Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:
čtv 04. kvě 2017 21:02:53
Po dnesku mohu potvrdit ze prvni skalni je OK, ale delnice stale nikde a to je usazena pres 30 dni, Mozna ji dokonce predezene zemni-ma dnes 21dni. Ostatni taky letaji, takze klapky davam dolu jak rychle to jen jde. Nevim ale pripada mi ze predchozi 2 dny si daly snad vsechny vetsi pauzu!

Jinak jsem dnes udelal asi maraton v chozeni po loukach a polich v okoli a vysledkem byly 4 pokusy o usazeni zemni, ale myslim ze bez uspechu - o skalni jsem nezavadil :(
Taky jsem rád, že je všechno ok. To bude dobrý s tou skalní. Bylo chladno, tak to všechno déle trvá. Dělničky budou! ;)

Já dneska čmeláky nevyhledával, ale přesto jsem viděl hledat - 2x zemní, 1 skalní, 2x rolní ;)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
čtv 04. kvě 2017 21:21:05
Taky jsem rád, že je všechno ok. To bude dobrý s tou skalní. Bylo chladno, tak to všechno déle trvá. Dělničky budou! ;)
Já dneska čmeláky nevyhledával, ale přesto jsem viděl hledat - 2x zemní, 1 skalní, 2x rolní ;)
No ja doufam, ze jeste neco chytim-dnes litaly mnohem vice nez vcera. Zitra bych mohl mit opet volne odpoledne, tak to zatim nevzdam (pokud pocasi dovoli)
Monika_B

Ahoj vsem, rada bych se zeptala, jak vetrate cmelin v pripade priklopene klapky u cmelinu ze ZD? Ted teploty nejsou prilis vysoke, ale mam jiz priklopenou klapku tak nevim jak spravne nastavit vetrani aby se cmelak neudusil. Dekuji za radu
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Dnes ráno jsem dala do dvou čmelínů cupaninu, kterou jsem měla pod myškama 3 dny bylo to pěkně pročuraný, tak jak to bylo jsem dala na podlahu a zakryla mojí cupaninou ze ZD plus mech. Šla jsem na dvouhodinový lov a nic, všechno se páslo a všechno luční a zemní, nic co by hledalo. Řekla jsem si, že je to poslední den, že už hledat nebudu. Přišla jsem domů a před domem hledala v betoně zemní. Rychlí odchyt do čmelínu, neměla jsem u sebe nic na ucpání, tak jsem to ucpala listem. Doma se napiju a říkám manželovi, že musím jít hlídat a ona si ten list odstrčila a byla pryč. Slyšela jsem ji jak hledá u sousedů pak přeletěla k nám a zase do betonu, tak jsem ji znovu odchytla, na 15min. do čmelínu, pak odzátkovat, čekala jsem asi hoďku, už jsem usínala, vyletěla a předvedla nádherný pamatovací let, do 15min. byla zpět, pak jsem jí viděla ještě 3x. Měla jsem hroznou radost, ale jak vím od Vás ještě není vyhráno. V 18hod. se jdu podívat ven a pod rybízem chodí čmelák vzala jsem ho do sklenky a dala do posledního čmelínu. Myslím, že z toho nic nebude, ale začalo pršet a je už pozdě ráno ho pustím. Jinak skalní super a pod stropem taky, pučmeloun je zlikvidovaný.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Jé Blani to je paráda, že jsi byla ještě úspěšná!Trochu ti to závidím.U nás je od včerejška ošklivo.Mlha jak v Londýně a dnes i celkem silný dešťový přeháňky.Takže na hledačky můžu zapomenout.Dělničky od luční..no dneska jsem zas viděla jen jednu při návratu.Mamina lítá pokud neleje jako ďas.Snad bude zítra slušnějc a budou mít možnost se rozlítat.Doufám , že je jich tam dostatek.

Moniko, zkušenější se ti určitě ozvou ,ale beru to selským rozumem.Já se doma taky neudusim ,ikdyž mám zabedníno.Klapku občas otevřou.Pro svůj pocit, jim můžeš nechat pod dohledem chvilku klapku otevřenou, ale myslim, že to není potřeba.Větrat začnu,až bude teplo a rodina bude dostečně početná.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanko, to je pěkné! Gratuluju! A jsem rád, že se i skalním ve stropě daří. ;)

Moniko_B, jak psala Kavca. Oni se tam neudusí. Teď mám větrací otvor ještě ucpaný. Dokud hrozí mrazíky a teploty kolem nuly, nechávám to tak. Řekněme někdy ke konci května, podle teplot se může pomalu s větráním začít. Pokud budou čmeláci potřebovat větrat, poznáš to spolehlivě, když bude u vstupu na klapce jedna nebo několik dělnic zběsile mávat křidélky. Snaží se tak dostat do úlu čerstvý vzduch. ;) Jinak větrat pak přes léto je potřeba, v hnízdě se drží vlhkost a vysoké teploty čmelákům taky nedělají dobře.
Naposledy upravil(a) Honza79 dne sob 06. kvě 2017 20:16:08, celkem upraveno 1 x.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak jsem si myslela,že už je nebezpečí nočních mrazů zažehnáno a ve středu má zas u nás být -3°C. :roll: Jen doufám,že se předpověď plete. ;)
eljerry

Blahopřeji.

U nás bylo včera celkem proměnlivo, ale podařilo se mi odchytit čtyři čmeláky. Přes klapku se jim nechce (asi delší chodbička je odrazuje). Dávám je dovnitř přes víko. Jeden mi frnknul při pokusu dát ho přes klapku, malá škvírka a pak jem ho nechtěl přimáčknout. Jsou to šikulky a poměrně silní. Další dva vyfrčeli než jsem obešel stodolu. Ten poslední zůstal přes nos, ráno jsem ho kontroloval, seděl na výplni. nasměroval jsem ho do chodbičky a za chvilku vylezl, napásl se a potom se vzdálil. Při odletu se dvakrát zatočil, tak doufám. Je to můj jediný potvrzený "skoro" úspěšný pokus. Uvidím.
Dnes je pěkně, ale čmeláci už moc nehledají. Trochu je mi to líto, ale jak jsem již řekl. MÁM NACHYSTÁNO NA DALŠÍ SEZÓNU, JEN JE DALEKO. :lol:

Ať se vám všem daří a snad já budumít štěstí také. Příroda si musí poradit i beze mne. :D
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
sob 06. kvě 2017 6:34:08
Tak jsem si myslela,že už je nebezpečí nočních mrazů zažehnáno a ve středu má zas u nás být -3°C. :roll: Jen doufám,že se předpověď plete. ;)
Taky doufám. Jinak budeme muset ještě vyndat deky. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

U mě je všechno ok. Skalní se rozlétala a nosí velké koule pylu. :D Zahradní si až překvapivě rychle zvykají na klapku. Asi si to z loňska ještě pamatují. ;) Čekám každým dnem dělnice od luční. Pačmeláci jsou vidět, ale další útok jsem zatím nezaznamenal. Tak doufejme, že dají chvíli pokoj. To ochlazení v příštím týdnu je přibrzdí.
Odpovědět