Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Pepan píše:
čtv 06. dub 2017 16:13:55
Zdravím všechny a mám dotaz.Jak rozeznáte zemního od hájového?Možná že ti malí zemní jsou ve skutečnosti hájoví .Musím si je taky zkontrolovat.
Viz. fotky od pána Miroslava Stuchla. :?:
Jo už jsem to též studovala a řikala si, že ta moje "malá" zemní bude třeba hájová.. :lol:Taky by mě to zajímalo.
No hlavně aby lítala, už jsem jí dlouho neviděla..
Naposledy upravil(a) kavcaa dne pát 07. dub 2017 7:17:12, celkem upraveno 1 x.
josef569
Nový člen
Nový člen

Zdravím všechny. V letošním roce mám opět 6 úlků. Tradičně se daří první zemní čmeláky usadit do skalky / 2. pokus / a pak do úlku v přístřešku /3. pokus/, kde přívodní chodbička je 80 až 100 cm.Dále už je to horší.Bylo celkem 35 pokusů o usazení, zejména zemního, 2x lučního a 1x skalního. V jednom úlku jsem zaznamenal pohyb přes vstupní otvor ve více případech, ale již 3. den se nic neděje, tak mám obavy, že matka nezůstala. Výstelku používám nacupovanou čalounickou vatu smíchanou se suchým mechem a chlupy ze prsa. Přidám ještě trošku čerstvého a vlhkého mechu. V letošním roce se mi stává často, že mi matky "zamrznou" v úlu, nebo vylezou na klapku, kde nachytají teplo od sluníčka a pak bez zájmu odletí. :cry:
Niky1
TOP člen
TOP člen

Josefe,to se dalo čekat,že se tam bude zemním líbit,jak stvořené pro ně.Taky bych to zkusila,ale s tím množstvím mravenců co je na zahradě by to bylo vražedné. :(

Janeku,ty piliny byly smíchané možná s výkaly nebo nevím s čím,prostě to udělalo takovou tvrdou krustu a nevím jak se tam prodíraly nové matky,otvor byl dosti zúžen.A matně si vzpomínám,že jsem musela odmontovat klapku a trubku čistit.To uvnitř jsem zjistila až po ukončení sezóny. ;)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dobré ráno všem tady!U nás právě prší, 8 stupňů a čmeláci mi lítají.Asi musí,mají to hodně náročné než se vylíhnou první dělnice. :!:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Pepan píše:
sob 08. dub 2017 7:34:21
Dobré ráno všem tady!U nás právě prší, 8 stupňů a čmeláci mi lítají.Asi musí,mají to hodně náročné než se vylíhnou první dělnice. :!:
Mě taky některé létají za velkého chladna i deště. Zatímco jedna třeba dva dny nevyleze. Druhá a třetí vylétává i kolem O°C. Prostě se musí starat, mají to složité. Když je to nutné letí ven.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Janek92 píše:
čtv 06. dub 2017 19:14:49
Ahoj Honzo, vím a som si istý že by si s tím nemal žádný problém :) v čom vidíš nejvetsí riziko? .. dúfam že to skúsiš, bolo by to super. Tiež som pracovne hodne vytížený, v pondelí poobede bude trochu času tak skúsim obsadiť dalšie úly. ;)
Janeku, trochu mám obavy, abych neudělal více škody než užitku. Ale je mi jasné, když budu čekat, že to může skončit špatně i pro obě matky. Stěhování a rozdělení matek nese taky rizika. Přece jenom to není tak jednoduché jak v laboratoři, kde za stálé patřičné teploty rychle přendáme matky a plod z krabičky do krabičky. Rozebírat komplet celou výstelku, hledat komůrku s jednou a druhou matkou, pak je chytat, zase někam přendavat. Nepůjde to rychle a budou dost stresované. Navíc bude značně narušena tepelná pohoda v komůrce, i když bych to samozřejmě dělal doma při pokojové teplotě. A nakonec budu čekat, zda to matky zvládnou a začnou včas zase plod znovu zahřívat. Prostě řešeních moc nemám a všechny nesou nějaká rizika. Uvidím, dnes jsem doma jen přes den. Pokud obě matky vydrží do úterního večera, možná se o rozdělení pokusím. Dnes jsem zatím viděl jen zemní.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kavcaa píše:
čtv 06. dub 2017 20:19:33
Jo už jsem to též studovala a řikala si, že ta moje "malá" zemní bude třeba hájová.. :lol:Taky by mě to zajímalo.
No hlavně aby lítala, už jsem jí dlouho neviděla..
Hájový má světlé citronově žluté proužky, zemní má proužky více do tmavě žluté. Stoprocentní jistotu dostaneš až se vylíhnouu u hájových samci. Mají takovou světlou čupřinu na čele jako známe u samců skalních nebo lučních. U zemních ta čupřina není.
Janek92
Nový člen
Nový člen

