobře přijímají.Náš dřevěný luxusní úl se zdá luxusní asi jen nám.Několik pokusů /2x skalní 1x asi luční ? žlutý? /..nikdo neměl zájem.Až navečer jedna nadějná asi zemní, krásně prohlížela vchod, ale kroužky pak odflákla..tak uvidím.M\slela jsem si, jak si budu vybírat a do dřevěnýho úlku usadim skalního.."ha ha ha".Budu ráda když ho nějaké zítra udám.
Chov čmeláků v roce 2016
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Janeku, nediv se , skalního jsem neměl tak 5 let, a jak jsem už psal moc jic u nás není v poměru třeba se zemními...Janek92 píše:haha Honzo, poklad ...pekne povedané daj vedieť kedy budú dělničky.
... v dobrom závidím ohledne rokytových...čo by som za jendu jedinú královnu dal naposledy som videl nádhernú královnu rokytového u p. Stuchla, bol to krásny zážitok keď sme pozorovali ako sa vracia do úlu, je taká dominantná raz by som chcel aj jeho farebnú variantu, je celý čierny s bielym zadočkom
Čmeláka rokytového taky můžu, patří mezi mé oblíbence. Pamatuju si, že ještě jako kluk jsem je měl v úlu ze starého dutého pařezu. Bylo to silné hnízdo. Když vylétly nové královny, to byl hukot a neskutečná podívaná.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Kavcao, nevybírej a usazuj co jde, už není moc na výběr....kavcaa píše:M\slela jsem si, jak si budu vybírat a do dřevěnýho úlku usadim skalního.."ha ha ha".Budu ráda když ho nějaké zítra udám.
Janeku,tak ať dnes najdeš vhodné čmeláky k ubytování. Vidím,že i u vás už jsou zemní nějak nevhodní k ubytování.Jsem zvědavá jestli to budeš mít opravdu hájového.U toho svého si nejsem jistá,uvidím až podle samečků jestli bude mít. Ale je pěkně "zuřivá",předevčírem večer jsem jí do vchodu dala proti chladu bavlnu a ta myslela,že se zblázní jak bzučela.Když viděla,že se nic neděje tak ztichla.
Čmelák rokytový je i černý?Já jsem viděla jen s hnědou podobnou jako má má polní a pak s hnědou jako hořká čokoláda.
Čmelák rokytový je i černý?Já jsem viděla jen s hnědou podobnou jako má má polní a pak s hnědou jako hořká čokoláda.
To je pravda. Já si včera už ani nevybírala a stejně se mi nepodařilo ani tu polní usadit,i když v minulostí bylo pravidlem,že se ubytovala nejochotněji a nejrychleji ze všech. Kdybych alespoň nějaké pokaždé viděla,ale je jich už jak šafránu a pak nakonec ani nemají zájem.Honza79 píše:Kavcao, nevybírej a usazuj co jde, už není moc na výběr....kavcaa píše:M\slela jsem si, jak si budu vybírat a do dřevěnýho úlku usadim skalního.."ha ha ha".Budu ráda když ho nějaké zítra udám.
Otasi,a jak jsi na tom ty?Myslím,že se ti jich minulý rok podařilo ubytovat hodně.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Janek myslí asi tuhle variantu. Nejsem si však jistý, zda se s ním můžeme v ČR setkat.Niky1 píše:Čmelák rokytový je i černý?Já jsem viděla jen s hnědou podobnou jako má má polní a pak s hnědou jako hořká čokoláda.
Jinak zemních hledá stále dost, včera jsem jich viděl odhadem tak osm. Otázkou je, kolik z nich je schopno založit hnízdo...
Niky1 píše:Admine,nevím proč je obsah Kavcai v citaci bílá bez textu,udělala jsem něco špadně?Děkuji.
Niky1: Ahoj, citace je pravděpodobně bílá z toho důvodu, že už tvoje citace jednu citaci v příspěvku obsahuje. Proto se to odlišilo. Ta bílá na pozadí je ale koukám dost nešikovná. Zkusím se na to podívat.
