Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
ned 20. kvě 2018 12:19:22
Honzo,u těch převzatých by to mohlo znamenat,že byla vajíčka nakladena mezi 25. až 28. dubnem. ;)
Teoreticky ano, ale klidně to mohlo být i o dost dříve. "Zateplovačka" byla usazená stejně s luční a té to trvalo do dělnic 34 dní. Standartní dobu vývoje letos sleduji až od půle dubna. K tomu ještě soupeření s možnou vracející se matkou a následný osudový souboj 6.5. Tady bych si tipl, že možná pár dní létaly obě matky. Dělnice začaly létat až po mém zásahu 17.5. Celé se to opozdilo. Během nějakých 42 dní tam působily 3 matky. Snad už bude všem komplikacím konec. :?

Jinak jsem na rododenronu zahlédl dělnici tmavé zahradní, byla stejně zbarvená jako matka. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1
TOP člen
TOP člen

Honza napsal:
Honza79 píše:
ned 20. kvě 2018 12:49:02
Jinak jsem na rododenronu zahlédl dělnici tmavé zahradní, byla stejně zbarvená jako matka. ;)
Tak to je super,nádherná :D .Už rozkvetl náprstník a čistec velkokvětý a já jen se smutkem vzpomínám kolik zahradních běžných i tmavých forem se před zhruba 10seti roky na nich krmilo,teď ani jeden :cry: .Přestože na zahradě letos sbíraly pyl nejméně dvě matky zahradního,neviděla jsem ani jednu dělnici. :( Jen tiše doufám,že se to snad v příštích rocích alespoň trochu spraví. :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
ned 20. kvě 2018 14:14:59
Tak to je super,nádherná :D .Už rozkvetl náprstník a čistec velkokvětý a já jen se smutkem vzpomínám kolik zahradních běžných i tmavých forem se před zhruba 10seti roky na nich krmilo,teď ani jeden :cry: .Přestože na zahradě letos sbíraly pyl nejméně dvě matky zahradního,neviděla jsem ani jednu dělnici. :( Jen tiše doufám,že se to snad v příštích rocích alespoň trochu spraví. :)

No tak u nás se zahradním celkem daří a i když to letos s usazením nevyšlo, tak věřím, že příští rok zase nějaké ubytuju. Mě mrzí, že ty skalní nějak ubývají. Tak si toho letošního vážím nejvíce.
RX007

kaos píše:
sob 19. kvě 2018 18:48:55
Tak asi jsem vyfasoval pro letos černého petra od eljerryho pro začátečníka smolaře. Druhá rolní po tom deštivém dnu vůbec nelétala. Dva dny jsem sledoval mnoho rolních matek na rododendronu ale žádná ne a ne vleťet do úlu. Včera v noci jsem dal do chodby kamínek. Celý den nic. No podíval jsem se do úlku a samozřejmě prázdný.

Alespoň mi udělalo radost, že jsem viděl na rododendronu zahradní. V mé lokalitě letos první.
Jsem na tom stejně, skoro tři týdny létal lesní, po dvou dešťivých dnech žádný pohyb kamínku, tak jsem třetí den kouknul dovnitř a nic. Stejně jako loni u dvou čmelínů. Asi začátečnická daň. Skalní je naštěstí pořad činorodý, tak jsem si snad tu smůlu už vybral.
Říkám si jestli není lepší začít včelařit...
Niky1
TOP člen
TOP člen

To je mi líto :( a navíc ještě lesní v době kdy se začínají líhnout dělnice. :cry:
kaos
TOP člen
TOP člen

RX007 píše: Jsem na tom stejně, skoro tři týdny létal lesní, po dvou dešťivých dnech žádný pohyb kamínku, tak jsem třetí den kouknul dovnitř a nic. Stejně jako loni u dvou čmelínů. Asi začátečnická daň. Skalní je naštěstí pořad činorodý, tak jsem si snad tu smůlu už vybral.
Já jsem se z toho poučil, že příští rok se nebudu radovat ze zaměřovacích tanců, z usazení, ale až z toho, když vylezou dělnice a královna zůstane v bezpečí uvnitř za klapkou. A tedy u mě, to byla naštěstí jen rolní, ale přijít o lesní to už je tedy pořádný pech, tu jsem u nás například ještě vůbec neviděl :-(
Honza79 píše:
ned 20. kvě 2018 18:10:39
No tak u nás se zahradním celkem daří a i když to letos s usazením nevyšlo, tak věřím, že příští rok zase nějaké ubytuju. Mě mrzí, že ty skalní nějak ubývají. Tak si toho letošního vážím nejvíce.
Asi to není jen problém tvé lokality, jsme od sebe poměrně blízko a potvrzuji, že u mě skalní taky prakticky není. O to více mě mrzí, že ta co zaměřila a pak se do úlku jednou vrátila se pak už neukázala, protože bohužel jsem letos neviděl ani žádnou matku se krmit. :-(
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

RX007 píše:
ned 20. kvě 2018 22:50:28
Jsem na tom stejně, skoro tři týdny létal lesní, po dvou dešťivých dnech žádný pohyb kamínku, tak jsem třetí den kouknul dovnitř a nic. Stejně jako loni u dvou čmelínů. Asi začátečnická daň. Skalní je naštěstí pořad činorodý, tak jsem si snad tu smůlu už vybral.
To je mi líto, vím jak se cítíš. Obzvlášť, když přijdeš o nějaký vzácnější druh. Ale doufám, že Tě to neodradí. Včelaření je krásní záliba, ale je s tím také dost starostí a bohužel přináší i smutné chvilky, např. nucená likvidace včelstev při morové nákaze.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
pon 21. kvě 2018 8:17:24
Asi to není jen problém tvé lokality, jsme od sebe poměrně blízko a potvrzuji, že u mě skalní taky prakticky není. O to více mě mrzí, že ta co zaměřila a pak se do úlku jednou vrátila se pak už neukázala, protože bohužel jsem letos neviděl ani žádnou matku se krmit. :-(
Je vidět, že rozšíření jednotlivých druhů není plošné. Konkrétně skalní jsou v našem kraji, poměrně vzácní. Psal jsem to už před několika lety. Když se mi podaří skalní odchovat, je následující rok logicky lepší. Vždy nějaký ten navrátilec a celkově jsou vidět více. Loni se odchov skalních nepovedl a letos jsem královnu málem ani neodchytl. Měl jsem celkem štěstí. Tak budu rád, když se o skalní budeme přednostně snažit. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Jinak Kaosi, měl jsi otázku na druhou generaci u lučních. Bohužel, u tohoto druhu snad nebyla nikdy pozorována. Přitom by se určitě nabízela. Nové královny vylétnou v průběhu června, ale po zbytek léta většinou nejsou vidět, natož pak dělnice. Zahradní a snad rokytový za určitých podmínek dovede 2x během roku zahnízdit. Loni se mi podařilo poprvé rozjet 2. generaci u zahradních, ale nakonec hnízdo sláblo až zmizelo úplně. Každopádně, bylo pěkné sledovat zahradní ještě v průběhu srpna... ;)
Odpovědět