Obrázek

Obrázek

Ahoj, nemám moc času ale stihol som vyfotiť královnu čm.zemního a hájového. Rozdíl jak psal Honza citronovožlutá a žlutooranžová a velikost pružku za hlavou, u čm. Zemního asi jen 1 mm, hájový ho má vetší. ;)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Děkuju pánové za odpověď.Myslím, že moje "malá" zemní je opravdu hájová.Jednak se mi zdá, že na zemní je fakt malá a když jsem jí dneska sledovala u klapky dělala na mě dojem ,že je "prouhatější" než velká zemní v druhém úlku.Létají obě.Zemní už v 7.45 ,léta častěji, ale max na 15min.
Na hájovou jsem si teda musela sakra počkat.Týden jsem jí neviděla.Vylezla až kolem 10.30/vata od cca 15h včera/.Pak jsem si teda sedla a čekala.Sklápím oběma klapku.Zemní je to fuk.Lítá jakoby nic.Hájová při výletu se otočila , pohoupala a pak teprve odletěla.Krmí se déle cca30min možná i déle.Při příletu se zase pohoupala, aby se podívala.Zemní plánuju zítra klapku už zavřít.Hájové dám asi víc času.Uvidím jak se zítra zadaří je zastihnout,jak reagují.Ve třetím úlku by měla být luční, ale za celý den jsem jí nezastihla/taky jsem jí neviděla už od neděle/.Dala jsem vatu do vchodu,tak uvidím zítra.U nás 8°C,neprší a luční i dost hledaly.
Mám to tu jak na mezinárodním letišti.Kvetemi krom kytek i okrasná třešinka, tu čmeláci milují.Přilétají a odlétají všemi směry.Je tu rušnej leteckej provoz :D .Taky je to výborná možnost, jak si je opravdu z blízka prohlédnout.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak dnešní odpoledne bylo bohaté na události. Luční jsem k zemní létat neviděl, zemní létá pravidelně. Naopak k jiné zemní se mi snažila dostat další luční, ale naštěstí nepřešla přes sklopenou klapku. Podařilo se mi konečně odchytit krásnou rokytovou - moc se jí libil náš kompostér. ;) Bohužel nevylezla ani po čtyřech hodinách. Po otevření čmelínu seděla na stropě. Tak jsem ji s nepořízenou pustil :( Pak jsem chytl krásnou zemní a ta vypadala nadějně.

Kamarádka mi přinesla starší úlek, že ho prý užiju. Zjistil jsem, že je to úl na včelí oddělky. Po malé úpravě, ale lze použít i na čmeláky, pro menší druhy jako luční, rolní je ideální. Tak jsem nelenil a hned usazoval. Na druhý pokus je tam luční, už se několikrát vrátila. Takže plánuju, pokud vydrží a vychová první dělnice, tak úlek zase kamarádce vrátím, aby měla nějakou zábavu a taky rozšířila naše řady. ;)
Odpovědět