Chov čmeláků v roce 2018
Zdravím všechny. Včera jsem cca 90 min. natáčel čmelíny na mobil a teď to zkouknul - zatím jen 60 min. Nejvíc živo je u zemních, 53 odletů a 58 příletů. Skalní 16 odletů a 17 příletů, hnízdo je asi o 14 dní mladší. V jednom záběru je vidět jak menší dělnice zemní má něco bílého v kusadlech (malá larva?) a odlétá s tím pryč. "Přetopíno" určitě nemají, klapky nemám ničím podložené. Královna zemní je úlku od 7.4., královna skalní od 21.4. S tou lapačkou hmyzu je to zajímavý nápad.
Zdravím všechny, dovolil jsem se zaregistrovat, letos jsem postavil 4 čmelíny, jsem nováček, jeden čmelín se mi podařilo osídlit čmelákem zemním, alespoň se tak domnívám, nemám ještě na rajčeti fotky, poprosím, pokud by jste mi pomohli s přesným určením druhu. Kolonie prosperuje, od začátku mám zapojeny všechny bezpečnostní prvky, klapku, pachovou past.
Na pozemku se nám potuluje ještě čmelák rolní, skalní nebo úhorový, rokytový a lesní, dnes jsem fotil na levandulích invazi. Trochu zápasím s teplotou v čmelíně, já jsem volil materiál plast, směrem ven 4 cm polystyren, 28 mm MDF. Vlhkost nemám čím změřit, ale teplotně jsem se už blížil ke 30 st., měřeno tak ve středu čmelína. V horním víku čmelína jsem instaloval jeden 40 mm velký větrací otvor s hustou síťkou. Teplota klesla po ránu na 26, přes den se pohybuje kolem 28. Sídlíme 450 m.n.m. tak jsem volil raději silnější materiály pro jaro, ale nyní nevím, jestli to budou čmeldové zvládat.
Teď už ve čmelíně moc úprav neudělám. Díky za toto skvělé fórum. Hodně mi pomáhá.
Na pozemku se nám potuluje ještě čmelák rolní, skalní nebo úhorový, rokytový a lesní, dnes jsem fotil na levandulích invazi. Trochu zápasím s teplotou v čmelíně, já jsem volil materiál plast, směrem ven 4 cm polystyren, 28 mm MDF. Vlhkost nemám čím změřit, ale teplotně jsem se už blížil ke 30 st., měřeno tak ve středu čmelína. V horním víku čmelína jsem instaloval jeden 40 mm velký větrací otvor s hustou síťkou. Teplota klesla po ránu na 26, přes den se pohybuje kolem 28. Sídlíme 450 m.n.m. tak jsem volil raději silnější materiály pro jaro, ale nyní nevím, jestli to budou čmeldové zvládat.
Teď už ve čmelíně moc úprav neudělám. Díky za toto skvělé fórum. Hodně mi pomáhá.
A nepomohlo by proti těm vracejícím se matkám těsně před líhnutím odstranit klapku a pouze zacpavat hnízdo na noc před zavíječem ? Pačmeláci už v té době nepředstavují riziko a ostatní denní paraziti už taky asi nic výrazně nepoškodí. A nové matky by se nenaučily otevírat klapku a příští rok by prostě nechali úl na pokoji.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Zní to hezky, ale byla by to ale pěkná otročina. Jedna chyba nebo zapomenutí a už si množíš uvnitř zavíječe. Navíc moje zaměstnání mi nedovolí být každý večer doma. Často jsem pryč i tři dny. To bych musel zapojit i zbytek rodiny. A už teď toho mají plné zuby při čištění klapek...kaos píše: ↑čtv 07. čer 2018 17:34:04A nepomohlo by proti těm vracejícím se matkám těsně před líhnutím odstranit klapku a pouze zacpavat hnízdo na noc před zavíječem ? Pačmeláci už v té době nepředstavují riziko a ostatní denní paraziti už taky asi nic výrazně nepoškodí. A nové matky by se nenaučily otevírat klapku a příští rok by prostě nechali úl na pokoji.
Ahoj brumlo presne jak píše Honza, teď už to len nejako zmierniť, písalo sa tu aj o studených dlaždiciach atď. Pak do budúcej sezóny skúsiť vymyslieť lepší miesto nebo zlepšiť vetranie.. teším sa na fotky...brumla píše: ↑čtv 07. čer 2018 16:16:35Zdravím všechny, dovolil jsem se zaregistrovat, letos jsem postavil 4 čmelíny, jsem nováček, jeden čmelín se mi podařilo osídlit čmelákem zemním, alespoň se tak domnívám, nemám ještě na rajčeti fotky, poprosím, pokud by jste mi pomohli s přesným určením druhu. Kolonie prosperuje, od začátku mám zapojeny všechny bezpečnostní prvky, klapku, pachovou past.
Konečně fotky, pomáhá mi kámoška. Držte palce.
https://blanka06.rajce.idnes.cz/kralovny_18/
https://blanka06.rajce.idnes.cz/kralovny_18/
Včera jsem zaregistroval zajímavý okamžik. Na česnu zemních kde panuje velmi čilý ruch - průměrně co minutu odlet+přílet - se divně motala menší dělnice. Když jsem se přiblížil, bylo vidět jak si vybere kuličku ztraceného pylu, kterou pak poměrně rychle kusadly snědla.