Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,nevím jistě ale kladoucí nová matka by mohla dělnice snad ovládat feromony jak to dělá zakladatelka. ;) Ta je přestává používat v momentě kdy chce,aby se už líhly místo dělnic nové matky a pak začíná boj dělnic o prvenství v kladení. ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Niky1 píše:
stř 01. srp 2018 11:48:36
Kaosi,nevím jistě ale kladoucí nová matka by mohla dělnice snad ovládat feromony jak to dělá zakladatelka. ;) Ta je přestává používat v momentě kdy chce,aby se už líhly místo dělnic nové matky a pak začíná boj dělnic o prvenství v kladení. ;)
No četl jsem v laboratorním chovu od Ptáčka, že někdy přidávají k matkám mladé dělnice, ale problém je prý, že matka, která teprve začne klást je ještě nevyzrálá a dělnice feromonálně nezvládne a ty pak mohou požírat její vajíčka. Takže je tam přidávají až v pozdější fázi, teď z hlavy ale nevím ve které.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tedy to je děs,ve stínu 30.6°C :shock: a další dva dny má být ještě hůř. :( Vysoké teploty budou nejméně do příštího čtvrtku. :(
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak to jsi docela šťastlivec Niky, já měl dnes u úlku 33,5°C a chudáci chovatelé v Praze měli i 37°C. Manželce se dnes povedlo držet teplotu v úlu do 28°C. Ale přes noc jsme museli zmrazit 3l vody abychom měli led na chlazení a to chladíme jediný úl. Mít jich více, tak nevím, to bych už asi vzdával a některé musel obětovat. Každé 2 hodiny to musí někdo kontrolovat a přikládat led. Jestli to potrvá další týden, tak nevím nevím.
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

kaos píše:
stř 01. srp 2018 8:33:06
Co se peltierových článků týká, provoz je jednoduchý, problém je, že mohou generovat opravdu dost nízké teploty a tak by to chtělo nějakou možnost regulace.
Regulace výkonu chlazení by musela být určitě a šla by realizovat pomocí Arduina. Spíš se obávám zakomponování do konstrukce úlku.
Navíc by se jím dalo v začátcích sezóny i přitápět.
Dnes mi žena jeden kousek koupila, takže už není cesty zpět :? . To zas bude strávených hodin při testování.
Chlazení vodu je pro mě komplikované, protože se k úlkům někdy nedostanu celý týden.
julio
Nový člen
Nový člen

Po dlhšom čase som tu opäť nahliadol a čítam, že už Vám tiež vyletujú mladé matky. Tento teplý rok je to o niečo skôr ako po minulé roky. Tesne pred odchodom na dovolenku sa mi začali liahnuť matky u zemných aj skalných. Po návrate ich zostalo už len pár u skalných. Zemné som ani nevidel vyletovať. Skalných asi päť. Tieto dva čmelíny sporadicky navštevujú už len posledné žijúce robotničky, tak ich ešte nechám dožiť, kým pohyb úplne neustane. Ešte prežíva čmelín s roľnými a tiež u nich už začali vyletovať mladé matky. Tak sezóna u mňa pomaly končí a jediné z čoho sa budeme asi všetci tešiť je pozorovanie mladých matiek na kvetoch.
Krátke video z roľných, kde je pohyb ešte vcelku hojný: https://www.youtube.com/watch?v=mhhnyOdn1kY
kaos
TOP člen
TOP člen

