Chov čmeláků v roce 2016
Já se snažím chodit do parku každý den, vždy minimálně jednu zemní chytím, nemají však zájem se ubytovat. Už si říkám, je konec sezony, nechoď tam, pořád ale někde v hlavě slyším našeptávače, co když právě ta následující se ujme. Dnes se mi podařilo chytit rolního. Po hodině čekání u čmelína jsem to vzdal, takže nevím, zda projevil o něj zájem. Uvidíme zítra. Jinak dělnice u 2 zemní pracují. V nejbližších dnech by se měly objevit dělnice u rolního.
Zdravím všechny čmeloblázny Už několikrát jsem si četl diskuse na tomto foru. Jsem také začátečník a moc zkušeností nemám i když čmeldama částečně prověřen Takže každá nová informace je pro mě zajímavá. Začal jsem před měsícem vlastními silami sestaveným čmelínem, ne zrovna dokonalím a už mám třetí snad lepší. Ten první poněkolikáté osiřel. Druhý obydlen 1.kvě. zemní, která pravidelně létá Ten třetí obydlen dnes, vlastně už včera. Ale se zážitkem jako podle příruček. Odchyt nedaleko ůlku, zřejmě rokytový. ještě s jistotou nerozlišuji. Dvě minutky po odchytu přemístěna injekční stříkačkou do ůlku. Potom bez uzavřeného vchodu čekání asi 20 min. s líným výlezem a asi 15 vteřinovým pamatovákem, vzápětí odlet na 2 metry vzdálenou hluchavku pro něco dobrého a postupné oddalování. zhruba za 30 min. nenápadný průlet kolem hnízda, přistání na nedaleké malině s ochutnáním dvou květů a vzápětí bez váhání prakticky přímí vlet do ubytovny Pak už nevím, musel jsem do práce. Zážitek hezkej Taky jsem si myslel, že už je pozdě na ubytování. Tímto Všem co ještě nemají plné ubytovny přeji něco podobného s další nadějí
No už jsem o tom přemýšlela.Ale je to v zemi květináč /menší umělá hmota s vystýlkou, pak výrazně větší terakotový.Husí krk vede na povrch mezi kameny.Je to krásný estetický dílo/můj první pokus o čmelín/.Nasadit klapku by znamenalo rozebrat horní kameny...To by ještě šlo, až přestane létat matka/ta by si na změnu asi nezvykla? nebo nevím/.Ale problém vidím i v tom, že s klapkou to nebude větrat.Ten umělohm.květináč má teda v obráceným dně několik děr/tak jak to bývá u těhle květináčů/ ale nevím, jestli by to stačilo.Nakonec jsem se rozhodla, že to nechám tak.Nevím kdo tu psal někdy koncem zimy, že má doma starý čmelín, přikrytý dlaždicí, bez klapky na betoně a celý roky to funguje..bez škůdců a proto ho tak nechává.Niky1 píše:Kavcao,a nemáš možnost tam tu klapku přeinstalovat z neobsazeného čmelínu?
Trochu tomu pomůžu, že jim vchod budu obkládat levandulí nebo mátou, abych překryla jejich vůni...Zemním se evidentně moc líbí podzemní úlky z květináčů..ty mi obsazovaly hned a s chutí/ buď jim voní ta hlína a květináč nebo jsem myslela i na vlhkost, kterou tam asi hned od začátku mají?/ .Každopádně příští rok to víc vychytám, ale tyhle dva podzemní úlky budu využívat asi dál, doplním větrání a klapku.
Dneska jsem mimo.Od zítřka má pršet.Pořád doufám, že ta druhá zemní s klapkou, si třeba dává 2 denní pauzy nelétání.Byla to obří a krásně odhodlaná macajda.
Jo a na rododendronu se pase celá čmeláčí společnost.Povězte, co je to za druh..velikej, celej černej jako skalní, ale prdelka místo červený bílá ?
Jo to znám,až jsem se zamýšlela nad tím, co se to se mnou děje Včera jsem "konečně" nepotkala jedinou hledačku a vypadá to, že má dušička pokoj.Už mi to bylo až trapný...manželovi jsem se omlouvala stylem.."to je stejný , jako na rybách , taky se sedí, zírá se na vodu a čeká se, jestli něco bude " ..josef569 píše: Už si říkám, je konec sezony, nechoď tam, pořád ale někde v hlavě slyším našeptávače, co když právě ta následující se ujme.
Šábo,blahopřeji k pozdnímu ubytování pak dej vědět jak budou dělničky.Rokytového poznáš snadno,hnědá hruď a bílý zadek.
Kavcao,podle všeho by to mohly být dělnice rokytového. Ale nejsem si jistá,před několika roky mi tu také takové běhaly po zahradě.
Máš pravdu s tou klapkou by to byl letos problém.Třeba ta matka v druhém čmelínu je,mě také občas klamaly jako že tam nejsou a přesto tam byly.
Kavcao,podle všeho by to mohly být dělnice rokytového. Ale nejsem si jistá,před několika roky mi tu také takové běhaly po zahradě.
Máš pravdu s tou klapkou by to byl letos problém.Třeba ta matka v druhém čmelínu je,mě také občas klamaly jako že tam nejsou a přesto tam byly.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím přátelé! Člověk je tři dny pryč a tady se dějí věci.... Niky, to je finiš sezony jak má být! Gratuluju všem k úspěchům, neúspěchů je mi moc líto. Bohužel chov čmeláků je takový... Dokud nevyletí nové královny, nemáme nic jisté
Vrátil jsem se domů v noci, tak přes den budu dělat inventuru. Každopádně se skalním je asi definitivně konec, čtyři dny bez nějakého pobybu na česně. A to už je moc.... Luční jsou snad ok, dělnice létají. Našel jsem však před čmelínem jednu mrtvou dělnici. Navíc včera zemědělci opět stříkali řepku Jak to vypadá se zemním a zahradním musím zjistit.
Vrátil jsem se domů v noci, tak přes den budu dělat inventuru. Každopádně se skalním je asi definitivně konec, čtyři dny bez nějakého pobybu na česně. A to už je moc.... Luční jsou snad ok, dělnice létají. Našel jsem však před čmelínem jednu mrtvou dělnici. Navíc včera zemědělci opět stříkali řepku Jak to vypadá se zemním a zahradním musím zjistit.
Nevím, nevím, píšete , že dělnice jsou menší, tohle byl kapitální kousek.Jako obrovská skalní ,jen bílej zadek.Koukala jsem na ní a měla jí pod nosem celkem dlouho, nenechaly se vůbec při večeři rušit.Niky1 píše: Kavcao,podle všeho by to mohly být dělnice rokytového. Ale nejsem si jistá,před několika roky mi tu také takové běhaly po zahradě.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Řeči o léčebně pro duševně choré slýchávám od rodiny poslední roky každé jaro ... Ale pak sledovat a fotit si malé čmeláčky, tak to by jim šlo...kavcaa píše:Ještě to tedy odpoledne pojedu zkusit../jestli už to není na léčbu/..všechno jde stranou
kavcaa píše:Povězte, co je to za druh..velikej, celej černej jako skalní, ale prdelka místo červený bílá ?
možná nějaká návštěva z Kanárských ostrovů
- Přílohy
-
- bombus canariensis.jpg
- (43.55 KiB) Zatím ještě nestaženo