Admine děkuji,takhle by to nevadilo,ale nejdřív tam bylo jen bílé pole bez písma.Písmo se tam objevilo až později,tak jsem myslela,že jsi to už opravil.
Dnes mě docela vylekala polní.Vůbec jsem ji celé dopoledne neviděla,tak jsem několikrát zatřásla výplni a ticho.To už jsem začala být nervózní(za týden by měla mít dělnice)i když není právě u polních zvláštnosti nereagovat na to.A ona si tam opravdu byla tak potichounku bez reakce,protože za dalších několik málo hodin už zase lítala.
Dnes jsem viděla pouze zemní a ti buď posedávali na zemi po krátkém hledání nebo se cpali do země i když tam nebyla ani škvírka.
Nakonec jsem viděla takového,který hledal celkem solidně.Provedl hezký pamatovací let,ale nevrátil se ani po několika hodinách.Podařilo se mi najít dalšího,ten se i vrátil,ale přesto se choval nějak divně,netypicky. Takže zítra uvidím jak se bude chovat,hlavně aby se nevrátil i ten první. Normálně bych čekala den před dalším ubytováním,ale jelikož čas tlačí,ubytovala jsem toho druhého už po několika hodinách.
Dnes mě docela vylekala polní.Vůbec jsem ji celé dopoledne neviděla,tak jsem několikrát zatřásla výplni a ticho.To už jsem začala být nervózní(za týden by měla mít dělnice)i když není právě u polních zvláštnosti nereagovat na to.A ona si tam opravdu byla tak potichounku bez reakce,protože za dalších několik málo hodin už zase lítala.
Dnes jsem viděla pouze zemní a ti buď posedávali na zemi po krátkém hledání nebo se cpali do země i když tam nebyla ani škvírka.
Nakonec jsem viděla takového,který hledal celkem solidně.Provedl hezký pamatovací let,ale nevrátil se ani po několika hodinách.Podařilo se mi najít dalšího,ten se i vrátil,ale přesto se choval nějak divně,netypicky. Takže zítra uvidím jak se bude chovat,hlavně aby se nevrátil i ten první. Normálně bych čekala den před dalším ubytováním,ale jelikož čas tlačí,ubytovala jsem toho druhého už po několika hodinách.
Jo jo už nevybírám,je jich čímdál míň.Přesto jsem dnes 2 skalní zkusila ubytovat a nic, mezi tím během dne ještě 2 zemní...dost mi jich i frnklo před nosem /před síťkou/..víc se nachodím, ale poměr skalních a zemních teď skoro stejný/zemních ubývá/.
Celý den jsem neviděla včera usazenou..u nás hodně foukal ledovej vítr...už jsem byla celkem zoufalá/že bych za celý den ani jedinkrát nezahlédla pohyb.../ Večer v sedm jsem do vchodu dala mech a asi za půl hoďky se šla podívat a byla dírka vymetená. Já byla šťastná!Ale ani jednou přísahám ani náznak pohybu třeba kolem....nevím jak se jí to podařilo.Do dřevěnýho úlku jsem teď večer taky dala mech..třeba se nějaká zoufalka vrátí?..jednoho skalního jsem vůbec po ubytování neviděla vyletět...po 1.5 h kontrola a prázdno..a ten druhej..udělal 2 kolečka kolem úlku,pak pár větších kolem zahrady ,ale byla to slabota..
Celý den jsem neviděla včera usazenou..u nás hodně foukal ledovej vítr...už jsem byla celkem zoufalá/že bych za celý den ani jedinkrát nezahlédla pohyb.../ Večer v sedm jsem do vchodu dala mech a asi za půl hoďky se šla podívat a byla dírka vymetená. Já byla šťastná!Ale ani jednou přísahám ani náznak pohybu třeba kolem....nevím jak se jí to podařilo.Do dřevěnýho úlku jsem teď večer taky dala mech..třeba se nějaká zoufalka vrátí?..jednoho skalního jsem vůbec po ubytování neviděla vyletět...po 1.5 h kontrola a prázdno..a ten druhej..udělal 2 kolečka kolem úlku,pak pár větších kolem zahrady ,ale byla to slabota..