Nene, z lučních se neusadila žádná, ani nezameřila. U těch co provedly zaměřovací tanec jsem vždy 2-3 dny počkal, u té skalní dokonce 5. Jediná co založila buňky a opustila je byla ta má chudák první rolníNiky1 píše: ↑čtv 17. kvě 2018 8:41:31Kaosi,tím chceš říct,že založily buňky a pak přestaly létat?
Navíc nesmíme zapomínat,že po odchytu a jakémkoli pamatovacím letu ze strany matky by se mělo s dalším osazením počkat 2 až 3 dny.Pokud se nevrátí pak úlek pořádně vyvětrat střechou a teprve pak znovu usazovat,abychom čmelákům tím mnohonásobným usazováním celkově víc neuškodili než pomohli,je navíc chráněný zákonem.Toto není z mé hlavy,ale četla jsem to v nějaké odborné publikaci.
Chov čmeláků v roce 2018
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Kaosi,tak to jsem ráda. To je zvláštní,že se ti luční nechtěli usadit.Já je spolu s polními považuji za ty co nejochotněji přijímají úlky až na luční se dvěma pruhy.Ta se mi zdá vybíravější nebo jsem jen měla smůlu.A co máš vlastně jako výplň,možná jsi to psal ale v tom množství informací si nevzpomínám.Já jsem jednu dobu chtěla dát dovnitř kromě jiného i hrst psích chlupů,jenže jsem si uvědomila,že se jim dává různé pipety proti parazitům nebo někdo dokonce stříká arpalitem a podobně,tak jsem to zcela zavrhla.Ani od své kočky z tohoto důvodu nedávám a její srst by byla moc vhodná,je heboučká.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak přátelé, u mě je zase pěkné rodeo.... Při dopolední obchůzce vidím, že v úle po zemní "zateplovačce" je v česně nějaká tma, bývá tam trochu bílo od vaty. Odklopím klapku a polil mě studený pot, viz foto
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Z ... 105902.jpg
Mrtvá matka... Tak jsem to rozdýchával a pak jsem se rozhodl, že se podívám dovnitř. Alespoň poznám, co se od začátku dubna dělo. Uvnitř mě přivítal bzukot a objevila se jedna dělnice. Pomalu rozebírám výstelku a narazil jsem na jedno hnízdo s pěti dělnicemi. Říkám si, jaká škoda a další hnízdo bez matky pryč...V tom ale začla kolem kroužit další zemní královna a už byla v díře. Urychleně jsem vše zakryl a doufaá, že jsem jim ty buňky moc nepoškodil....Každopádně tam se musely ale dít věci, nejprve "zateplovačka", pak další zemní královna a teď třetí. Která z těch dvou posledních v hnízdě byla dříve nevím, jsou stejně veliké. Takové problémy s navrátilci u zemních jsem ještě nezažil... Jinak jsem ale ziskal odpověď, zda hnízda byla původně dvě. Uvnitř bylo opravdu jen jedno, takže jedna matka po souboji převzala hnizdo po konkurující matce... Tak budu doufat, že se hnízdo bude bez problémů dále rozvíjet.
Mrtvá matka... Tak jsem to rozdýchával a pak jsem se rozhodl, že se podívám dovnitř. Alespoň poznám, co se od začátku dubna dělo. Uvnitř mě přivítal bzukot a objevila se jedna dělnice. Pomalu rozebírám výstelku a narazil jsem na jedno hnízdo s pěti dělnicemi. Říkám si, jaká škoda a další hnízdo bez matky pryč...V tom ale začla kolem kroužit další zemní královna a už byla v díře. Urychleně jsem vše zakryl a doufaá, že jsem jim ty buňky moc nepoškodil....Každopádně tam se musely ale dít věci, nejprve "zateplovačka", pak další zemní královna a teď třetí. Která z těch dvou posledních v hnízdě byla dříve nevím, jsou stejně veliké. Takové problémy s navrátilci u zemních jsem ještě nezažil... Jinak jsem ale ziskal odpověď, zda hnízda byla původně dvě. Uvnitř bylo opravdu jen jedno, takže jedna matka po souboji převzala hnizdo po konkurující matce... Tak budu doufat, že se hnízdo bude bez problémů dále rozvíjet.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Úspěšnost usazování podle mých zkušeností v mé lokalitě:
1. rolní
2. skalní
3. luční, někdy dělá problémy. Letos mám dvoupruhového
4. zahradní
5. zemní
Jinak zahradní začíná hledat v druhé vlně po zemních a lučních. Letos už jsem viděl dělnice na rododenronu, bohužel moje to letos nejsou.
