Jansi,jak to dopadlo,vzpamatovala se?Tady na tom videu je také matka při páření netečná. https://www.youtube.com/watch?v=Ly210NAXmVw
Mě také dnes ze čmelínu vylezla taková hodně dlouhá matka,byla hodně slabá a měla nějak vylysalé černé chlupy za dolním žlutým pruhem.Tak nevím co je toho příčinou a stará matka to asi určitě není.Mohla by to být ta co vylezla tehdy v tom extrémním vedru ještě nevybarvená,ona totiž i potom co se vybarvila nemohla létat,občas vylezla před vchod a zase se vrátila.
Chov čmeláků v roce 2016
Vrátil jsem se asi za 5 hodin,matka skoro bez života,nedalo mi to a rozebral jsem čmelín,už tam nikdo nelítal,jedna dělnice byla v hnízdě,možná se neměla jak dostat ven,ta pak uletěla,jinak hnízdo prázdné.Jsou tam vidět housenky zavíječe,asi 1 cm,takže asi ne moc dlouho,hnízdo celkem slušné,královny pryč,nějaké jsem viděl už dřív, šlo to na oheň.Spodek hnízda ,na levé straně, totálně mokrý,možná na tom má podíl i spodní voda.https://youtu.be/N6hNcnfA_MY
Jansi,to asi nemáš v dřevěném čmelínu,nebo ano?
Já jsem se rozhodla pro příští sezónu ubytovat matky jen v silnostěnných dřevěných.Ale vše je možná jen o přiměřeném větrání. Podívejte co vytvořili čmeláci z Bipolu ve čmelínu z plastu https://www.youtube.com/watch?v=W2-sQwC ... t&index=62 ,ale nevím jestli bylo to plastové víko odebráno od začátku rozvoje hnízda?
Já jsem se rozhodla pro příští sezónu ubytovat matky jen v silnostěnných dřevěných.Ale vše je možná jen o přiměřeném větrání. Podívejte co vytvořili čmeláci z Bipolu ve čmelínu z plastu https://www.youtube.com/watch?v=W2-sQwC ... t&index=62 ,ale nevím jestli bylo to plastové víko odebráno od začátku rozvoje hnízda?
Byl to zakopaný plastový,uříznutý 10L kanystr,rozdělený napůl dřevěnou přepážkou,v té druhé části matka uhynula a byla tam plíseň,hadrou jsem tam občas vysál vodu,a ke konci jsem nechal otevřenou klapku aby to líp větralo,patrně se tudy dostal zavíječ a housenky přelezly přes přepážku vedle do hnízda,byly v obou částech,ještě že to bylo až hnízdo končilo,je vidět že toho moc nesežraly,buňky byly celkem netknuté.Napadlo mě že by na dně mohlo být síto (plast,kov),tím by bylo hnízdo o něco výše a v suchu,asi i do dřevěného,je to vidět na dalším videjku které se načte na tom tvém odkazu.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím přátelé, po týdnu jsem zase tu a s radostí čtu, že si většinou i přes potíže se zavíječem užíváte úspěchu. Vašku, pokud příště odjedeš na více dní, pokus se svěřit kontrolu čmelínu někomu z rodiny, známému, sousedce.... Nechat otevřenou klapku, to není bezpečné. Zavíječi stačí málo. Je to škoda, když je pak pro pár dní znehodnocena několikaměsíční práce a snažení.
Já jsem teď na týden svěřil po krátkém zaškolení péči o skalní tchánovi s tchýní. Zvládli to na výbornou. Nové matky prý létaly v hojném počtu. Hnízdo ještě posílilo. Když zaklepete na čmelín, uvnitř to hučí více jak před týdnem.
Jinak jsem trávil pár dní v Krkonoších, kde jse se zaměřil i na pozorování čmeláků. Musím říci, že na horských lukách v nadmořské výšce 800 - 1200 m jsem objevil doslova čmeláčí ráj. Viděl jsem na pastvě spoustu rolních, lučních, skalních, lesních. Taky jedince, které si netroufám jen tak identifikovat. Mám i nějaké fotky. Až je zpracuju, bude to dobré téma k diskuzi na dlouhé zimní večery...
Já jsem teď na týden svěřil po krátkém zaškolení péči o skalní tchánovi s tchýní. Zvládli to na výbornou. Nové matky prý létaly v hojném počtu. Hnízdo ještě posílilo. Když zaklepete na čmelín, uvnitř to hučí více jak před týdnem.
