Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Dneska odpo asi poslední pokus..../ikdyž v chytré knížce píšou, že skalní až do konce května?/.Pořád špekuluju, proč se jim ta naše německá vila nelíbí.Snad ještě , že je celkem krátká trubka?.To je poslední pokus o úpravu. :?
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kavcao,příčin může být více,těžko říct co přesně jim nevyhovuje.Já jsem je třeba nikdy nemívala ve čmelínech s husím krkem a ubytovaly se také.Jestli jsi tam měla předtím jiné druhy pokusně,tak zkus pořádně vyvětrat otevřením víka.

Tak vypadá to prozatím,že ten včerejší s dvěma žlutými pruhy je ubytovaný.Jsem zvědavá jestli je to hájový nebo přeci jenom zemní. ;)
Měla bych jich tedy mít 7.
majla
Stálý člen
Stálý člen

Jak to čtu čas se nám krátí, taď ještě 14 dnů a pak se asi šance velmi sníží... Já jsem se snažil chytit co jsem viděl a co se hnulo. Nejvíce stále lítají zemní. V průběhu víkendu jsem měl pokusů několik. Dva zemní provedli docela pěkný pamatovací let takový ten kdy vylezou vzlétnou jen pár desítek cm od vchodu a na místě několik vteřin zírají a až pak začnou lítat kolem a kroužit. Jestli se některý vrátí nevím protože mi příjde úspěšnost u zemních letos nějaká menší. Večer jsem s obrovským štěstím chytil čmeláka rolního, ale dle syna co u čemlínu čekal se ani neohlídl. Když už nic tak snad se brzy dočkám dělniček u čmeláka úhorového, který stále lítá v úterý to bude 21dní, což se asi natáhne z důvodu studeného období, kdy lítal pro potravu minimálně o pár dnů navíc.
Radost mi dělají i skalní a zemní na odloučených stanovištích, kde zemní je 14dni a skalní 7 dní. A doma stále vidím lítat skalního do ptačí budky, je to zrovna opravdu hezký velký exemplář, nosí pyl o 106.

Pesimistický pohled je, že mám ještě volné 4 čmelíny a optimistický, že jen 2 které jsou cca 20km daleko.
Pokud se mi podaří ještě obsadit dva čemlíny doma, budu to považovat za úspěšnou sezónu a rozhodně se zatím nevzdávám.

Když vám opustí čmelák hnízdo (nebo prostě z neznámých důvodů zmizí) čistíte čmelín tzn odstraníte komůrku včetně džbánku na nektar atd?

Máte někdo čmelín kousek od zemědělského pole? Já mám dva cca do 10m a trochu napjatě čekám až začnou hnojit, protože mi ségra říkala, že když to postříkají tak ta chemie je cítit ještě několik dní. Naštěstí je tam obilí, takže na to snad nebudou čmeláci lítat, nejhorší by byla asi řepka.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Jo , když jsme u toho větrání...Všimla jsem si , že některé po vylétnutí něco vystříknou ze zadečku?..Jakože.."tady na to se ti můžu z vysoka.." :D
To je tak naštvaná?Je to nějaké značkování?,obrana?
Ale uklidňuju se, že jsem začala letos poprvé a ještě na poslední chvíli..Tak snad alespoň jednu zažiju fungovat až do konce.
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

majla píše:
Když vám opustí čmelák hnízdo (nebo prostě z neznámých důvodů zmizí) čistíte čmelín tzn odstraníte komůrku včetně džbánku na nektar atd?

