Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Jansi,jak to dopadlo,vzpamatovala se?Tady na tom videu je také matka při páření netečná. https://www.youtube.com/watch?v=Ly210NAXmVw

Mě také dnes ze čmelínu vylezla taková hodně dlouhá matka,byla hodně slabá a měla nějak vylysalé černé chlupy za dolním žlutým pruhem.Tak nevím co je toho příčinou a stará matka to asi určitě není.Mohla by to být ta co vylezla tehdy v tom extrémním vedru ještě nevybarvená,ona totiž i potom co se vybarvila nemohla létat,občas vylezla před vchod a zase se vrátila. ;)
jans

Vrátil jsem se asi za 5 hodin,matka skoro bez života,nedalo mi to a rozebral jsem čmelín,už tam nikdo nelítal,jedna dělnice byla v hnízdě,možná se neměla jak dostat ven,ta pak uletěla,jinak hnízdo prázdné.Jsou tam vidět housenky zavíječe,asi 1 cm,takže asi ne moc dlouho,hnízdo celkem slušné,královny pryč,nějaké jsem viděl už dřív, šlo to na oheň.Spodek hnízda ,na levé straně, totálně mokrý,možná na tom má podíl i spodní voda.https://youtu.be/N6hNcnfA_MY
Niky1
TOP člen
TOP člen

Jansi,to asi nemáš v dřevěném čmelínu,nebo ano?

Já jsem se rozhodla pro příští sezónu ubytovat matky jen v silnostěnných dřevěných.Ale vše je možná jen o přiměřeném větrání. ;) Podívejte co vytvořili čmeláci z Bipolu ve čmelínu z plastu https://www.youtube.com/watch?v=W2-sQwC ... t&index=62 ,ale nevím jestli bylo to plastové víko odebráno od začátku rozvoje hnízda? ;)
jans

Byl to zakopaný plastový,uříznutý 10L kanystr,rozdělený napůl dřevěnou přepážkou,v té druhé části matka uhynula a byla tam plíseň,hadrou jsem tam občas vysál vodu,a ke konci jsem nechal otevřenou klapku aby to líp větralo,patrně se tudy dostal zavíječ a housenky přelezly přes přepážku vedle do hnízda,byly v obou částech,ještě že to bylo až hnízdo končilo,je vidět že toho moc nesežraly,buňky byly celkem netknuté.Napadlo mě že by na dně mohlo být síto (plast,kov),tím by bylo hnízdo o něco výše a v suchu,asi i do dřevěného,je to vidět na dalším videjku které se načte na tom tvém odkazu.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím přátelé, po týdnu jsem zase tu a s radostí čtu, že si většinou i přes potíže se zavíječem užíváte úspěchu. Vašku, pokud příště odjedeš na více dní, pokus se svěřit kontrolu čmelínu někomu z rodiny, známému, sousedce.... Nechat otevřenou klapku, to není bezpečné. Zavíječi stačí málo. Je to škoda, když je pak pro pár dní znehodnocena několikaměsíční práce a snažení.

Já jsem teď na týden svěřil po krátkém zaškolení péči o skalní tchánovi s tchýní. Zvládli to na výbornou. Nové matky prý létaly v hojném počtu. Hnízdo ještě posílilo. Když zaklepete na čmelín, uvnitř to hučí více jak před týdnem. ;)

Jinak jsem trávil pár dní v Krkonoších, kde jse se zaměřil i na pozorování čmeláků. Musím říci, že na horských lukách v nadmořské výšce 800 - 1200 m jsem objevil doslova čmeláčí ráj. Viděl jsem na pastvě spoustu rolních, lučních, skalních, lesních. Taky jedince, které si netroufám jen tak identifikovat. Mám i nějaké fotky. Až je zpracuju, bude to dobré téma k diskuzi na dlouhé zimní večery... ;)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:Já jsem teď na týden svěřil po krátkém zaškolení péči o skalní tchánovi s tchýní. Zvládli to na výbornou. Nové matky prý létaly v hojném počtu. Hnízdo ještě posílilo. Když zaklepete na čmelín, uvnitř to hučí více jak před týdnem. ;)
U me letaji jako o zivot od zlomove soboty, ale nemuzu stravit cely den u cmelinu, takze zachytavam jen co jde. Nejvetsi pravdepodobnost vyletani ven je u mne mezi 10-12h dopoledne-lehce jde poznat ze jde ven kralovna, protoze pri hratkach s klapkou vydava vetsi hluk pri nadzvedavani :)

Mohu jinak take potvrdit, ze hnizdo je silnejsi-na zaklepani udela mnohem vetsi hluk.

Dalsi kralovna jde ven:
https://youtu.be/fV5eaW6EyO4

Stav v ulu po poledni:
https://youtu.be/CnZvdKj3TTw
Niky1
TOP člen
TOP člen

Já mám v dřevěném čmelínu na dně noviny a na tom stříhanou slámu,tak jsem zvědavá jak to bude vypadat až budu čistit čmelín,prozatím ještě už 5 týdnů vylétávají matičky.Ale do toho plastového by to asi chtělo podložku. ;)

Já bych tak chtěla ty vaše skalní doma :) ,musím doufat,že mi to snad příští rok vyjde.

Honzo,to musela být hezká dovolená. :) Jednak v horách a ještě se čmeláky.Už se těším na fotky.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:Já bych tak chtěla ty vaše skalní doma :) ,musím doufat,že mi to snad příští rok vyjde.
Rad Ti na jare nejakou kralovnu poslu, ale dulezite je aby se dozily jara :)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Marku,to jsi moc hodný,ale problém by spíš byl v tom jestli by přežila tu přepravu. :)

Četla jsem si o laboratorním chovu čmeláků.Zatímco umělé přezimování matek čmeláka zemního byl bez problémů,matky čmeláka skalního při stejném přezimování nepřežily,jen nějaké malé procento nevzpomínám si číslo.Možná proto nabízejí jen čmeláky zemní. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak začínám být trochu znechucená. :( Dnes jsem otevřela čmelín od ZD a nevypadalo to tak dobře jako v tom dřevěném čmelínu se dvěma horníma větracíma otvory.Jednak se trošku začala dělat světlá plíseň,hnízdo není cítit jen čmeláky jako v tom druhém,ale co jsem se zhrozila,bočnice se u vrchu kroutí asi o 2-3 mm směrem ven.A to jsou přeci v horní části spojené vruty. :roll: To jsem zvědavá jestli to půjde nějak opravit až hnízdo zanikne. :(
Je vidět,že jeden horní byť velký větrací otvor nestačí když je hodně silné hnízdo.Minulý rok nebylo tak silné a čmelín byl v pohodě.Přeci jenom je to nákladná věc,aby čmelín vydržel jen dvě sezóny. :x Takže každopádně příští rok nasadím síťku a budu přes den ve vedrech větrat nadzvednutím víka.
A zřejmě ještě jednou zkusím termobox se čtyřmi horními větracími otvory,jelikož dva jsou u polystyrénu asi málo.Měla jsem připravený se čtyřmi otvory,ale zrovna v něm se mi nepodařilo nikoho ubytovat.
Odpovědět