Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,pěkně se ti daří :D ,ty ses ale s těmi čmelíny rozjela :lol: ,blahopřeji ,té rokytové je mi líto :( ,každá ztráta dokáže rozhodit.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanko, také gratuluji. Během dvou let se takhle vypracovat, to je fakt paráda. :D
Kyros
Nový člen
Nový člen

Blanko, skvělá práce. Kam se na tebe hrabu se svými 6 plnými čmelíny. :) A to věřím, že příští sezonu ještě přidáš nějaké další. :)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Blanko, jsi fakt dobrá :o a jen tak dál držím ti palce !Jo a mám taky Rakeťáky ve vycpaném rehkovníku tak jim říkám "podstřešáci" jako ty loni! Rapo ty taky válíš ! Josefe to jak jsi psal o těch zemních tak mě se stalo úplně to samé jako přes kopírák. Letos jsou velmi nenápadné ani nevím,že
mám nějaké čmeláky a to tam prosedím hodiny (musím taky dělat i něco jiného,ještě že jsou kamínky). Také velká úmrtnost.Viděl jsem sražené u cesty (velmi frekventovaná) možná to byli i moje a asi i neuvážené postřiky.Měl jsem obsazené skoro všechny úlky,lítaly a pak nic (jako u Honzy).Nebo jak lítají u souseda a nechtějí přeletět ke mně na zahradu, přesně jako u vás.Taky jsem odchytil pačmeláka jak vylézá od podstřešáků snad tam nenapáchal škodu! Bilance dvě Rokytové, jedna Rolní , jedna Luční,čtyři zemní (možná je nějaká Hájová). Čtyřikrát jsem zkoušel Skalní, bez úspěchu,jednou Lesní taky nic,Zahradní se buď krmily nebo už pak měly pyl ,tak že také nic :( .Počasí ze zimy do léta a pořád vítr :x , ale ovoce na stromech je oproti loňsku.
Jak říkám, královny hodně nenápadné a moc jsem si jich neužil,ale už lítají nějaké dělničky tak to snad bude lepší s pozorováním.
Kavčo ,jak to vypadá u mladých na balkonu?
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Blanko, to je úžasné. Já mám jen tři, hodinu je nevidím a jsem na nervy. Ani nevím kde bych jich tolik nachytala.
Držím palce.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Diki Pepane. Minulý rok som mal 5 cmelinov a sucho.Tento rok mám 12+1rezerva a 12 zabyvanych s toho 10 už ma robotnice. Čauko.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo,tak to jich máme ubytovaných stejně :D ,ty máš ale asi i lesní,že?Tu jsem letos ještě bohužel ani neviděla,natož abych ji ubytovala,snad jednou. :)
Janek92
Nový člen
Nový člen

Dnes pre mňa jeden z naj momentov aky som kedy zažil, s 99,9 % pravdepodobnosťou som pozoroval čmeláka mechového :!: :o nemal som u seba tablet takže nemám foto..bol krásne žltý-žlto-oranžový, velkostne ako menší rolní. Pozoroval som ho asi 10sekund. Najprv som tomu ani nemohol uveriť. Keby tu nefúkal zase hrozný vietor tak možno by tak rychle neodletel...všimol si ma :(

Pak ešte pozorován asi rokytový tmavá forma, :?: královna celá černá s bielym zadkem..

A posledná vec, naštval ma dnes na návšteve valašské zahrady pán, ktorý predával čmelačí úly..nezmysel, rozmer asi 14x14 a výška 10 cm. Byli tam lidi kterým vysvetloval že královna si tam zaleze a během pár týdnu ich tam bude 80 a opelia vše a podobné blbé kecy. Strecha úlu mezery, celý úlek tvar včelího plástu..strecha na jednom šrobku taková vysouvací do strany, ako keď niektorí z vás ucpávajú vetracie otvory, proste děs.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

U nás je to bída, usazené matky skoro nelétají, 1 - 2x za den. Skalní dnes vůbec. :? Konečně rozkvetl rododendron, ale také nic moc. Vždy byl čmeláky obalen. Teď tak 2 - 3 luční nebo rolní, jinak nic. Měl jsem jeden pokus o usazení zemní. Hledala pěkně, když vylezla lehce se i ohlédla. Ale nedělám se naděje...
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Aby toho nebylo málo,tak mi právě mojí zemní "zateplovačku" zničila jiná obří zemní. Normálně ji vytáhla ještě živou ven a snažila se s ní odletět pryč. :shock: Ale nešlo jí to. Vypadalo to, že se dále perou. Chtěl jsem zakročit, ale už bylo pozdě. "Zateplovačka" už se skoro nehýbala. Obří zemní udělal jen velký oblouk a se zlověstným bzučením zalezla do úlu... A to už měly být dělnice. :( Tak jsem zvědavý, co bude. Doufám, že to hnízdo alespoň převezme. Jak se tam dostala přes klapku nevím, možná loňská...
Odpovědět