Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi dík,alespoň už v tom mám celkem jasno :) .Ovšem možná to ani nevylučuje to,že nějaká z posledních matek,když už je dělnic minimum nezaloží své dílo tam. ;) :?:
kaos
TOP člen
TOP člen

Niky1 píše:
čtv 24. kvě 2018 10:18:32
Kaosi dík,alespoň už v tom mám celkem jasno :) .Ovšem možná to ani nevylučuje to,že nějaká z posledních matek,když už je dělnic minimum nezaloží své dílo tam. ;) :?:
To myslím, že se určitě nevylučuje, zvlášť, když se některé nové matky vracejí do starého hnízda i po přezimování :-)
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak koukám, že se nám to tu pěkně rozjelo na téma druhá generace.... Alespoň máme informace z více zdrojů. Díky Kaosi za bádání. Letos je teplé jaro a všechno jde rychle... Každopádně neobsazené čmelíny ještě uklízet nebudu. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Zrovna jsem se dívala na fa na německou skupinu a v jedné části Německa má Stefi už samečky skalního :shock: .I když je to asi výjimka,přesto.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Honzo úlky neuklízej :) Ondřej Herzog zvažuje vytvořit databázi zkušených chovatelů co mají volné úlky pro případ, že by někde bylo hnízdo (asi půjde nejčastěji o rolní), kde překáží a než by ho vlastník zlikvidoval, tak bychom se mohli pokusit o přestěhování, když to nebude daleko pro nás a ne zas tak blízko, aby se dělničky vracely na původní lokaci... Pokud Vás je s volnými úlky více a jste ochotni případně pro hnízdo zaject a přestěhovat... Někdo navštěvuje víc FB a někdo zabrousí sem, či kdyby se na Ondru někdo obrátil s žádostí o přestěhování tak by Vás mohl oslovit. Nabídka dává naději, že zvítězí chovatel a ne biolit, kdyžtak písněte Ondrovi na jeho FB stránky, že máte volné úlky a až kam jste ochotni případně pro čmeldy zaject ... Chce to ale zkušené chovatele, kteří zvládnou přestěhovat rozvinutou kolonii mnohdy z obtížných míst.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Karel píše:
čtv 24. kvě 2018 18:51:02
Ahoj Honzo úlky neuklízej :) Ondřej Herzog zvažuje vytvořit databázi zkušených chovatelů co mají volné úlky pro případ, že by někde bylo hnízdo (asi půjde nejčastěji o rolní), kde překáží a než by ho vlastník zlikvidoval, tak bychom se mohli pokusit o přestěhování, když to nebude daleko pro nás a ne zas tak blízko, aby se dělničky vracely na původní lokaci... Pokud Vás je s volnými úlky více a jste ochotni případně pro hnízdo zaject a přestěhovat... Někdo navštěvuje víc FB a někdo zabrousí sem, či kdyby se na Ondru někdo obrátil s žádostí o přestěhování tak by Vás mohl oslovit. Nabídka dává naději, že zvítězí chovatel a ne biolit, kdyžtak písněte Ondrovi na jeho FB stránky, že máte volné úlky a až kam jste ochotni případně pro čmeldy zaject ... Chce to ale zkušené chovatele, kteří zvládnou přestěhovat rozvinutou kolonii mnohdy z obtížných míst.
Ahoj Karle, ano vím o tom. Na FB taky chodím. Dva volné úly jsou k dispozici. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Mě se na zahradě včera objevily 3 zvlášť obří matky a objevují se tak téměř každý rok rok vždy několik kusů najednou. ;) Na nové matky je příliš brzo,tak by mě zajímalo co jsou zač,na bludičky to také vůbec nevypadá.Tak mě napadlo,zda by bylo možné,že jsou to matky z dodávaných velkých hnízd zemědělcům :?: :?: Jsou opravdu vzhledově nádherné a zdá se mi,že o trošičku větší než běžné matky zemních.Jednoho roku jsem jednu jen tak ze zvědavosti dala na chvíli do úlku,samozřejmě o ubytování neměla zájem.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak snad jsem připraven odolávat nájezdům chtivých parazitů. ;)

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/O ... _parazity/
kaos
TOP člen
TOP člen

Niky1 píše:
sob 26. kvě 2018 7:47:43
Mě se na zahradě včera objevily 3 zvlášť obří matky a objevují se tak téměř každý rok rok vždy několik kusů najednou. ;) Na nové matky je příliš brzo,tak by mě zajímalo co jsou zač,na bludičky to také vůbec nevypadá.Tak mě napadlo,zda by bylo možné,že jsou to matky z dodávaných velkých hnízd zemědělcům :?: :?: Jsou opravdu vzhledově nádherné a zdá se mi,že o trošičku větší než běžné matky zemních.Jednoho roku jsem jednu jen tak ze zvědavosti dala na chvíli do úlku,samozřejmě o ubytování neměla zájem.
No to jsme zpátky u těch druhých generací :D, když jsem tehdy pátral tak právě zemní má druhé generace zdokumentované dobře, někde na jihu Francie a na Krétě. Takže pokud by matky z laboratorních úlů vyletěly, touhle dobou by určitě mohly ještě chtít zakládat hnízdo. Bývalá kolegyně z práce si koupila nějaké zemní z Polska a i když mi to nevěří, tak podle toho jak to popisuje, tipuji, že se jí už každým dnem vylíhnou královny. Zajímalo by mě ale, kde najdou partnery k páření? Jedině snad ze stejného hnízda. Pak je otázka jestli takové čmeláky usazovat, pokud by byli z troubska tak určitě ano, pokud by to byli ale nějací vyšlechtění mutanti, tak tam bych se bál to šířit dál. Ale oni to o sobě asi neřeknou, odkud jsou :D
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
sob 26. kvě 2018 10:08:21
Bývalá kolegyně z práce si koupila nějaké zemní z Polska a i když mi to nevěří, tak podle toho jak to popisuje, tipuji, že se jí už každým dnem vylíhnou královny. Zajímalo by mě ale, kde najdou partnery k páření? Jedině snad ze stejného hnízda. Pak je otázka jestli takové čmeláky usazovat, pokud by byli z troubska tak určitě ano, pokud by to byli ale nějací vyšlechtění mutanti, tak tam bych se bál to šířit dál. Ale oni to o sobě asi neřeknou, odkud jsou :D
Ty mutanti, to je zlo. :( Úžasná věc pro velké skleníky, ale jak se dostanou do volné přírody bude zle. Ostatní druhy postupně vytlačí a zbyde tady jeden dominatní druh přešlechtěného zemního. To si bohužel někteří lidé neuvědomují nebo ani nechtějí uvědomit...Když už čmeláky z laboratoře, tak jedině z Troubska. Jinou možnost v ČR momentálně nevidím. Snad se lidé se zájmem o čmeláky naučí usídlit si vlastí královnu, vždyť to patří k nejadrenalinovějším částem chovu. A mě osobně by to určitě chybělo... ;)
Odpovědět