1. rolní
2. skalní
4. zahradní
5. zemní
Jinak zahradní začíná hledat v druhé vlně po zemních a lučních. Letos už jsem viděl dělnice na rododenronu, bohužel moje to letos nejsou.
Honzo, to je děs pri pohledu na foto mrtvej královny ma to fakt mrzí. Lenže jak sa tomu bránit když loňská matka bez problémov klapku otvorí ? jediná vec co ma napadá je vviesť otvory (vstupy) 1-2 do iných prázdnych úlov, aby si ich královna pri šmejdení u klapky všimla. pak kdyby se královna vrátila celkem rychle začátkem dubna tak hneď po prvej generaci dělniček zúžiť dočasne vletový otvor (tak aby se ven dostali len dělničky 1.-2. generace? takové problémy som ja osobne ješte nezažil ale premýšlam o tom jak bych to řešil.Honza79 píše: ↑čtv 17. kvě 2018 11:59:01Tak přátelé, u mě je zase pěkné rodeo.... Při dopolední obchůzce vidím, že v úle po zemní "zateplovačce" je v česně nějaká tma, bývá tam trochu bílo od vaty. Odklopím klapku a polil mě studený pot, viz foto
Hnizdo druhá matka prevzala, jak dlho to už je od usazení prvej matky? proč ješte neboli dělničky? - dúfam že to dobre dopadne v tom neštestí a už to bude bez problémov
Moc díky Honzo, viacmenej súhlas, i mne sa najťažsie usazujú zemníHonza79 píše: ↑čtv 17. kvě 2018 12:24:56Úspěšnost usazování podle mých zkušeností v mé lokalitě:
1. rolní
2. skalní
4. zahradní
5. zemní
Ahoj eljerry, postrehy a zkušenosti po prvej sezóne? super určite by bolo lepšie skúsiť sa zamerať v ďalších sezónach aj na iné druhy, ale na začátek supereljerry píše: ↑stř 16. kvě 2018 22:58:36Ahoj čmelaři,
mám radost z vašich úspěchů, která je podpořena i mým. Letos mám obsazené všechny tři čmelíny, které jsem měl nachystané od loňska. Já jsem se rozhodl pro osazování pouze zemními. Jednak se mi líbí a navíc je jich u nás poměrně dost. Po loňském neúspěchu jsem volil i tento druh, protože ho jistě poznám.
Na základě mých zkušeností, sice pouze z jedné sezóny, bych chtěl napsat pár postřehů.
1. Myslím si, že chytnout začátek sezóny je největší výhoda pro úspěšné usazení.
2. Vypadá to, že příliš nové čmelíny nejsou nejvhodnější pro úspěch v usazení královny.
3. Na delší chodbičky do čmelína jsem použil KOPOFLEX o vnějším průměru 40 mm, je to docela podobný otvor jako má myší díra. Zdá se mi, že je výhodný pro "obousměrný provoz". Královny v něm "nezamrzají".
4. Příští rok upravím vstup pod klapkou, podle rady z tohoto fóra (omlouvám se, nemám autora, ale jde o zvetšení přední části vstupu do hloubky pár milimetrů). Královna nebo dělnice by neměly být přitlačeni klapkou při vstupu a tím nebude docházet ke ztrátě rousků.
5. Očekával jsem podobnou aktivitu u královen v začátcích jejich práce na prvních buňkách, o které píšete zde na fóru. U mne se mi skoro nedařilo pozorovat jejich lety a přílety. Byl jsem spokojený pouze z padající kamínků ve vstupech. Zkusil jsem tyto kamínky upevnit na nit. Dobře se vytahovaly z chodbičky a nemusel jsem je hledat na zemi pod vstupem (mám vstupy přes zeď stodoly a poměrně vysoko - 2 m a 2x 3 m nad zemí).
