Kavco, kamínek musí sedět na hraně a nejlépe na kraji dírky, aby ho i malý dotek posunul, překlopil nebo vychýlil. Nemusí vždy vypadnout ven. Chce to chvili hledat než najdeš vhodný. Pokud máš i podomácku vyrobené klapky, s větším průměrem dírky, tak tam to nemusí vždy fungovat. U standartních klapek od ZD nemám problém, funguje to na 99%. Dokonce i při zavřené klapce - kamínek leží na česně a čmelák ho zadečkem nevědomky posune, když se snaží dostat pod klapku. Tady už je samozřejmě možnost, že kamínek čmelák obejde.kavcaa píše: ↑pát 28. dub 2017 10:10:17Míro,jsem taky skoro liberečák/kousek od Jítravy/,tady dokonce hledaly nějaké zemní i včera kolem poledne a rolní taky..O víkendu bude určitě co chytat.A s tím kamínkem..bacha.Moje skalní/a to je obr/ dokonce nechala kamínek na místě i při výletu ven...občas byl na česně,ale pak jsem jí viděla..tam i zpět a kamínek na místě! Nevím jak to dělá, ale není to 100% spolehlivé.Je to orientační, že tam je pohyb...A velká zemní ho taky neschazuje, ta ho zas zasunuje dovnitř a to i při vylézání...Takže pokud je čas, tak nabalit se, kafíčko a koukat...
Chov čmeláků v roce 2017
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Na psa pozor. Nevím, co máš za rasu a jaké má pes chování, ale náš vořech chňape po všem, co mu kolem boudy létá - mouchy, včely i čmeláci....U nás není v okolí psa pro čmeláky bezpečno.
Ahojte čmelaři,
já jsem poopravil všechny svoje čmelíny, dnes je nainstaluji zpátky na stodolu. Těšil jsem se na víkend, ale jak je zmíněno výše. Prší tady od úterý. Pořád to není tak hrozné jako v Čechách. Na zahradě to máme jako v bažinách. Stromy, které ještě plně nekvetou asi brzy začnou. Moje čmelíny jsou prázdné a včely, které mám, pořád nelétají. Doufal, jsem, že mi čmeláci hodně pomohou. Snad to stihnu ještě letos.
JINAK MÁM UŽ PŘIPRAVENO NA DALŠÍ SEZÓNU. To je super, protože to neprošvihnu.
Držím palce a doufám, že předpověď se splní. Od neděle má být pěkně, nebo alespoň líp.
já jsem poopravil všechny svoje čmelíny, dnes je nainstaluji zpátky na stodolu. Těšil jsem se na víkend, ale jak je zmíněno výše. Prší tady od úterý. Pořád to není tak hrozné jako v Čechách. Na zahradě to máme jako v bažinách. Stromy, které ještě plně nekvetou asi brzy začnou. Moje čmelíny jsou prázdné a včely, které mám, pořád nelétají. Doufal, jsem, že mi čmeláci hodně pomohou. Snad to stihnu ještě letos.
JINAK MÁM UŽ PŘIPRAVENO NA DALŠÍ SEZÓNU. To je super, protože to neprošvihnu.
Držím palce a doufám, že předpověď se splní. Od neděle má být pěkně, nebo alespoň líp.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Počasí je fakt pod psa. Ale když koukám na zbytek republiky, tak u nás to pořád ještě jde - přeháňky a 6°C. U mě je snad všechno ok. Až na skalního létá všechno. Trochu starostí mi dělá druhá zemní, dnes už 39 dní od usazení a dělnice nejsou vidět, jen matka stále létá. Obě zahradní pravidelně létají, počasí jim nevadí, luční také.
Skalní se už zase tři dny neukázal, což jen potvrzuje moji domněnku, že není v pořádku. Normální hnízdící matka by určitě létala ven. Čmelín dnes asi přendám na druhý konec zahrady, abych až se oteplí mohl začít znova s čistým štítem.
Skalní se už zase tři dny neukázal, což jen potvrzuje moji domněnku, že není v pořádku. Normální hnízdící matka by určitě létala ven. Čmelín dnes asi přendám na druhý konec zahrady, abych až se oteplí mohl začít znova s čistým štítem.
Kavčo, Honzo79, díky ta tipy. Liberci se ten snih nějak vyhýbá, tak doufám že to zůstane jen u té zimy a navíc se má v něděli oteplit až na 15 stupňů, tak doufám bude co chytat:).
S tím kamínkem si dávám pozor, aby byl co nejkulatější a hlavně byl opravdu na krajíčku, ale to zase riskuji menší poryv větru. Posjistil jsem to ještě ohnutým suchým stéblem přímo v dírce a většinou se hne buď dovnitř nebo ven.
