Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
pát 13. dub 2018 11:19:08
Honzo to vypatlání husího krku hlínou to musím u nových zkusit.
Já to tedy nezkoušel, momentálně nové husí krky nemám. Ale logiku to má. Jeden pán z fóra, tuším, že se jmenuje Karel tu hliněnou kaši používá u chodbiček z novodurových trubek. Přerazí se tak ten typický plastový smrad a krásně se napodobí myší díra. U husích krků by to mělo jít podobně. ;)

Jinak, moc krásné fotky! ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak dnes zase pár usazovacích pokusů. Nejprve 2x zemní, ale nedělám si naděje. Odpoledne se objevilo na louce několik královen zahradních. Dvě už i hledaly, tak jsem nelenil a chytil je. Navíc jedna byl tmavá forma. ;) První skoro bez zájmu odletěla. Druhá, ta tmavá už vypadala lépe, ale ideální to nebylo. No nezbývá než čekat... Všechno k večeru přerušila bouřka.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Tak par postrehu ze dneska:

Vcerejsi usazena obri zemni uz leta tam i zpet, takze to povazuji za uspesne.
Lucni pres noc nebyla ve cmelinu a rano opet hledala usilovne okolo a ne a ne trefit dovnitr. Odchytil jsem ji tedy podruhe a uvidime zitra.

Dnes ve vetsi mire litaly konecne zemni a mohl jsem si vybirat, ale vzhledem k tomu ze stale cekam navratilce skalnich, nechci to prehanet. Zkusil jsem 2x zemni a jedna vypadala nadejne…

Po skalnich zatim ani pamatky :(
Niky1
TOP člen
TOP člen

Mě až do včerejška pořád obtěžovali luční tu skalní a první zemní,té tam navíc pořád lezli i zemní. :( Skalní jestli výjimečně přiletěla,tak se uvnitř zdržela 3 minutky a věčnost pryč.Přitom ty další dvě zemní začaly stabilně nosit pyl.Včera večer až byla tma mi to nedalo a podívala jsem se těm dvěma dovnitř,ani jedna tam nebyla.Fakt mi bylo do pláče hlavně kvůli té jediné skalní. :(

Ráno jsem se vydala na hledání,ale byly tam jen dvě zemní.Přijela jsem domů a kolem úlků létali další navrátilci skalních,dovnitř však nevlezli.Podařilo se mi dvě odchytit a dát do úlků po skalních.Pak přiletěly další dvě a jedna z nich si zamířila tam kde byla ubytovaná ta první skalní.Teď nevím jestli to byla další z navrátilců nebo ta první jen čekala na vhodnou dobu pro skutečné založení hnízda,protože pozdě odpoledne už začala nosit koule pylu(kolem rozkvetly včera nějaké ovocné stromy a u moji jedné třešně prvních několik květů :shock: velmi brzy).
Z těch dalších se první dvě vrátily,musela jsem jim trošinku pomoct,odletěly pak s pomalým prohlížením vchodu,přesto se nevrátily nebo zase měly problém vchod najít? :?: Ale ta třetí se vrátila a začala létat tam i zpět celé odpoledne. :D Hurááá

Marku,tak doufám že se i u tebe už co nevidět skalní navrátilci objeví. :) A co ty Blanko,u tebe se už objevili?

Honzo,ty se máš s těmi zahradními. :D Mě se na zahradě hledající objevil,ale při vyhledávací rychlosti a neustálém měnění směru u zahradních nemám šanci.Ale ještě to nevzdávám. :lol:
Rokytového se mi dnes bez problémů podařilo odchytit,bohužel se mu úlek nelíbil. :(
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky, no je to těžké. Navrátilci budou pořád motat hlavu. Možná, když je více čmelínů pohromadě, je to ještě složitější. :( Jestli se ty zahradní přesunou příští týden z louky ke mně na zahradu, tak to bude rodeo. :x

Jinak mám po večerní kontrole kamínků. Tmavá zahradní se dnes nevrátila. :( Ale byl vypadnutý kamínek v úlu, kde jsem dával v poledne zemní. Jesli se vrátila, tak se celkem divím, že trefila. Když vylezla, otočila se jen na moment, dva rychlé oblouky a vzhůru k nebesům...

Marku, vidíš, hned je to veselejší! Paráda! ;)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Update z dnesniho rana:

Prvni zemni kaminek pryc, takze jiste leta.
Lucni spatrena na vylete ze cmelinu-vypada to ze se chytla :)
Druha zemni zatuhla na povrchu vystelky, takze nic.

Dnes a zitra budu mit snad chvilku cas lovit, tak snad se objevi i skalni a doplnim "sestavu".
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Rapo píše:
čtv 11. led 2018 16:29:34
Zdravím Vás všetkých.Tiez som pripraveny na sezónu.6 cmelinov do zeme a 6 klasika drevenne zateplene nad zem.Hadam cosi usadim.
Ahoj Rapo,jsem tady celkem nový a nemůžu se vyznat ,jak tě gtřeba kontaktovat normálně -moh bys mi prosím na email poslat Tvoje zemní čmelíny-na foto,nebo nějaký popis,jestli se tam pak nedostávají mravenci,neno jiní škůdce a jak se před nima bránit....díky moc,email mám:z.hajda@seznam.cz
Nejsem si totiž ani jistý,že bych tady tu odpověď našel...to víš,stará 60ti letá garda :-) :lol:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak mám pár novinek. Včerejší zemní se opravdu vrátila, dnes jsem ji viděl třikrát. Jen stále nechápu, jak se mohla po tom mizerném pamatovacím letu vrátit. Možná podvečerní bouřka ji donutila změnit stanovisko a měla i štěstí, že našla vchod... ;)

Dále 2x byl vypadnutý kamínek u včerejší tmavé zahradní, ale neviděl jsem ji. Byla by to paráda, kdyby se usadila. :D Jednou byl dokonce vypadnutý kamínek ve speciálu na rokytové...

Jinak pozoruji zvýšený výskyt rolních. A ještě chci odpovědet Kavcae, zahradní chytám na louce. Chce to prostor a trpělivost. Jak psala Niky, hodně létají a než si sednou, trvá to.

Jsem netrpělivý, co bude dále. Musím však do práce. Takže do pondělka pauza... :(
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Ještě jsem zapomněl napsat, že se mi vrátily luční princezny. Neustále slídí a otravují už usazenou luční. Tady nevím jak to dopadne, v jeden okamžik jsem napočítal tři v těsné blízkosti úlu.... :?
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,tak to bych ti moc přála,aby se ti ta tmavá forma podařila ubytovat a zdárně odchovat potomstvo. :D Mě se minulý rok vůbec neměla zájem ubytovat,tak bych to sdílela alespoň tvým prostřednictvím. :)

Mě se včera k večeru motala nějaká matka kolem úlku a měla i zájem se ubytovat.Dnes ráno vylezla,za chvilku se vrátila.Dívám se a vchod se najednou zaplnil bavlnou a pak vylezla a odletěla.Vůbec nevím co je zač.Je velká přibližně jako dvoupruhý čmelák luční,úzký,má dva žlutavé pruhy.Žeby to byla nějaká zakrslá hájová,ale ta žluť se mi nezdá ani trochu citronová. :?: :?:

Když hledám po zahradě se síťkou nic nenajdu,jen jdu bez ní a hned nádherná polní s tím tmavým trojúhelníkem. :( Mimo zahradu vůbec nic.
Zahradní tu lítá takový obří,ale jen se krmí,před chvíli mi přistál na okně.Ještěže mám v okně tu síť,jinak by pořádně narazil. :(
Odpovědět