6. Pro výrobu čmelínů není nejvhodnější materiál průběžná spárovka - dochází k jejímu rolepování a prohýbání vlivem vlhkosti. Nátěr pouze z jedné, vnější strany, bude asi příčinou. Něchtěl jsem používat barvy uvnitř čmelína. Možná by to vyřešil nějaký olej, který by uzavřel povrch dřevěných desek.
7. Pro odchyt a přesun do chodbičky čmelínu používám vytvořenou síťku ze silnějšího igelitového sáčku na drátěné konstrukci. Pro přesun sklenici od malé majonézy s otvory ve víčku. Pro zavádění do čmelínu mám seříznutou větší injekční stříkačku - píst je skvělý pro "dotlačení" královny do vstupu čmelínu. Korkový špunt pro uzavření vstupu a pro přesun ze sklenice do stříkačky mám odříznutou PET láhev. Vytvoří dokonalý trychtýř a hrdlo má vhodný rozměr, který vejde do stříkačky. Sklo i plast jsou hladké a čmelák se nemá kde zachytit.
8. Královny asi létaly, ale musím říct, že docela brzy měly hotové první buňky. Tyto potom zahřívaly (toto jsem našel někde na internetu, když jsem hledal důvody jejich chování) a proto byla jejich aktivita nižší. Letošní jaro nepatřilo ke standardním - bylo velké teplo, to asi způsobilo jejich chování. Ve spojení s velmi rychlým kvetením stromů v poměrně brzkém sledu, asi dojde k nedostatku potravy nejen pro čmeláky. Podobně tomu je u včel, potvrdil mi to kamarád - včelař. Loni se mi včely na zahradě naučily "sklízet" maliny - vysály z nich veškerou tekutinu a my jsme museli o každou jednu bojovat s převahou včel. Podobně to dopadalo s ovocem, kterého bylo už tak málo. Poškozené nebo nabodnuté případně červavé se stalo zdrojem pro včely. Navíc byly včely agresívnější v dlouhém teplém počasí. Proto hledám rostliny, keře a stromy, které vysadím pro čmeláky a včely. Jako dobré řešení se mi jeví Svazenka, po 30 dnech kvete a je to medonosná rostlina, dá se použít i jako zelené hnojivo.
9. Pro kontrolu přítomnosti královny se mi zdálo dobré poklepání na čmelín, pokud byla uvnitř většinou bzučela. V kombinaci s kamínkem docela přesná metoda bez nutnosti otevírat čmelím.
10. Řeším množství výplně pro dobré podmínky v době rozvoje čmelínu. Spíše mi jde o vhodné minimální množství, zřejmě bude hodně záležet na teplotách během jara.
To je docela dost informací a nechci zatěžovat fórum dlouhým čtením. Těším se na videa a fotografie, které chci udělat a poté se s podělím zde na fóru.
Jerry
1. - súhlas, je treba byť (záleží na počasí) pripravený už v druhé polovici března. Já už videl královnu zemní s pylem na sněženkách 20. března.
2. - o něco málo větší pravdepodobnosť a úspešnosť usadenia bude asi v starších (už použitých) úloch, ale mne sa darilo i v nových (ze spárovky).
3. - vnější priemer 40 mm je dost, možno až zbytečne. Čmeláci mají rádi možno menší užší chodbičky a na provoz to myslím nemá vplyv, oni si dokonce ucpou často i priemer 20 mm tak, aby preliezol len jeden jedinec, robia to z dôvodu ochrany, viz. Honzova zateplovačka. Ja používam kartonové trubičky zo sáčkov ktorým urežu vrch tak, aby to tvorila akoby "U". U otočím tak aby bola odrezaná časť nasmerovaná do výstelky. Čmelác tak majú chodbičku ale zároveň si môžu spraviť svoj tunel do výstelky kdekolvek podél tunelu. Výkaly môžu vsáknout do výstelky, do tunelu - nemám rád husí krky a umelé tunely (ale to je len môj osobní názor a volba)
4. - s nápadom na úpravu klapky prišiel tušim julio a je to super nápad, chcelo by to nejaké video jak dělničky precházajú s pylem pod klapkou, ak sa to osvedčí tak určite takto vylepším klapky aj ja. Vypadá to ale na super zlepšení (tak jak kdysi dávno môj nápad s injekční striekačkou)..
