Tak dnes jsem se vrátil domů a plánoval jsem zastřešit to hnízdo rolního v trávě, bohužel jsem čekal od oběda a matka zatím nikde, ani nebzučí v hnízdě. Obávám se, že se něco stalo a nebude už co zastřešovat. Zkusím to ještě po setmění, kdy by se snad měla vrátit.
Jinak hejna hledajících matek už zmizela, druhý čmelín stále neobsazen. Dnes na zahradě slídil akorát pačmelák ladní, což mě trochu vystrašilo, protože ten má parazitovat u rolního. Ten můj rolní vidět není, ale kamínek padá pravidelně do 15 minut od položení, takže maká jak o závod.
Zkusil jsem dnes vyrazit hledat nějaké poslední hledačky k lesu, chytil jsem opět jen dva pačmeláky a pak jednu hledačku hajní. Ta žádný přesvědčivý zaměřovací tanec nepředvedla, úl si prohlídla ze dvou stran a pak dalších 20-30 minut strávila na rododendronu za úlkem, takže jsem ve skrytu doufal, že by mohla přestat hledat, do úlku se ale zatím nevrátila, kamínek drží jak přibitý.
Chov čmeláků v roce 2018
Pokud bych to bral z té světlejší stránky a nová matka hnízdo přebrala, z pohledu přirozeného výběru je lepší když se rozmnoží ta silnější a její potomstvo bude mít větší šanci zvítězit například v boji s pačmelákem.Honza79 píše: ↑ned 06. kvě 2018 18:55:54Aby toho nebylo málo,tak mi právě mojí zemní "zateplovačku" zničila jiná obří zemní. Normálně ji vytáhla ještě živou ven a snažila se s ní odletět pryč. Ale nešlo jí to. Vypadalo to, že se dále perou. Chtěl jsem zakročit, ale už bylo pozdě. "Zateplovačka" už se skoro nehýbala. Obří zemní udělal jen velký oblouk a se zlověstným bzučením zalezla do úlu... A to už měly být dělnice. Tak jsem zvědavý, co bude. Doufám, že to hnízdo alespoň převezme. Jak se tam dostala přes klapku nevím, možná loňská...
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honzo,to snad není pravda jak se ti letos nedaří .A víš na 100%,že spíš "zateplovačka" nezabila jinou zemní,která chtěla úlek převzít?
Pokud je to nová,tak by mě zajímalo jestli bude pokračovat nebo si založí svoje.Pokud sama přišla o hnízdo,tak by nejspíš pokračovala,jinak by to nemělo pro ni smysl.Pokud ale jen nenašla místo a obsadila úlek tak by mohla začít od znova.
Pokud je to nová,tak by mě zajímalo jestli bude pokračovat nebo si založí svoje.Pokud sama přišla o hnízdo,tak by nejspíš pokračovala,jinak by to nemělo pro ni smysl.Pokud ale jen nenašla místo a obsadila úlek tak by mohla začít od znova.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel "zateplovačka" je mrtvá. Byla o něco menší než ta nová. Navíc ta nová zemní má trochu problém s klapkou. "Zateplovačka" to zvládala krásně. Nová teď udělala i jeden výlet. Uvidíme, co bude, snad se nezranila... Normálně se "zateplovačkou" v kusadlech uletěla skoro metr.Niky1 píše: ↑ned 06. kvě 2018 19:30:46Honzo,to snad není pravda jak se ti letos nedaří .A víš na 100%,že spíš "zateplovačka" nezabila jinou zemní,která chtěla úlek převzít?
Jedno pozitivum i zajímavost. Skalní dnes poprvé vyletěla po 19. hodině. Během půlhodiny udělala dva krátké výlety.
Clove tu necte par dni forum a nestaci se divit co za dobre i spatne zpravy se objevi.
Dnes se u me objevily prvni delnice od zemni - zatim zapasi s klapkou, ale chce to jen cas. Obe skalni zatim nic (tipuju jeste par dni-nezapsal jsem si data usazeni kvuli zmatkum).
Zitra odletam na 3 tydny pryc tak doufam ze to cmelaci zvladnou - soused zaukolovan aby cistil klapky, tak snad bude vse OK. At se vsem dari!