Jinak jsem trávil pár dní v Krkonoších, kde jse se zaměřil i na pozorování čmeláků. Musím říci, že na horských lukách v nadmořské výšce 800 - 1200 m jsem objevil doslova čmeláčí ráj. Viděl jsem na pastvě spoustu rolních, lučních, skalních, lesních. Taky jedince, které si netroufám jen tak identifikovat. Mám i nějaké fotky. Až je zpracuju, bude to dobré téma k diskuzi na dlouhé zimní večery...
U me letaji jako o zivot od zlomove soboty, ale nemuzu stravit cely den u cmelinu, takze zachytavam jen co jde. Nejvetsi pravdepodobnost vyletani ven je u mne mezi 10-12h dopoledne-lehce jde poznat ze jde ven kralovna, protoze pri hratkach s klapkou vydava vetsi hluk pri nadzvedavaniHonza79 píše:Já jsem teď na týden svěřil po krátkém zaškolení péči o skalní tchánovi s tchýní. Zvládli to na výbornou. Nové matky prý létaly v hojném počtu. Hnízdo ještě posílilo. Když zaklepete na čmelín, uvnitř to hučí více jak před týdnem.
Mohu jinak take potvrdit, ze hnizdo je silnejsi-na zaklepani udela mnohem vetsi hluk.
Dalsi kralovna jde ven:
https://youtu.be/fV5eaW6EyO4
Stav v ulu po poledni:
https://youtu.be/CnZvdKj3TTw
Já mám v dřevěném čmelínu na dně noviny a na tom stříhanou slámu,tak jsem zvědavá jak to bude vypadat až budu čistit čmelín,prozatím ještě už 5 týdnů vylétávají matičky.Ale do toho plastového by to asi chtělo podložku.
Já bych tak chtěla ty vaše skalní doma ,musím doufat,že mi to snad příští rok vyjde.
Honzo,to musela být hezká dovolená. Jednak v horách a ještě se čmeláky.Už se těším na fotky.
Já bych tak chtěla ty vaše skalní doma ,musím doufat,že mi to snad příští rok vyjde.
Honzo,to musela být hezká dovolená. Jednak v horách a ještě se čmeláky.Už se těším na fotky.
Marku,to jsi moc hodný,ale problém by spíš byl v tom jestli by přežila tu přepravu.
Četla jsem si o laboratorním chovu čmeláků.Zatímco umělé přezimování matek čmeláka zemního byl bez problémů,matky čmeláka skalního při stejném přezimování nepřežily,jen nějaké malé procento nevzpomínám si číslo.Možná proto nabízejí jen čmeláky zemní.
Četla jsem si o laboratorním chovu čmeláků.Zatímco umělé přezimování matek čmeláka zemního byl bez problémů,matky čmeláka skalního při stejném přezimování nepřežily,jen nějaké malé procento nevzpomínám si číslo.Možná proto nabízejí jen čmeláky zemní.
Tak začínám být trochu znechucená. Dnes jsem otevřela čmelín od ZD a nevypadalo to tak dobře jako v tom dřevěném čmelínu se dvěma horníma větracíma otvory.Jednak se trošku začala dělat světlá plíseň,hnízdo není cítit jen čmeláky jako v tom druhém,ale co jsem se zhrozila,bočnice se u vrchu kroutí asi o 2-3 mm směrem ven.A to jsou přeci v horní části spojené vruty. To jsem zvědavá jestli to půjde nějak opravit až hnízdo zanikne.
Je vidět,že jeden horní byť velký větrací otvor nestačí když je hodně silné hnízdo.Minulý rok nebylo tak silné a čmelín byl v pohodě.Přeci jenom je to nákladná věc,aby čmelín vydržel jen dvě sezóny. Takže každopádně příští rok nasadím síťku a budu přes den ve vedrech větrat nadzvednutím víka.
A zřejmě ještě jednou zkusím termobox se čtyřmi horními větracími otvory,jelikož dva jsou u polystyrénu asi málo.Měla jsem připravený se čtyřmi otvory,ale zrovna v něm se mi nepodařilo nikoho ubytovat.
Je vidět,že jeden horní byť velký větrací otvor nestačí když je hodně silné hnízdo.Minulý rok nebylo tak silné a čmelín byl v pohodě.Přeci jenom je to nákladná věc,aby čmelín vydržel jen dvě sezóny. Takže každopádně příští rok nasadím síťku a budu přes den ve vedrech větrat nadzvednutím víka.
A zřejmě ještě jednou zkusím termobox se čtyřmi horními větracími otvory,jelikož dva jsou u polystyrénu asi málo.Měla jsem připravený se čtyřmi otvory,ale zrovna v něm se mi nepodařilo nikoho ubytovat.