No uvidíme, pohyb tam přes den byl. Do 14. hodiny byl kamínek 3x vypadnutý. Jen doufám, že to nedělají ty luční, kterých tu bylo dost...
Chov čmeláků v roce 2018
Tak to jsou dobré zprávy a pro mne celkem uklidnění.
Obě zemní i luční bez problémů, podlézají už dost přivřené klapky.Navrátilová musí už nadzvedávat.Nevím čím to je, ale nejsou skoro vidět.Hájová lítá krásně,klapka už přisklopená,ale i tak je děsně rychlá, neviděla jsem ani, jestli už nosí pyl.Navíc se miuž nezdá tak hájová..no uvidíme.Lepší, než prázdnej úlek.
Skalní....guláš !Každé ráno pohyb kamínku.Během dne už nic.Včera přiletěla asi v 8h.Nejdřív si obkrouží úlek, teprve pak zaleze.
Pobyla cca 3 min.Vylétla , nakrmila se hned vedle úlku na keři a ulétla.Dala jsem kamínek a myslela, že mám tak půl až třičtvrtě h. čas.Ale když jsem se za chvíli vrátila, byl kamínek zase venku.Tak si sednu, že počkám...najednou mi hned vedle dirky sedí ta tmavá zahradní , co se tu pořád krmila na hyacintech.Nééé,tam néé! Neodletěla ani když jsem k ní dala síťku.Nic.Seděla.Vypadalo to, že se vyhřívala na sluníčku.Když odlétala, shodila kamínek narafičenej na tu skalní.Další pohyb už za celý den žádný.
No..takže nevim co to ta sklaní dělá za inšpekce!
Včera a dnes skoro nikdo nehledal, jen občas luční.Je to fakt bída!
Obě zemní i luční bez problémů, podlézají už dost přivřené klapky.Navrátilová musí už nadzvedávat.Nevím čím to je, ale nejsou skoro vidět.Hájová lítá krásně,klapka už přisklopená,ale i tak je děsně rychlá, neviděla jsem ani, jestli už nosí pyl.Navíc se miuž nezdá tak hájová..no uvidíme.Lepší, než prázdnej úlek.
Skalní....guláš !Každé ráno pohyb kamínku.Během dne už nic.Včera přiletěla asi v 8h.Nejdřív si obkrouží úlek, teprve pak zaleze.
Pobyla cca 3 min.Vylétla , nakrmila se hned vedle úlku na keři a ulétla.Dala jsem kamínek a myslela, že mám tak půl až třičtvrtě h. čas.Ale když jsem se za chvíli vrátila, byl kamínek zase venku.Tak si sednu, že počkám...najednou mi hned vedle dirky sedí ta tmavá zahradní , co se tu pořád krmila na hyacintech.Nééé,tam néé! Neodletěla ani když jsem k ní dala síťku.Nic.Seděla.Vypadalo to, že se vyhřívala na sluníčku.Když odlétala, shodila kamínek narafičenej na tu skalní.Další pohyb už za celý den žádný.
No..takže nevim co to ta sklaní dělá za inšpekce!
Včera a dnes skoro nikdo nehledal, jen občas luční.Je to fakt bída!
Dnes u nás manévry. Pod stropem mám konečně usazené dvě luční dvě zemní lítají. Lovila jsem rokytové dvě co byly na zahradě jedna vlezla do kompostu, druhou jsem chytila, usadila, ale uletěla. Skalní se neukázaly ani nelítají. Kdo ví jestli mi je nezaoral ten bídák zemědělec.
Čau.Pozri nejakú tu stránku dozadu dával som tam fotky cmelinov.Inak už sa konečne ubytovali aj v nadzemnych cmelinov.Bol som nakupovať kvety pre ,,cmeliakov " a tam som videl kadejake druhy ale u nás len zemne konečne aj skalné tri lúčne jeden hajovy.Ja neviem kde sú ty rolny. Minulý rok ich tu lietalo hafo. Čaute.Zdenda píše: ↑sob 14. dub 2018 12:45:29Ahoj Rapo,jsem tady celkem nový a nemůžu se vyznat ,jak tě gtřeba kontaktovat normálně -moh bys mi prosím na email poslat Tvoje zemní čmelíny-na foto,nebo nějaký popis,jestli se tam pak nedostávají mravenci,neno jiní škůdce a jak se před nima bránit....díky moc,email mám:z.hajda@seznam.cz
Nejsem si totiž ani jistý,že bych tady tu odpověď našel...to víš,stará 60ti letá garda
Já už jsem to s hledáním mimo zahradu vzdala ,kde nic tu nic.Čím dál víc planých ostružin(myslím ani nekvetou)jen sem tam kyčelnice a žádné jiné kytky na kterých by se mohli ze začátku nakrmit.Nevím jestli devětsil ještě nekvete nebo odtamtud vymizel?
Dnes jsem měla štěstí na zahradě s polními .Jedna se sama usídlila v místě kde polní minulý rok byli,jen o úlek níž.Tak teď doufám,že se tam nevrátí loňské skalní ,včera jsem totiž potřebovala ten úlek od polních,takže nebyl na místě. Před polednem jsem jeden kus ještě chytila a ubytovala a odpoledne pak po zahradě hledalo několik polních,ale ta s černým trojúhelníkem bohužel ne,včerejší šanci jsem propásla.
Nádherná obří zahradní se zas jenom pásla,na tu si počkám ,ale rokytovou jsem už vzdala,bydlí tam jedna z polních.
