Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak to je paráda, že je radost alespoň u Vás.Já jsem dneska těžce frustrovaná.Dřevěný čmelín nic-pusto.Přitom jsem byla 100% přesvědčená, že se ta citronová usadí.Celý odpoledne koukám na hledací skalní,byly alespoň 4 za odpoledne a to jsem nehledala, 2 zemní jezdily kolem mně...a já čekala do večera, jestli se něco hne....
Navíc podzemní úlek, který jsem úspěšně osadila v sobotu je nezvykle bez pohybu.Od 15.30h mám mech v dírce a až dotěď tam je beze změny. :cry:
Alespoň , že ta moje zemní prvnička lítá.Za odpoledne jsem jí viděla 1x.Je tam 14 dní...a má chudák ten nejblbější úlek bez klapky...
Vašek

Niky1 píše:Vašku,blahopřeji k první dělničce. :) Měl jsi je brzy za 22 dní(lépe řečeno v termínu jak běžně bývají vylíhnuté),já je měla až za 27 dní i luční byli opožděni oproti normálu.
Díky moc, Niky! Měli jste chladné počasí, že to těm tvým trvalo déle?
Vašek

kavcaa píše:Tak to je paráda, že je radost alespoň u Vás.Já jsem dneska těžce frustrovaná.Dřevěný čmelín nic-pusto.Přitom jsem byla 100% přesvědčená, že se ta citronová usadí.Celý odpoledne koukám na hledací skalní,byly alespoň 4 za odpoledne a to jsem nehledala, 2 zemní jezdily kolem mně...a já čekala do večera, jestli se něco hne....
Navíc podzemní úlek, který jsem úspěšně osadila v sobotu je nezvykle bez pohybu.Od 15.30h mám mech v dírce a až dotěď tam je beze změny. :cry:
Alespoň , že ta moje zemní prvnička lítá.Za odpoledne jsem jí viděla 1x.Je tam 14 dní...a má chudák ten nejblbější úlek bez klapky...

To mě mrzí, nevrátí se ještě? Někde jsem četl, že může být pryč až tři dny... Každopádně pokud jste dnes viděla tolik hledaček, máte hodně slušnou šanci, že se Vám je podaří ještě do konce týdne ubytovat :-)
josef569
Nový člen
Nový člen

"KAVCAA"- díky za radu, teď to půjdu zkusit vyrobit a do konce sezony ještě vyzkouším.
domisek

Ahoj i my máme skvělé zprávy, dnes jsem jela na chatu zalít ve skleníku a pak honem kontrola čmeláků. No a co se nestalo, koukám, co za pidimouchu se to chce dostat do čmelína a ona první dělnička :D . Jsem opravdu netušila, že jsou tak malinké. Viděla jsem jen jednu, měla také problém jako Vaškova, takže jsem jí pomohla domů. Je to od čmeláka lučního. Ten ani nevím, jak se tam vyskytl, protože jsme donedávna byli přesvědčeni, že tam bydlí rolní. Jinak vím, že ještě není vyhráno, ale čmelín, který manžel udělal z prken a vycpali jsme ho slámou se srstí nšeho huskyho byl obdivuhodně rychle přijat. Zemní královna také stále létá. Dokonce, jsem v začátcích kdy už ale čmelíny byly osazeny viděla minimálně 3 čmeláky, kteří se chtěli nastěhovat samovolně. Ale to bude asi divný letošní rok, neb i budka vyvěšená 30.4.večer byla hned 31.4. ráno osídlena. Děkuji za tohle forum a za rady a rychlé odpovědi, když člověk potřebuje pomoci.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Vašku,vysvětluji si to právě hodně chladným počasím,stalo se mi to poprvé,aby se vylíhly tak pozdě.U polní by mě to tolik nepřekvapilo,ale u těchto dvou druhů je to nečekané. ;) Napřed jsem si myslela,že je to včasným ubytováním,ale jednou jsem už zemní měla ubytovanou koncem března a dělnice byly za 23 dní.Hlavně,že jsou,to je nejdůležitější. :D
Jsem zvědavá,kdy budou mít dělnice ty později ubytované. :?:

Kavcao,moc mě mrzí,že ti tam nezůstala ani jedna z těch dvou. :( Držím palce,aby se ještě nějaká hledající matka objevila. :) Mě se dnes motala kolem venkovních dveří polní a jak na potvoru jsem u sebe neměla síťku. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Domisku,blahopřeji to je až neskutečné jak se u vás ubytování daří.To je tam tolik čmeláku nebo máš prostě takové štěstí,nebo že by ta výstelka byla až tak lákavá?
domisek

Niky nevím čím to, čmeláků mi přijde normálně, ale je pravda, že je pozorně sleduji až tento rok :-) A asi jsme nejvíc zakytkovaná zahrada, takže se čmeláci možná jen snaží ubytovat se u zdroje :-) Ta výstelka myslím bude dobrá, dala jsem tu srst i na stromy pro ptáky a zmizela během dvou dnů. Ona huskouní srst hodně dobře izoluje a je měkounká a navíc smrdí zvířetem. No každopádně psa máme myši ne, takže to byl experiment, který naštěstí vyšel :-)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

domisek píše: No každopádně psa máme myši ne, takže to byl experiment, který naštěstí vyšel :-)
Náš labrador zrovna teď jak na potvoru nepustí ani chlup..v březnu jsem ty chlupy mohla prodávat!

Niky..mrkej :lol: ..tak alespoň tohle jsem se naučila :roll:
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Vašek píše:
To mě mrzí, nevrátí se ještě? Někde jsem četl, že může být pryč až tři dny...
Ještě doufám, že ta zemní třeba jen málo lítá, protože má jinou práci uvnitř a dneska najdu vchod čistej.To by mě hodně mrzelo, po usazení lítala jak dračice..Ona ani ta co bydlí v bezklapkovým úlku moc nelítá.Za včerejší odpoledne opravu jednou dovnitř a pak už taky nic.
Odpovědět