Dnes se u me objevily prvni delnice od zemni - zatim zapasi s klapkou, ale chce to jen cas. Obe skalni zatim nic (tipuju jeste par dni-nezapsal jsem si data usazeni kvuli zmatkum).
Zitra odletam na 3 tydny pryc tak doufam ze to cmelaci zvladnou - soused zaukolovan aby cistil klapky, tak snad bude vse OK. At se vsem dari!
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý večer,ty to dvě čmeldy jsem našel blízko sebe.Hájová byla mrtvá a tá druhá ještě žila asi se poprali ? Dal jsem jí roztok,ale stejně na druhý den
umřela.Co je ale za druh? Sorojský tmavá forma nebo jiný druh v tmavé formě? Na hrudi z hora měla kulatou lysinku.
uploading images
Zde úlky od Rakeťáků:
V rehkovníku se ubytovala sama...měl bych ho vylepšit já vím ,zakrýt ten otvor a přidat česno a klapku !Tam jsem chytil toho pačmeláka.
Zde úlek Luční :
Úlky v zemi byli ubytovány všechny bez problémů, teď lítá jen do třetího...
Zde lítal třetí rakeťák,ten co jsem ho chytil v práci a taky najednou nic jako u Honzy...
images upload
Tak zatím všem ahoj....
umřela.Co je ale za druh? Sorojský tmavá forma nebo jiný druh v tmavé formě? Na hrudi z hora měla kulatou lysinku.
uploading images
Zde úlky od Rakeťáků:
V rehkovníku se ubytovala sama...měl bych ho vylepšit já vím ,zakrýt ten otvor a přidat česno a klapku !Tam jsem chytil toho pačmeláka.
Zde úlek Luční :
Úlky v zemi byli ubytovány všechny bez problémů, teď lítá jen do třetího...
Zde lítal třetí rakeťák,ten co jsem ho chytil v práci a taky najednou nic jako u Honzy...
images upload
Tak zatím všem ahoj....
Ahoj Niky. Ja som ešte amatér voči vám co už roky chovate cmeliaky ale vaše skúsenosti mi pomohli k tomu co mam.Nemam bohužiaľ lesnu ale tento rok som ich videl dosť (prvý krat) v živote a ďalšiu sezónu si na ne posvietim. Mám 6 zemných bombarderov 4 skalné a 2 rakytove. Jedna rakytka je riadne tmavá taká nevýrazná ale šikovná na klapke. Inak irónia je že som chcel strašne rolnu. Mal som2 pokusy a nič a viac som ich nevidel.Teraz na záhrade iba rolny no aj trochen lesný. Ide ma roztrhnut.
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Rapo já jednu Rolní mám a jsem rád že jí mám i když je běžný druh. Loni se mi nepodařila....
Honzo té Zateplovačky by mi bylo hodně líto (ta empatie tu je), škoda že jsi tam nebyl dřív.
Honzo té Zateplovačky by mi bylo hodně líto (ta empatie tu je), škoda že jsi tam nebyl dřív.
Rapo,já mám polní 4 ,3 luční,2 skalní,2 zemní a 1 hájovou nebo nevím co přesně to je,ale zemní ne už podle menší velikosti a vyššího tonu bzukotu. .Jsem moc ráda,ale chtěla jsem 4 až 5 skalních,bohužel se nepodařilo,no a zahradního,toho se mi podařilo naposledy chytit před dvěma roky .
Pepane,to byly vedle sebe v hnízdě nebo někde venku?U nás tu létají takové tmavé dělnice,loni koncem sezony jsem zahlédla matku,ale nemohla jsem si ji prohlédnout,hned byla fuč.Také jsem uvažovala jestli třeba sorojsky,ale mohla by to i být melanická forma rokytového.Zkus poslat foto s dotazem na https://www.facebook.com/groups/1590641777855221/ nebo https://www.facebook.com/groups/1590641777855221/
Pepane,to byly vedle sebe v hnízdě nebo někde venku?U nás tu létají takové tmavé dělnice,loni koncem sezony jsem zahlédla matku,ale nemohla jsem si ji prohlédnout,hned byla fuč.Také jsem uvažovala jestli třeba sorojsky,ale mohla by to i být melanická forma rokytového.Zkus poslat foto s dotazem na https://www.facebook.com/groups/1590641777855221/ nebo https://www.facebook.com/groups/1590641777855221/