Chov čmeláků v roce 2018
To myslím, že se určitě nevylučuje, zvlášť, když se některé nové matky vracejí do starého hnízda i po přezimování
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak koukám, že se nám to tu pěkně rozjelo na téma druhá generace.... Alespoň máme informace z více zdrojů. Díky Kaosi za bádání. Letos je teplé jaro a všechno jde rychle... Každopádně neobsazené čmelíny ještě uklízet nebudu.
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Honzo úlky neuklízej Ondřej Herzog zvažuje vytvořit databázi zkušených chovatelů co mají volné úlky pro případ, že by někde bylo hnízdo (asi půjde nejčastěji o rolní), kde překáží a než by ho vlastník zlikvidoval, tak bychom se mohli pokusit o přestěhování, když to nebude daleko pro nás a ne zas tak blízko, aby se dělničky vracely na původní lokaci... Pokud Vás je s volnými úlky více a jste ochotni případně pro hnízdo zaject a přestěhovat... Někdo navštěvuje víc FB a někdo zabrousí sem, či kdyby se na Ondru někdo obrátil s žádostí o přestěhování tak by Vás mohl oslovit. Nabídka dává naději, že zvítězí chovatel a ne biolit, kdyžtak písněte Ondrovi na jeho FB stránky, že máte volné úlky a až kam jste ochotni případně pro čmeldy zaject ... Chce to ale zkušené chovatele, kteří zvládnou přestěhovat rozvinutou kolonii mnohdy z obtížných míst.
- Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.
- Jak se mi to daří a nedaří v komentované fotodatabázi zde: https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/
Primum non nocere
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Karle, ano vím o tom. Na FB taky chodím. Dva volné úly jsou k dispozici.Karel píše: ↑čtv 24. kvě 2018 18:51:02Ahoj Honzo úlky neuklízej Ondřej Herzog zvažuje vytvořit databázi zkušených chovatelů co mají volné úlky pro případ, že by někde bylo hnízdo (asi půjde nejčastěji o rolní), kde překáží a než by ho vlastník zlikvidoval, tak bychom se mohli pokusit o přestěhování, když to nebude daleko pro nás a ne zas tak blízko, aby se dělničky vracely na původní lokaci... Pokud Vás je s volnými úlky více a jste ochotni případně pro hnízdo zaject a přestěhovat... Někdo navštěvuje víc FB a někdo zabrousí sem, či kdyby se na Ondru někdo obrátil s žádostí o přestěhování tak by Vás mohl oslovit. Nabídka dává naději, že zvítězí chovatel a ne biolit, kdyžtak písněte Ondrovi na jeho FB stránky, že máte volné úlky a až kam jste ochotni případně pro čmeldy zaject ... Chce to ale zkušené chovatele, kteří zvládnou přestěhovat rozvinutou kolonii mnohdy z obtížných míst.
Mě se na zahradě včera objevily 3 zvlášť obří matky a objevují se tak téměř každý rok rok vždy několik kusů najednou. Na nové matky je příliš brzo,tak by mě zajímalo co jsou zač,na bludičky to také vůbec nevypadá.Tak mě napadlo,zda by bylo možné,že jsou to matky z dodávaných velkých hnízd zemědělcům Jsou opravdu vzhledově nádherné a zdá se mi,že o trošičku větší než běžné matky zemních.Jednoho roku jsem jednu jen tak ze zvědavosti dala na chvíli do úlku,samozřejmě o ubytování neměla zájem.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak snad jsem připraven odolávat nájezdům chtivých parazitů.
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/O ... _parazity/
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/O ... _parazity/
No to jsme zpátky u těch druhých generací , když jsem tehdy pátral tak právě zemní má druhé generace zdokumentované dobře, někde na jihu Francie a na Krétě. Takže pokud by matky z laboratorních úlů vyletěly, touhle dobou by určitě mohly ještě chtít zakládat hnízdo. Bývalá kolegyně z práce si koupila nějaké zemní z Polska a i když mi to nevěří, tak podle toho jak to popisuje, tipuji, že se jí už každým dnem vylíhnou královny. Zajímalo by mě ale, kde najdou partnery k páření? Jedině snad ze stejného hnízda. Pak je otázka jestli takové čmeláky usazovat, pokud by byli z troubska tak určitě ano, pokud by to byli ale nějací vyšlechtění mutanti, tak tam bych se bál to šířit dál. Ale oni to o sobě asi neřeknou, odkud jsouNiky1 píše: ↑sob 26. kvě 2018 7:47:43Mě se na zahradě včera objevily 3 zvlášť obří matky a objevují se tak téměř každý rok rok vždy několik kusů najednou. Na nové matky je příliš brzo,tak by mě zajímalo co jsou zač,na bludičky to také vůbec nevypadá.Tak mě napadlo,zda by bylo možné,že jsou to matky z dodávaných velkých hnízd zemědělcům Jsou opravdu vzhledově nádherné a zdá se mi,že o trošičku větší než běžné matky zemních.Jednoho roku jsem jednu jen tak ze zvědavosti dala na chvíli do úlku,samozřejmě o ubytování neměla zájem.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Ty mutanti, to je zlo. Úžasná věc pro velké skleníky, ale jak se dostanou do volné přírody bude zle. Ostatní druhy postupně vytlačí a zbyde tady jeden dominatní druh přešlechtěného zemního. To si bohužel někteří lidé neuvědomují nebo ani nechtějí uvědomit...Když už čmeláky z laboratoře, tak jedině z Troubska. Jinou možnost v ČR momentálně nevidím. Snad se lidé se zájmem o čmeláky naučí usídlit si vlastí královnu, vždyť to patří k nejadrenalinovějším částem chovu. A mě osobně by to určitě chybělo...kaos píše: ↑sob 26. kvě 2018 10:08:21Bývalá kolegyně z práce si koupila nějaké zemní z Polska a i když mi to nevěří, tak podle toho jak to popisuje, tipuji, že se jí už každým dnem vylíhnou královny. Zajímalo by mě ale, kde najdou partnery k páření? Jedině snad ze stejného hnízda. Pak je otázka jestli takové čmeláky usazovat, pokud by byli z troubska tak určitě ano, pokud by to byli ale nějací vyšlechtění mutanti, tak tam bych se bál to šířit dál. Ale oni to o sobě asi neřeknou, odkud jsou