Hugo.008 píše:
stř 01. srp 2018 20:29:48
Regulace výkonu chlazení by musela být určitě a šla by realizovat pomocí Arduina. Spíš se obávám zakomponování do konstrukce úlku.
Navíc by se jím dalo v začátcích sezóny i přitápět.
Dnes mi žena jeden kousek koupila, takže už není cesty zpět :? . To zas bude strávených hodin při testování.
Chlazení vodu je pro mě komplikované, protože se k úlkům někdy nedostanu celý týden.
Tak to přeji hodně štěstí při konstrukci :-). Asi bych to udělal tak, že bych článek neumisťoval hned na úl. Obvykle se to dělá tak, že se teplota přenáší "měděným pretem", můžeš si na ten prst vyrobit nějaké těleso, kam budeš teplotu přivádět. Přímo na ploše článku bývají teplotní extrémy obrovské. Z druhé strany budeš muset přebytečné teplo odvádět z druhého konce článku, takže připojit ventilátor. Pak určitě napiš, co jsi vyrobil :-)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Julio,máš pravdu,sezona pomalu končí,jen těm co se jim podařilo ubytovat hodně pozdě,se o něco prodlouží.Pořád jsem zvědavá na ty polní jestli zůstanou až do podzimu,nebo to byla jen některé roky výjimka.Také by mě zajímalo jestli v těch rocích pokračovala druhá generace,není přeci možné,aby dubnová matka měla nové matky v červenci a pak ještě i na přelomu srpna a září. ;)
Prozatím to vypadá,že to hnízdo kdy se sice matka ubytovala z polních jako poslední ale měla první nové matky,končí. :( Hnízdo je pořád krásně uklizené jako by ani nikdy nebylo osídlené. ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Niky myslím, že jsem někde četl, že se matky uložené do hibernace mohou probudit předčasně a pak se chvíli krmí a jdou zase spát, možná ty pozdní matky byly takto probuzené.

Jinak nevím jestli pozdní usazení pomůže, dnes ráno jsem koukal u zemních, že dělnice létaly sice v houfech, ale žádná nenesla pyl a včera za celý den na klapce zůstala jen jedna rouska. Trochu se obávám, že vedro zlikvidovalo larvy a oni nemají co krmit. V neděli a v pondělí vytahali z hnízda celkem 7 malých larviček, doufal jsem že ty větší by to snad mohly přežít (teplota v úlu nahoře na výstelce byla v maximu jen 29°C). Druhý důvod může být rapidní úbytek květů. U nás celý rok pořádně nepršelo, ale vždy jednou za 2-3 týdny přišla nějaká průtrž, která to dočasně zachránila, teď se nám vyhnulo vše, meteorologové vyhlásili největší stupeň sucha S5 - extrémní sucho a vegetace v posledních dvou dnech znatelně seschla, dokonce i v lese. Ani výhled na následujících 7 dní nevypadá optimisticky. Bude to boj, matky nelétají, těžko říct, jestli to ještě dají. V noci jsem jim dal alespoň cukerný roztok, do rána ho vyžrali.

Jinak ještě novinka o matce zemní, co jsem ji nalezl v hnízdě rokytových. Vezl jsem jí panu Čížkovi, ale už před cestou se mi zdála nějaká divná, apatická. Pan Čížek ji odmítl, nemohla už ani létat a podivně se hýbala, vypadá, že se něčím nakazila. U těch rokytových jsem pozoroval několik podobně postižených matek, nejspíše se tedy nakazila v jejich hnízdě. Vybrala si fakt blbé místo :-(.

Nechal jsem si ji tedy na dožití, až odejde přirozenou cestou, pošlu jí do Troubska, letos sbírají vzorky zemních aby monitorovali výskyt chorob a nepůvodních druhů v přírodě.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,ty myslíš ty moje polní pozdní?Pokud ano,tak to byly vylíhle,měla jsem takto jednoho roku 3 úlky. ;)

S tou zemní je to škoda :( ,mohli jsme vidět jak se to bude vyvíjet.Jednoho roku jsem viděla v tomto čase několik mrtvých nových matek rokytových.Nevím co se jim stalo,já nepostřikuji nic,ale sousede ano,včetně roundupu :( Ale příčina mohla být v čemkoli jiném,bez laboratorního vyšetření těžko říct. ;)

Je příšerné vedro a sucho,některé kytky měly svěšené listy tak jsem zalévala.V přírodě je to horší,tam jsou závislé pouze na dešti. :(

Proč si také nekoupíš ty gelové chladící vložky, 20x17cm?Jednu můžeš mít v mražáku,zatímco se druhá používá.
GIO Chladící vložka, 1 ks, 1000g.jpg
(73.99 KiB) Zatím ještě nestaženo
Přemýšlela jsem,co by to udělalo,kdyby se jednu stranu na "poličku" položila přímo do úlku taková vložka cca 20x8cm?To by se muselo vyzkoušet bez čmeláků a měřit teplotu uvnitř,jestli by ze zpočátku úlek nezchladil moc a nepůsobil škodlivě jako klíma v autě.Myslím tím přechod z příjemného prostředí do příšerného horka. :(
Odpovědět