Niky1 píše: ↑sob 26. kvě 2018 7:47:43
Mě se na zahradě včera objevily 3 zvlášť obří matky a objevují se tak téměř každý rok rok vždy několik kusů najednou.

Na nové matky je příliš brzo,tak by mě zajímalo co jsou zač,na bludičky to také vůbec nevypadá.Tak mě napadlo,zda by bylo možné,že jsou to matky z dodávaných velkých hnízd zemědělcům

Jsou opravdu vzhledově nádherné a zdá se mi,že o trošičku větší než běžné matky zemních.Jednoho roku jsem jednu jen tak ze zvědavosti dala na chvíli do úlku,samozřejmě o ubytování neměla zájem.
No to jsme zpátky u těch druhých generací

, když jsem tehdy pátral tak právě zemní má druhé generace zdokumentované dobře, někde na jihu Francie a na Krétě. Takže pokud by matky z laboratorních úlů vyletěly, touhle dobou by určitě mohly ještě chtít zakládat hnízdo. Bývalá kolegyně z práce si koupila nějaké zemní z Polska a i když mi to nevěří, tak podle toho jak to popisuje, tipuji, že se jí už každým dnem vylíhnou královny. Zajímalo by mě ale, kde najdou partnery k páření? Jedině snad ze stejného hnízda. Pak je otázka jestli takové čmeláky usazovat, pokud by byli z troubska tak určitě ano, pokud by to byli ale nějací vyšlechtění mutanti, tak tam bych se bál to šířit dál. Ale oni to o sobě asi neřeknou, odkud jsou