Máte někdo čmelín kousek od zemědělského pole? Já mám dva cca do 10m a trochu napjatě čekám až začnou hnojit, protože mi ségra říkala, že když to postříkají tak ta chemie je cítit ještě několik dní. Naštěstí je tam obilí, takže na to snad nebudou čmeláci lítat, nejhorší by byla asi řepka.
Majla: Ahoj, já čmelín po opuštění původní budoucí matky kompletně vyčistím (včetně všech roztočů), ale hlavně nečistím husí krk! Vypozoroval jsem, že nové usazování je mnohem snadnější. Pan Čížek o tom někde něco napsal, pokud se nepletu. Jinak s řepkou mám velmi nepříjemné zkušenosti. Buď postřik řepky nebo postřik stromů někoho na zahradě mi zahubilo již několik čmeláčích rodin v posledních třech letech. Vždy u první generace dělnic, když matka svou nejtěžší práci odvedla. Je to nepříjemný pohled a mám pocit, že se to bude každý rok zhoršovat, pokud s tím někdo něco neudělá. :x

Chovatele včel musí být, myslím, o postřiku řepky informováni. Aspoň člověk vidí, co je to za svinstvo! :(

"Tolik pro lidstvo potřební čmeláci, jsou sami lidmi hubeni." :cry:
Naposledy upravil(a) Tomáš dne pon 02. kvě 2016 11:33:45, celkem upraveno 1 x.
Niky1
TOP člen
TOP člen

kavcaa píše:...Všimla jsem si , že některé po vylétnutí něco vystříknou ze zadečku?..Jakože.."tady na to se ti můžu z vysoka.." :D
Kavcao,tak nějak. :lol: Když čmelák vyletí a přitom se vyprázdní,nemá absolutně zájem.Také když se před vchodem začne upravovat,nevrátí se a neprovede ani pamatovací let.Ideální je,když vyleze a znovu částečně naleze přední části do vchodu,tak to se mu líbí moc.Nebo když vyleze a okamžitě se před vchodem chvíli vznáší jako by téměř stál ve vzduchu na místě. :)

Já už si naděje na další ubytování od zítřka nedělám,ale i tak jsem spokojena.

Majlo,už se těším na tvoje dělničky úhorového. :)
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Jinak letošní usazování jsem začal tak, že jsem upravil stelivo v jednom čmelíně na několik (4-5) komůrek, které simulovali myší komůrku. Úspěšnost velmi vysoká, než původní stelivo, které jsem jen naházel do čmelína, případně udělal jednu jedinou komůrku. Tak snad aspoň někomu se bude tato rada hodit. Budoucí matka minimálně jednu nalezne a podle mě se zvýší pravděpodobnost usazení. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tomáši,to je zajímavé,ale neumím si představit jak to má vypadat.Nemáš nějaké foto nebo nákres,obrázek?
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Jo to bych taky chtěla vidět.A kolik jim tam toho dáváte.Mám pocit, že v tom prostě bloudí jak bludičky.Když si vezmu , že jim v přírodě stačí pár peříček a sena v budce....Je náplň třeba jen uprostřed dna a nebo to máte celý vyplněný do 2/3? Mě se to zdá prostě moc.Už jsem něco ubrala,ale asi uberu ještě.Dělal jsem to podle tohodle/sjeďte až dolů na stránce/
http://www.hummelfreund.com/basteltipps ... elpension/

Ale to se mi teda vůbec neosvědčilo.

Já to sem prostě neumim vkládat.. :oops:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

majla píše:Když vám opustí čmelák hnízdo (nebo prostě z neznámých důvodů zmizí) čistíte čmelín tzn odstraníte komůrku včetně džbánku na nektar atd?

Pokud čmelák opustí hnízdo, odstraňuju komůrku s buňkou a džbánkem. Čmelín dále nečistím, trocha té čmeláčí vůně se zdá být pro čmeláky lákavější a čmelín se tak lépe osídluje. Alespoň má ten pocit... ;)

Bohužel pole s řepkou mám přímo za domem. Letos byl prováděn postřik na přelomu března a dubna. Potom po týdnu znovu. V den prvního postřiku mi zmizel můj první letošní zemní, létal asi 5 dní. No ale dokazujte, že to mělo souvislost... Když jsem se ptal traktoristy, co to je za přípravek, tak jen prohodil, že je to naprosto ekologicky šetrné a slabé. Proto se musí postřik po týdnu opakovat. No ale věřte tomu.... :?
Odpovědět