Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Koupila jsem si minulý rok ze zahradnictví Flos ožanku hortensis.Nejdřív to vypadalo,že o ni čmeláci nemají zájem,ale teď je tam plno zemních a rozkvetlé keříčky jsou i moc hezké do zahrady. :D Video z youtube https://www.youtube.com/watch?v=MC6mgglvx8Y
julio
Nový člen
Nový člen

Niki1: zemný lietajú, ale veľmi sporadicky, akoby sa vôbec nerozvíjali, a to už je tam dosť dlho. Predpokladám nejakého parazita.
Ola

Honza79 píše:
ned 09. črc 2017 12:55:04
Já mám s klapkou od ZD taky dobrou zkušenost, toto bylo první selhání. Čistit klapku od pylových rousků je nutnost. Pravda je, že nemůžu být každý večer doma. Ale vždy mě při čištění zastoupil někdo z rodiny. Prostě to jednou nevyšlo.....
Honzo, psal jsi, že máš také nějaký čmelín od toho truhláře z Vrdů u Čáslavi. Neměl jsi zavíječe v tomto čmelíně? Jak se ti jeví jeho klapky? Já nemám porovnání, protože mám jen dva a oba od něho, klapky mi připadají dost lehké - podle toho, co tu píšete, protože je pravidelně kontroluji a nikdy žádné ztracené rouky na klapkách ani na česnech, ani jedno hnízdo nebylo moc silné, mám obavy, aby tam nebyl nějaký ten škodič.
Ola
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Olo! Ano, mám tuto klapku na úlu s těmi divokými zemními. Je opravdu lehčí, rousky na ní nezůstávají. Klapku jen podle situace otírám hadříkem, bývá dost olepená od provozu. Ale to je dané velkým počtem čmeláků. Matky už létají, takže můžu řici, že jsem spokojen. Jinak velikostí je ten úl tak akorát. Pro zemní by mohl být klidně i o malinko větší. Jaké jsi měla usazené čmeláky? Některé druhy nejsou tak početné nebo hnízdění proběhne poměrně rychle. Pak si člověk myslí, zda to není způsobeno škůdcem a on to je přirozený konec. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Poskytnutí přístřeší čmelákům není nic levného :( :roll: https://www.fler.cz/zbozi/cmelin-ze-sib ... nu-7968049
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
sob 15. črc 2017 7:29:02
Poskytnutí přístřeší čmelákům není nic levného :( :roll: https://www.fler.cz/zbozi/cmelin-ze-sib ... nu-7968049
No já ho měl ještě za slušnou "zaváděcí" cenu 1200 Kč. Za částku, za kterou se prodává teď bych do toho asi nešel.....
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

včera jsem vypustila 5 samečku od jedné skalní, za jak dlouho můžou být první královny? Za domem máme pole, kde letos byla tráva na semeno, včera kosili, hrůza, lítají tam, zoufale hledají hnízda a nemůžou pod nánosem rozdrceného sena najít. Až přijdu z práce jdu odhrabávat snad budu mít trochu štěstí a pomůžu. Kavcco drž mi palce, ať mám štěstí jako ty. Honzo prosím tě jak je to s tou délkou hnízdění u běžných druhů?
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
sob 15. črc 2017 9:48:09
Honzo prosím tě jak je to s tou délkou hnízdění u běžných druhů?
Nejkratší doba hnízdění je u č. lučního cca 2,5 měsíce/od usazení matky/, pak následuje rokytový a zahradní cca 3 měsíce, zemní a skalní tak v průměru 4 - 5 měsíců. Nejdéle vydrží rolní. Sice není tak početný, ale dovede létat i v průběhu září.

U všech druhů záleží, jak rychle to vezme konec po vylíhnutí nových matek. Takže je to i dost individuální.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,tak jsem si to dobře pamatovala :D ,proto mě také překvapila nynější cena. ;)

Dnes jsem viděla vylézt od skalních č.4 starou matku.Sice jenom lezla,ale vypadala docela zachovale,jen jí chyběly černé chlupy před červeným koncem.Dala jsem ji alespoň na kyprej,i když se už asi krmit nebude. :(

Nevím jak u vás,ale nových matek u skalních je velmi málo ve srovnání se zemními i lučními.Zemní letí každou chvilku ven či dovnitř.
Jak jsem to měla v minulosti si bohužel nevzpomínám. ;) Problém s navrátilci asi nebude,jen aby se vůbec nějaká vrátila. :(

A myslím,že mám první matku od polních. :D Je podstatně větší než dělnice a na rozdíl od nich při letu vydává hlubší tón.Dělnice létají tiše. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
sob 15. črc 2017 12:10:11
Honzo,tak jsem si to dobře pamatovala :D ,proto mě také překvapila nynější cena. ;)
No jo, chov čmeláků začíná být dost v módě a ceny jsou podle toho nastaveny....
Odpovědět