Dnes jsem měla štěstí na zahradě s polními .Jedna se sama usídlila v místě kde polní minulý rok byli,jen o úlek níž.Tak teď doufám,že se tam nevrátí loňské skalní ,včera jsem totiž potřebovala ten úlek od polních,takže nebyl na místě. Před polednem jsem jeden kus ještě chytila a ubytovala a odpoledne pak po zahradě hledalo několik polních,ale ta s černým trojúhelníkem bohužel ne,včerejší šanci jsem propásla.
Nádherná obří zahradní se zas jenom pásla,na tu si počkám ,ale rokytovou jsem už vzdala,bydlí tam jedna z polních.
U nás taky celkem bída.Nakonec jsem se vydala na vzdálenější louky, kde tolik nefouká, kvete tam pozdější jíva a u jiné kvetou plané a rané třešně.Tak kolem hledalo celkem dost zemních, luční dvoupruhá, rolní/ty i u mě na zahradě/.Jediná skalní ,která hledala a asi ze 3 které jsem zahlídla létat za poslední 3 dny .Tak tu se mi podařilo chytit.Dala jsem jí do úlku na stromě.Krásně si pochodila po česně,zaměřila...ale do večera se nevrátila
Ta skalní z úterka, dneska přiletěla kolem poledne.Kamínek nahrnutej až vzadu v klapce,ale zase žádný jiný pohyb.Dala jsem navečír do výstelky vlhký mech.
Třeba se ještě chytne, ale spíš to vypadá na bludičku.Pokusím se ještě najít nějakou skalní,ale přestávají mě ty pochoďáky bavit.Většinou se vracím s prázdnou.Kde jsou ty časy, kdy na louce za barákem , jsem mohla skalní i zemní chytat, jak na běžícím páse...
Tak nakonec ale 4 úlky zatím hezky lítaj a i ta otazníková hájová, mi dneska na ranním sluníčku připadala dostatečně hájově
Tak přeju hodně štěstí lidi.
Ta skalní z úterka, dneska přiletěla kolem poledne.Kamínek nahrnutej až vzadu v klapce,ale zase žádný jiný pohyb.Dala jsem navečír do výstelky vlhký mech.
Třeba se ještě chytne, ale spíš to vypadá na bludičku.Pokusím se ještě najít nějakou skalní,ale přestávají mě ty pochoďáky bavit.Většinou se vracím s prázdnou.Kde jsou ty časy, kdy na louce za barákem , jsem mohla skalní i zemní chytat, jak na běžícím páse...
Tak nakonec ale 4 úlky zatím hezky lítaj a i ta otazníková hájová, mi dneska na ranním sluníčku připadala dostatečně hájově
Tak přeju hodně štěstí lidi.
Zdravím všechny, mám radost, že v tomto slabším roce, máte zabydleno spoustu čmelínů. No u nás to poslední 2 týdny byla velká bída. Jeden týden foukal dost silný vítr, takže hledačky ojediněle, pár zemních, minulý týden počasí dobré, ale čmeláků málo, spíše se pásli než hledali. Mě se ze 17 pokusů podařilo ubytovat 1 luční a 2 zemní a dnes, kdy byla u nás invaze polních (že by mí navrátilci z loňska ) mi jedna z nich provedla ukázkový pamatovací let, ale večer už se nevrátila. Zítra uvidíme. Všechny královny, co zůstaly, jak psala Kavcaa, hledaly téměř u země, prohledávaly každý otvor a létaly hodně pomalu. Naopak ty rychlejší hledající, z těch nezůstala ani jedna, i když jim inspekce čmelínu trvala i 45 minut. Taky dnes vyhledávalo hodně zemních, dneska bylo u nás k vidění letos nejvíce hledaček. Takže přeji všem ještě úspěšný lov, ať zaplníte ty poslední prázdné čmelíny.
Čauko. Tak dnes sa mi usadena v ten istý deň aj vrátila.6 x zemna, 3 x skalna a možno ešte 1 skalna ale tá je nejaká zvláštna alebo sem-tam preskakuje kamienok.Konecne som videl rakytovu 2x a aj roľnu ale iba obedovali. Inak Niky presne to isté u mňa.Viac hľadajú u mňa na záhrade ako po lúkach .Zemne skalné inak bieda s inými druhmi.Minuly rok som tu mal kadejake druhy.Strasne veľa lieta to čierne s modrými krídlami a je to veľké ako cmeliak. Čaute.
Niky mas uplnou pravdu - tento rok jsem zatim odchytil taky vse na zahrade a nic po loukach v okoli - tam kde kazdy rok byva hodne cmelaku, dnes nenachazim skoro nic
Za dnesni den spatreny jen tri hledajici zemni, ale uz je nechytam-snazim se drzet cmelin pro navratilce skalnich, teda pokud se vrati…
Alespon jedna nadejna zprava-oziva jeden cmelin po skalnich, ale nevim zda to neni nahodou pred par dny ubytovavana zemni, ktera ale zamerovaci let velmi odflakla - jeste to budu sledovat.
Za dnesni den spatreny jen tri hledajici zemni, ale uz je nechytam-snazim se drzet cmelin pro navratilce skalnich, teda pokud se vrati…
Alespon jedna nadejna zprava-oziva jeden cmelin po skalnich, ale nevim zda to neni nahodou pred par dny ubytovavana zemni, ktera ale zamerovaci let velmi odflakla - jeste to budu sledovat.