Takže se teď můžeme těšit na nové matky.
Majlo,a co ty?Podařilo se ti ty skalní přestěhovat a zbavit je zavíječů nebo už bylo pozdě na záchranu?
Tak už jsem třem bloudícím pomohl stříkačkou...Niky1 píše:Honzo,skvělé![]()
Možná,že bys raději mohl ty létající kolem dát do čmelínu pomocí stříkačky,pokud budeš mít čas.Každá dělnička se počítá.
Takže se teď můžeme těšit na nové matky.
Marku, koukám, že se skalním taky dobře vede. To je skvělé.marek972 píše: Pri velkem vedru se mi osvedcilo vyhodit plexisklo a mam na nej jen jemnou sitku, kterou castecne prikryju strechou.
JJ, jsem taky velmi rad ze je hnizdo silne - na muj prvni pokus to neni spatneHonza79 píše:Marku, koukám, že se skalním taky dobře vede. To je skvělé.marek972 píše: Pri velkem vedru se mi osvedcilo vyhodit plexisklo a mam na nej jen jemnou sitku, kterou castecne prikryju strechou.S tou síťkou přes celý čmelín to je asi nejlepší možnost, jak zajistit pořádné větrání. Používal jsem ji dříve, když jsem měl čmelíny z dutého pařezu nebo kmene. Přes strop jemná síťka a jen otočná stříška. Větrání se dalo regulovat a vstupu škůdců od stropu bylo taky zamezeno.
Tak to opravdu říci nedokážu, snad někdo, kdo chová čmeláky laboratorně. Nových královen může být až kolem 40 - 50 kousků, záleží na síle hnízda. První samci se líhnou o něco dříve než královny. Stárnoucí matka a silné dělnice pak mohou klást další samčí vajíčka. Ve finále tak asi bude samců o něco více než nových královen.marek972 píše:JJ, jsem taky velmi rad ze je hnizdo silne - na muj prvni pokus to neni spatneDnes jsem zahlednul opet jednoho samecka - nemas predstavu kolik samecku byva na jedno hnizdo?
Jinak na noc vracim plexisklo i pri velkych vederech stejne - mam porad strach ze zavijece ze se tam dostane...