5. - taky mám úly na chalupe v stodole na trámoch a klapky zvenku stodoly vo výške 2,5 až 3 metre takže mám tam starší rebrík. Na kamínky mám osobní názor takový že zbytečne královna musí registrovat - že je něco inak. Do vletového otvoru nezasahuju a vše nahrávam na kameru na tablet. Jediný zásah ktorý si mysím že je ok je že večer za tmy dám do vletového otvrou (do hlbky aspoň 1 cm otvoru-ne na kraj) kúsok obvazové vaty, trochu ho v prstoch natáhnu tak aby tvoril súvislú priehladnú zábranu a aby sa dotýkal spodní i vrchní steny chodbičky. Ráno je to pak jasné, či královna prolézla nebo ne. Netvrdím že kamínek je špatný a hodne ľudí ho používa takže pouze môj názor všeobecne ale myslím že všetci by mali dať královnám viac pokoja a klidu a mať viac trpezlivosti. Nejaké pozorovací okénka - totálni blbost.
6. - s priebežnou spárovkou som velmi spokojný a úly si vyrábam sám (mám i 3 úly z 18 mm spárovky - dvojité stěny) takže 3 úly o síle 36 mm). Súhlas že v spárovke vznikajú po nápore vlhkosti a vody mezery, určite to chce úly z vonkajšej strany napustiť olejem (ja používam teakový olej a minimálne na 2-3 roky su úly velmi slušne chránené) - cez 18 mm spárovku mi ten olej dokonca prešiel skrz, takže určite parádna ochrana). Ve stodole mám úly chránené ale na balkóne občas zmoknú -havne počas búrky nebo vítr+déšť. Ale drží bez zmen už 3 roky..
7. - myslím si že lepší než sklenice od majonézy je krabička bez prístupu svetla s výstelkou. V královne to pomôže zachovať hledací pud - než by létala a snažila sa vyslobodiť po skle v skleničke. Keď odchytiš do síťky královnu, jak presne ďalej postupuješ?
8. - naprostý súhlas, teplá jar a rychlé kvetení - děs. Královna sa venuje v úlu rôznym činnostem, to že celý deň nevyletí z úlu je menej obvyklé ale normálni. Někdy proste lieta viac, niekedy menej, podle potreby. Mne lesní vyletovala pred 2 týždňami ven asi na 2-3 minuty a to se opakovalo i 3-4x po sebe, myslel som si že je neco špatně ale opak bol pravdou, dnes dělničky létají a čekám už druhou generaci.
9. - niektoré královny na poklepání většinou nereagujú, napr. polní, lesní
10. - vždy platí že radši víc než menej. Ja dávam výpln do 3/4 a na výstelku dám kartón - a na to prípadne kus polystyrénu. Vznikne tak meziprostor pod strechou. Kartón pak po cca 2.generaci dělniček odoberám. Nebo prostě dať výstelky až po strechu a pak opatrne odobrať po vylihnutí druhej generace.
Teším sa na videá a fotky, ať sa ti darí
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
První zemní matka "zateplovačka" usazena 4.4., zřejmě měla problémy jako luční, ta měla dělnice až po 34 dnech, asi problémy s potravou v prvním týdnu...Dále 6.5. zemní matka " zateplovačka" zahynula při souboji s druhou zemní matkou. Dnes 17.5. zjištěna další uhynulá matka, v hnízdě pět dělnic, a další matka, co pečuje o hnízdo....Více informací asi nedám, každopádně už mě to štve. S navrátilci je to rok od roku horší. Že zlobí zahradní a skalní jsem věděl, ale že budou dělat velké problémy i zemní to je fakt novinka. Zemní bývá vždy považován za poměrně hojný ale náročnější druh, co se vrací jen zřídka. Je vidět, že to zase tak nemusí vždy být... První hnízdo je obsazeno taky zřejmě loňskou matkou. Druhé hnízdo, bylo obsazeno odchycenou matkou, "zateplovačkou", ale pak tam nastal nelítostný boj s postupně se vracejícími loňskými matkami. Asi se jim u mě líbilo..