Jinak kolem Jítravy je to spousta luk a lesů, to by byli žně .
Teď jsem dostal informaci, že je kamínek stále na místě a to už skoro 24 hodin, tak asi začnu opravdu přemýšlet o jiném místě
S tím kamínkem si dávám pozor, aby byl co nejkulatější a hlavně byl opravdu na krajíčku, ale to zase riskuji menší poryv větru. Posjistil jsem to ještě ohnutým suchým stéblem přímo v dírce a většinou se hne buď dovnitř nebo ven.
Jinak kolem Jítravy je to spousta luk a lesů, to by byli žně .
Teď jsem dostal informaci, že je kamínek stále na místě a to už skoro 24 hodin, tak asi začnu opravdu přemýšlet o jiném místě
Jo jo, já vím,teď už jim tam ale dávám jen takovýho prcka úplně na krajíček dírky/tahle klapka zrovna kupovaná/, ale ta skalní fakt dokáže vylézt a nechat ho na místě.Kdybych dala větší nebo jiný tvar ,tak samo už neprojde,ale nechci jim to zbytečně komplikovat.Na to,že lítá mi to občasný shození stačí.Jen,že se to může přihodit.
Těch 39 dni..to je mazec.Nemůže se stát, že se vlastně čeká už na druhou generaci dělnic a ta první tu zimu nepřečkala?
Ještě jsem se chtěla zeptat, vy co včelaříte.Může se chovat třeba jeden úl včel a nechat je "nadivoko" ? Jako že nestáčí med a necháš je vlastnímu osudu?Na včely si netroufám, ale vlastně jsme s manželem zjistili, že tady v okolí už nikdo nevčelaří.Asi i proto tu těch včel je každý rok na ovocných stromech tak málo...
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Těžko říci. Ze začátku byla matka taková línější, dva dny třeba nelítala. Taky pastvy moc kolem 20. března ještě nebylo, jen jívy a nějaká ta trvalka na zahradě. Ale třeba dělnice už má, jen nejdou ven. Nechci teď čmelín otvírat. Ta první zemní dělnice prokazatelně měla, ale ven se ty chuděry podívaly až skoro po týdnu. Každopádně počasí na to má vliv stoprocentně.
Lidičky u nás je děs. Pořád leje nebo padá sníh s deštěm. Ta moje jediná skalní nelítá. Dnes večer jí chci dát cukrovou vodu jak jste radili. Dnes jsem udělala místo v kůlně pro dva čmelíny , vyústění do klapky ze ZD přímo do skalky. Když zvětšujete husí krk, děláte větší dírku nebo stačí natáhnou větší průměr na menší. Myslím, že ten přechod jim může vadit. V sobotu to musím mít hotové a v neděli jdu na lov. Doufám, že něco bude hledat.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Husí krk ohnutý do oblouku pěkně pruží. Takže stačí pomocí několika šroubků do podlahy a opřením o stěnu úlu husí krk usadit. A drží opřen i o stěnu, kde ústí chodbička od klapky. Tam je možné ještě dodatečně husí krk navléknout na 2-3 malinké hřebíčky, které před tím zatlučeme tak do poloviny své délky těsně okolo vyústění chodbičky od klapky. Pevně to pak drží. Husí krk lze snadno měnit - podle zvolené délky chodbičky a jde i lehce čistit. Větší dírku nevrtám.
U nás první dělničky!Od zemní po 32 dnech.Dopoledne 4°C ledovej vítr.Nejdřív váhavý vykukování, pak hodně nejistý lítání a utrápenej vysilující návrat..Klapku jsem nechala trochu pootevřenou.Vůbec to nezvládala a mamina jak přes ní lezla ven po zádech, tak spadla na česno.Během odpoledne další/to už ta první lítala i s rouskama jak raketa/.Dvěma jsem musela pomoci zpět na česno.Vysílené seděly pod úlkem.Měsíc na ně čekám a pak mi je sezobne snad vrabec nebo co?Zavřenou klapku by nezvládly...Do odpoledne lítala mamina jak na pérko.Teď navečír jsem jí už neviděla.Poprchává, je 8°C.Nějakej prcek lítá,ale vypadá to, jako by lítala jen jedna/což samozřejmě nepoznám/.Ale ani jednou jsem neviděla vylézat nebo přilétat nebo se míjet alespoň dvě po sobě.Tak snad nelítá jen jedna...Dneska i v tom nijakým počasí dvě hledací zemní na zahradě.