No luční jsem chytal až na úplném konci dubna, jste mi tu psali, jak je možné, že ještě hledají a o den pozdějí jsem už skutečně na žádnou nenarazil Takže, nejspíš už to nebyly královny, které by se jen tak usadily. Jinak tady je nejčastější ta varianta s dvěma pruhy, pokud tím druhým myslíte ten "prostřední" na druhém tergitu. Výplň mám spolu s čmelíny ze ZD, tedy ta surová bavlna, přidal jsem trochu suchého mechu ze zahrádkyNiky1 píše: ↑čtv 17. kvě 2018 10:10:50Kaosi,tak to jsem ráda. To je zvláštní,že se ti luční nechtěli usadit.Já je spolu s polními považuji za ty co nejochotněji přijímají úlky až na luční se dvěma pruhy.Ta se mi zdá vybíravější nebo jsem jen měla smůlu.A co máš vlastně jako výplň,možná jsi to psal ale v tom množství informací si nevzpomínám.Já jsem jednu dobu chtěla dát dovnitř kromě jiného i hrst psích chlupů,jenže jsem si uvědomila,že se jim dává různé pipety proti parazitům nebo někdo dokonce stříká arpalitem a podobně,tak jsem to zcela zavrhla.Ani od své kočky z tohoto důvodu nedávám a její srst by byla moc vhodná,je heboučká.
PS. říkám si, že by mohly být ještě nějaké hledačky lučních druhé generace, na rododendronu už delší dobu vidím od lučních jen dělnice, takže by mohly odchovat nové dost brzo neobsazené čmelíny tedy zatím nechávám.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
..presne tak, u zemních je to novinka aj pre mňa nezbýva než doufat, že už bude vše ok a hnízdo bude rásť, malo by, královna nezačína odznova a vyletovať by už nemala. Ja som odchoval v 2016 krásne královny zemního, 2017 minulý rok sa mi vrátila jedna jediná. Snáď už to bude v pohode, je zajímavé jak si nová královna hnízdo podmaní společne s dělničkami. Je treba rozmýšlať jak tomu zabránit příšti rok.Honza79 píše: ↑čtv 17. kvě 2018 13:50:26První zemní matka "zateplovačka" usazena 4.4., zřejmě měla problémy jako luční, ta měla dělnice až po 34 dnech, asi problémy s potravou v prvním týdnu...Dále 6.5. zemní matka " zateplovačka" zahynula při souboji s druhou zemní matkou. Dnes 17.5. zjištěna další uhynulá matka, v hnízdě pět dělnic, a další matka, co pečuje o hnízdo....Více informací asi nedám, každopádně už mě to štve. S navrátilci je to rok od roku horší. Že zlobí zahradní a skalní jsem věděl, ale že budou dělat velké problémy i zemní to je fakt novinka. Zemní bývá vždy považován za poměrně hojný ale náročnější druh, co se vrací jen zřídka. Je vidět, že to zase tak nemusí vždy být... První hnízdo je obsazeno taky zřejmě loňskou matkou. Druhé hnízdo, bylo obsazeno odchycenou matkou, "zateplovačkou", ale pak tam nastal nelítostný boj s postupně se vracejícími loňskými matkami. Asi se jim u mě líbilo..
U mňa taky novinka, ešte nikdy som nevidel že by cez klapku vynesli dělničky larvu v tak pokročilom stádiu a už vôbec nechápu proč sa to stalo.
Malú larvu vynesli i polní pred cca 2 dňami a to žiadne slnko, žiadne horko..že by husí chmýří a peří tak hrialo nebo ja už fakt nevím, pylu a snáď i nektaru nosia hodne, tak netuším..